Иван е 28-29 годишен, несемеен. Взима 120 000лв кредит за 30г при 100% кредитиране (тоест не участва със свои пари). Купува “на зелено” двустаен апартамент в голям град. За да получи 100% кредитиране, дава като гаранция основното си жилище, което е в неголям град.

Вижте още материала Наем или собствено жилище?

Сетих се за случая с Венета Маринова – самотна майка на 25 години от Русе, която работи на две работи и взема 100 000лв кредит за 35г. После губи едната си работа, спира да плаща кредита, и две години по-късно банката продава жилището за 45 000лв. Тя остава на улицата с 89 000лв дълг.

Венета Маринова и случая с апартамента в Русе

Снимка: http://www.dunavmost.bg

С вас вече говорихме по въпроса Наем или собствено жилище? . Очевидно еднозначен отговор няма – всеки от двата варианта има свои плюсове – но сякаш повечето хора предпочитат да плащат за собственост, отколкото за наем. А жилище обикновено се купува с кредит. И това е нормално – кой млад човек може да събере толкова пари?

КАК СЕ УСЕЩА 100 000 лв КРЕДИТ

Изглежда обаче младите хора нямат представа какво значи 100 000лв жилищен кредит. Това е ОГРОМЕН ангажимент.
 
Такъв кредит е за 30-35 години напред. През този период не може да изпуснете нито една вноска. Всеки божи месец трябва да отделяте солидна сума пари, за да си правите плащанията.

 
През всички тези години ваш приоритет ще бъде вноската, защото иначе ще останете на улицата. Нови дрехи за децата, лекарства за възрастните ви родители, ремонт на колата – всичко това е на второ място след вноската.
 
Трябва да гарантирате, че дори да останете без работа, моментално ще си намерите нова. Максимум до един месец.
 
Трябва да гарантирате, че и партньорът ви ще прави същото. Все пак не може с една заплата да гледате и себе си, и децата, и да плащате апартамента.
 
При това не всяка работа става. Трябва ви работа с определено ниво на заплащане.
 
В краен случай трябва да гарантирате, че можете сравнително бързо да продадете апартамента на сравнително добра цена – ако не дай боже нещо непредвидено се случи. Ако не успеете да го продадете за колкото сте го взели, губите пари три пъти: веднъж от цената, втори път от лихвата, и трети път от таксите при сделката (брокери, нотариуси, други разходи).

 

Купуването “на зелено” допълнително увеличава рисковете, защото не се знае какво ще получите след приключване на строителството. По-лошото е, че няма как да знаете кога ще приключи строителството. През това време обаче ще трябва да плащате вноските – дори да имате гратисен период, пак трябва да плащате лихви, а и надали ще договорите гратисен период над 1г. В същото време строителството може да отнеме 2, 3, 5 години…

 

АКО ЩЕ ТЕГЛИТЕ ЖИЛИЩЕН КРЕДИТ, ДАВАЙТЕ ПО-СКРОМНО

 

Като за начало започнете с нещо малко. По-лош квартал, панел вместо тухла, гарсониера вместо тристаен – това са все компромиси, които всъщност не са въпрос на избор. Младо семейство с общ доход 1000лв месечно просто не може да си позволи двустаен апартамент на морето с 600лв месечна вноска. Това не е въпрос на избор. Това е просто елементарна математика.

 

Когато доходите ви се повишат до ниво от 2000лв и се задържат стабилно там в продължение на година, тогава можете да помислите за нещо по-голямо, като същевременно продадете сегашното жилище.

Панелка

Снимка: http://dariknews.bg

Дори когато се местите в по-голямо жилище обаче ще е хубаво да не минавате рязко в лукс категорията. Ако някое жилище се нуждае от ремонт за 20 000лв, това реално може да смъкне цената с 25-30 000лв. Самият ремонт също може да почака няколко години, когато ще можете да си го позволите спокойно.

 

НЕ СЕ МЕРЕТЕ ПО ЖИЛИЩЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ ВИ

 

Младите хора често сравняват своето жилище с това на родителите си и обикновено контрастът е в полза на възрастните :)

 

Но те не са стигнали дотук за няколко години. “Оправянето” на едно жилище обикновено минава през цели поколения – едно поколение да го купи, следващото да довърши изплащането, третото да го подобри, четвъртото да го обзаведе хубаво…

 

Тоест, ако вашите родители имат богатa 4-стайна къща в тих квартал, това далеч не значи, че вашето първо жилище ще е от този клас. Вероятно ще започнете с порутена панелка в крайния квартал и мебели от времето на Бай Тошо.

Луксозна къща

Снимка: http://alabala.bg

Ако сте започнали със свои пари и можете да го изплатите цялото до 4-5 години обаче, супер! При всички случаи това е много по-добре отколкото да ви вземат апартамента на 15-та година от 30-годишния кредит, защото сте останали няколко месеца без работа.

100 000 лв жилищен кредит

100 000 лв жилищен кредит