4 съвета за откриване на работа-мечта

job ladder

Днес гост-автор е Даниел Ангелов. Той е специалист към платформата за social jobbing Share.jobs. Развива два лични проекта:  designs-am.org и SEO-блога optibg.com.

Мислите си, че откриването на работата-мечта е нещо утопично и напълно непостижимо? Ако изберете правилния подход, то тогава имате всички реални шансове да постигнете тази цел.

При кандидатите за работа се наблюдават няколко “порочни” практики, които могат да ги отдалечат от намирането на идеалната работа. Една такава практика е стремежа да постъпят на работа само заради огромното си желание да не бъдат повече част от голямата група на безработните. Друга практика е да се кандидатства за работни позиции, които предлагат търсената от кандидата заплата, но да се “забравят” всички останали важни фактори, които следва да обусловят избора за постъпване на дадено работно място. И не на последно място – голяма част от младите кандидати се стремят да бъдат наети само и единствено с цел да имат някакъв опит, който да опишат в CV-тата си, без значение дали той е релевантен спрямо образованието им.

Описаните дотук ситуации са наистина разбираеми. Те са породени от действителността, в която живеем, и точно поради тази причина са често срещани. Това обаче съвсем не означава, че те са правилни! Истината е, че колкото повече се стремите да кандидатствате за каквито и да е работни позиции, вие все повече се отдалечавате от работата-мечта.

Затова, нека ви предложа четири съвета за откриване на работата-мечта.

1. Опознайте себе си

Пътят към откриването на работата–мечта започва с разбирането на вашата собствена личност. Вие трябва да сте наясно кои сте, при какви обстоятелства работите най-добре и най-вече – какво искате да постигнете в живота си. Ето защо е добре да си зададете следните въпроси:

–Каква е моята личност? – Обмислете дали не трябва да преминете тест за определянето ѝ. Това ще ви помогне да научите дали сте интровертна или екстравертна личност, както и ще ви даде цялостна представа какъв човек сте като цяло. Това е важна предпоставка за определянето на подходящите работни позиции, които ще паснат на вашата личност.

–Каква е моята цел? – Помислете какво искате да постигнете. Не се стеснявайте да си “признаете”, ако целите ви са малко по-смели, като например да въздействате над живота на останалите хора. Със сигурност има възможности и за хора като вас, ако ги потърсите.

–Каква е моята идеална работна среда? – ОК, нека да бъдем искрени! Няма как да откриете работата-мечта, ако не сте наясно каква работна среда искате да имате. Една и съща позиция – например счетоводител – може да се усеща съвсем различно в една малка недружелюбна фирма и в една голяма космополитна кантора (или обратното). Ето защо е много важно да определите идеалната работна среда и да се стремите към онези компании, които могат да ви я осигурят.

–Какъв вид кандидат за работа съм? – Възможностите тук са три: активен, активно-пасивен или пасивен кандидат. За подробности, прочетете тази статия: Активен или пасивен кандидат за работа? Каква е разликата?

2. Помислете за предишните си работни места

Когато става въпрос за намиране на работата-мечта, миналото може да ви даде ключовете за вашето бъдеще. Мислите за това, което ви е харесвало и което не ви е допадало на предишните места могат да ви помогнат да определите каква е за вас работата-мечта.

Отделете време да направите този анализ. Работните позиции рядко са черни и бели. Ако сте мразили предишната си работа, то тогава си поставете предизвикателството да изброите пет неща, които сте харесвали в нея. Съответно, ако сте обичали предишната си работата, то тогава помислете за аспектите, които мислите, че мразите в нея и как можете да използвате тази информация, за да се изстреляте максимално бързо към откриването на работата-мечта.

3. Търсете работа по креативен начин и само и единствено спрямо установените досега изисквания

Това означава в никакъв случай да не правите компромис със себе си. В противен случай ще срещнете сериозни затруднения с откриването на работата-мечта. Подходете креативно. Например, ако искате да се развивате в областта на дизайна, то може би ще пожелаете да изразите себе си чрез едно наистина впечатляващо портфолио, което да споделите публично в социалните мрежи. Това означава, че рано или късно то може да бъде забелязано от някой специалист в голяма компания, отговаряща на изискванията ви, и той да се свърже с вас. Така можете да получите препоръка за работа, което е много важен фактор за започването ѝ. В този ред на мисли можете да заложите на social jobbing платформи като Share.jobs, чрез които да получите бързо и лесно необходимата препоръка за работа от специалист във вашата лична кариерна мрежа.

4. Възползвайте се максимално добре от интервютата

Интервютата не трябва да бъдат провеждани само с цел да впечатлите потенциалните си работодатели. Използвайте ги като възможност да видите дали компанията е подходящ за вас и вашите нужди. Не забравяйте да проучите старателно компанията онлайн преди да се явите на интервю, за да можете оцените подобаващо фирмената ѝ култура. Бъдете себе си по време на интервюто за работа и задавайте въпроси по всяко време, за да разберете дали тук бихте могли да намерите работата-мечта.

Желая ви успех!

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

Leave a Comment