Да ви ценят е хубаво нещо… особено ако ви ценят в пари. Вярно, че понякога топлите думи вършат чудеса, но в крайна сметка с топли думи не можете да си купите хляб. Вие работите за заплата и естествено се стремите към по-висока заплата! Защо обаче някои хора получават повече и растат по-бързо от другите? Много просто…

Защото минават по най-прекия път! Пълно е с хора, които са много добри в своята област, но биват “задминавани” от по-младите си колеги. В резултат остава само горчивото “Не е честно! С какво той/тя е по-добра от мен?”

Заплатата е един от най-честите източници на пари и естествено всеки се стреми към по-висока заплата. Това обаче далеч не зависи само от един-единствен фактор. В общия случай цари заблуждението, че по-добрият получава по-добра заплата. Говори се открити схеми за определяне на заплатите, ясни цели, измеримост… ала-бала :)

Факторите при определяне на заплатата са много. Вижте какви стъпки можете да предприемете още сега по прекия път към по-високата заплата!

1) Добре свършена работа

Това е условие, без което не става, макар че и само с него също не става. Каквото и да си говорим, това е едно от най-важните неща. Помислете – вършите ли всичко, което се очаква от вас? Супер! А сега се напънете още мъничко и свършете едно-две дребни неща като бонус. Примерно, търговски отдел иска iail на клиента Х, за да им прати оферта. Вместо само поисканото, дайте им пълните и подредени контакти: mail, телефон, адрес, лице за контакт и пр.

1а) Не се оливайте обаче,

защото иначе ще разглезите колектива и ще започнат да очакват все повече и повече неща от вас… без допълнително заплащане. А целта е точно обратното, нали? Ако продължим с горния пример – оливане ще бъде, ако предложите вие да изготвите и пратите цялата оферта. След това редовно ще получавате мейли от търговски отдел тип “Иване, трябва да пратим оферта на клиента Y за еди-какво си. Понеже нямаме контактите им, звънни им направо ти. Даже направо им прати оферта, като се разберете”.

1б) Вдигайте шум

покрай добре свършената работа. Ако сте ровили половин час за контактите на клиента Х, недейте просто да пращате iail с “Ето ги контактите”. Колегите ви няма как да знаят кое колко усилия ви е струвало… и в добрия, и в лошия смисъл :) Дори и да са ви били под ръка, нищо не пречи да вметнете деликатно колко време сте се борили с упоритата (и задръстена с неактуална информация!) CRM система :)

2) Допълнителна квалификация

Хората се влияят от документите. Това ги респектира. Подходящите документи ви спестяват необходимостта веки път наново да доказвате разни неща. Примерно – вие шиете добре. Едно е да кажете “Аз шия добре”, друго е да кажете “Аз шия добре, за което имам сертификат от фирма Х за достигнато ниво У по системата Z”.

Да кажем, и без такъв сертификат вие вече сте се доказали пред шефа и колегите си. Да, обаче утре шефът ви напуска и на негово място идва нов, който не ви познава – и започвате да се доказвате отначало. А ако и той напусне?

Естествено, най-голяма полза от допълнителна квалификация има, когато тя не е само на хартия и когато пряко ви помага за 1) добре свършената работа. Логично е, когато започнете да вършите повече и по-важни неща, да поискате повече пари.

Впрочем една добра идея за допълнителна квалификация е да говорите с началника си за някакво вътрешно обучение – така ще наберете точки и пред HR отдела, и пред по-старшите си колеги. Освен това вътрешното обучение ще ви помогне пряко за сегашната ви работа и ще демонстрира ангажираност към фирмата.

3) Умерен външен вид

Акцентът е на умерен. Че немарливият външен вид е лош, знаем всички. Но има и обратен случай.

Имаше една реклама на прах за пране. Строени матроси на кораб в редица, старшината ги оглежда и вижда един с посивяла риза – марш да миеш палубата. Момчето пише на майка си и тя му праща прах за пране. На другия ден същата ситуация, а на нашето момче ризата му свети. И понеже пак е различен – марш да миеш палубата :)

Така че, вписвайте се в общата картинка по поговорката “В Рим прави като римляните”. Тогава и заплатата ви ще е като тяхната.

Освен това прекалено изтупаният костюм ви прави прекалено забележими и обсъждани, и буди лоши чувства у колегите с по-скромни финансови възможности. Но най-лошото е, че скъпите дрехи говорят “имам много пари” – а в главата на шефа това

звучи като “…значи повече не ти трябват” :)

4) Разбирателство

Знам, че с това стават 4 правила, но някак си 4 не върви за заглавие :)

Важно е да се разбирате със всички. Ама наистина с всички. И не, не е невъзможно.
Вие работите с хора и малко или много вашата работа зависи и от тях… често и от тяхното настроение. Затова трябва с всички да имате ако не добри, то поне неутрални отношения. Ако веднъж си създадете врагове – или хайде по-меко, ако си развалите отношенията с някого – вероятността един ден това да бъде забравено / простено е смешна.

Помнете, вие не сте на работа с цел да утвърждавате егото си. Вие сте на работа, защото ви трябват пари. Когато някой колега се отнася с вас не както ви харесва, помислете си дали си струва да правите голяма работа от това или можете да махнете с ръка. Повтарям: вие не сте на работа с цел да утвърждавате егото си. Вие сте на работа, защото ви трябват пари. Искате или не, зависите от колегите си.

Понякога елементарно съдействие от колегите е достатъчно (като в случая с клиента Х) да направи живота ви много по-лесен. А липсата му може да направи елементарни трудови дейности невъзможни. Та, не си създавайте излишни проблеми. Те не ви носят по-висока заплата.

Вече е готова и втората част: 3 още по-лесни правила за висока заплата .