Снимка: oloughlinmarketing.com
Снимка: oloughlinmarketing.com

Голяма част от българите имат проблеми с парите. В същото време, те не получават (а често и не търсят!) адекватни финансови съвети.

Но как да търсиш финансови съвети, ако смяташ, че нямаш нужда от тях? Ако дори не осъзнаваш, че имаш проблем? (Още: Коренът на всички проблеми)

Много пъти в реалния живот съм се въздържала да давам мнение, когато някой сподели, че смята да си вземе телевизор на изплащане… в добавка към телефона на изплащане, лаптопа на изплащане, и хладилника на изплащане. “Всичко ми е на изплащане!” – смее се човека, и възприема цялата ситуация като някакъв куриоз на времето, в което живеем.

Хората не обичат непоискани съвети, но понякога се намесвам. Все едно виждам някой на път да влезе в банята със сешоар – не че е моя работа, но се чувствам длъжна да го предупредя.

Да видим какво мога да направя виртуално.

Финансов съвет #1: Търсете високи доходи

Е, браво бе Рая – ще кажете вие, – ти откри топлата вода!

Какво имам предвид?

Голяма част от читателите, които ми пишат на мейла, са млади хора със следния въпрос: “Рая, как да си намеря хубава работа? Сегашната ми работа е скучна!”. Или, втория най-редовен въпрос: “Как да разбера какво искам да работя? Не съм сигурна кое ми е интересно…” (този въпрос по-често го получавам от жени).

Хубаво е да имате работа, която харесвате и която ви е интересна. Но ако трябва да избирате между “хубава” (интересна) работа и добре платена работа – категорично изберете второто. В днешно време най-важното е да печелите пари; а ако можете да печелите пари с нещо, което обичате – това е бонус.

Мисля, че много от моите връстници – набор ‘85 – имат проблем с тази концепция. Да, ние не сме расли през Комунизма, но родителите ни са възпитаници на Комунизма, и са успели да ни предадат много от тогавашните ценности. Особено вредно е схващането, че “парите не са най-важното” – което, ако го гледате буквално, е вярно.

Но обикновено “парите не са най-важното” се възприема в по-широкия смисъл, че парите изобщо не са толкова важни и могат да бъдат избутани на заден план – а на преден план да са любовта, удовлетворението, щастието или нещо подобно. Само че битовизмите убиват любовта, а непропорционално малкото пари убиват удовлетворението от работата.

Като цяло малките градове предлагат по-малко възможности за работа и още по-малко – за растеж. Генералните промени изискват генерални промени, така че ако нямате други опции, може да ви се наложи да смените града, в който живеете. (Вижте повече по този въпрос тук: 7 нови идеи за “забогатяване” .)

Финансов съвет #2: Създайте си спестявания

Веднага след съвета за търсене на високи доходи, вторият ключов финансов съвет е да изградите спестявания.

Спестяванията биват три вида:
буфер (за спешни случаи)
-краткосрочни (целеви за конкретни разходи). Такива са например годишните данъци за имоти, коли, винетки, ремонти, почивки и прочее.
-дългосрочни (за пенсиониране и инвестиране)

На много места ще срещнете правилото “Спестявайте 10% от доходите си”. Това е лесно за запомняне и пресмятане правило, и ако не знаете нищо друго, спокойно може да го следвате. Ако се научите се да живеете с 90% от доходите си, и никога 100%, това ще ви създаде един хубав и полезен навик. Но по принцип 10% са малко.

Според мен по-реалистичен и смислен процент е 20%, ако искате да видите по-сериозни резултати. 25%, 30% или дори 50% – още по-добре. Защото единствено спестените пари остават наистина за вас. Останалите минават и заминават.

Възниква обаче въпросът: “Ами ако доходите ми са толкова малки, че не мога да спестявам дори и 10% от тях?” (Още: Нямам от какво да спестявам)

Тогава бих казала, че сте в доста неизгодна ситуация и ако продължавате така, никога няма да имате шанс да сте добре финансово. Вижте Финансов съвет #1.

Финансов съвет #3: Намерете инвестиция при 5-10% възвръщаемост

Целият смисъл на спестяванията ви е да се превърнат във ваш капитал за инвестиране. (Още: Формулата за забогатяване: Как да стана богат и да направя пари)

Но имайте предвид, че всяка инвестиция идва заедно с риск от загуба. Напълно възможно е да загубите част от първоначално вложените пари – или дори всички, ако имате толкова лош късмет.

Затова не използвайте нито буфера, нито краткосрочните си спестявания за инвестиране.

Когато сте готови, потърсете инвестиции, които ви предлагат 5-10% годишна възвръщаемост. Това са съвсем реалистични и постижими проценти дори и при малки суми от порядъка на 1000лв. Разбира се, колкото по-голяма сума имате, толкова по-вероятно е да постигнете висок процент. (Още: Къде (в какво) да инвестирам 5000лв )

ВНИМАНИЕ! Когато пресмятате процентите, работете чисто и акуратно. Един познат веднъж ми извади следната сметка: беше купил земя за 2000лв, плати 70лв на нотариуса, и след година и половина я продадете за 2270лв, тоест, беше на 10% печалба – или поне според него. Той смяташе така: 2070лв вложени (т.е. включително онези 70лв за нотариуса), изкарани 2270лв, разлика 200лв; значи 10% възвръщаемост.

Но възвръщаемостта следва да се смята на годишна база, а в този пример неговото увеличение на капитала с 200лв беше реализирано след година и половина. Така че ако си оправим сметките, имаме:
200лв/18м = Хлв/12м
(200лв/18м)х12м=Хлв
Хлв=200лв*12/18
Хлв=200лв*2/3
Х=133лв годишна възвръщаемост

Тогава имаме 133лв печалба от вложени 2070лв, което е 6.44% доходност на годишна база.

Не че 6.44% годишна възвръщаемост е лошо постижение. Но след цялата хамалогия по покупката на земята, уреждането на документите, продажбата и т.н. – може би щеше да му е по-изгодно да ги вложи в банка, където изобщо не е трудно да се намери лихва по срочен депозит от порядъка на 5-6%.

Също така, разбира се, е възможно да намерите и инвестиция с възвръщаемост на 10% годишно, но там обикновено рискът става значително по-голям. Аз лично мисля, че 8% при нисък риск са много по-добре от 12% при два пъти по-висок риск.

(Още: Позитивното мислене и парите – някои отговори)

Финансов съвет #4: Изберете си финансово подходящ партньор

Не, нямам предвид да се ожените за пари. Под “финансово подходящ партньор” имам предвид партньор, с когото да споделяте горе-долу сходни виждания относно парите. Макар че, все пак:

“Не знаете ли, че богатият мъж е като красивото момиче – няма да се ожените за момичето само защото е красиво, но, Боже мой, нима това не помага?”
           – Мерилин Монро

Ако оставим настрана текущото финансово състояние, по-важни са финансовите навици на партньора ви. Хората могат да се променят с времето – в някаква степен, – не започвайте връзка с идеята, че той ще се промени в желаната от вас посока.

Аз например, когато се запознах със съпруга си, Заговорих за пари на третата среща. И замалко щеше да ни е последната. В крайна сметка на мен ми беше простено – сигурно защото съм толкова красива :) – но действително темата за парите е деликатен въпрос.

За щастие, не се налага да прибягвате до разпит, за да прецените потенциалния си партньор откъм финансови навици. Малко наблюдателност върши същата работа.

Финансов съвет #5: Изчакайте с децата до към 30

При планирането на децата има един голям проблем: биологическото време не съвпада с финансовото време. (Ето защо има смисъл: Спестявай, докато си млад)

От биологическа гледна точка, най-подходящото време за деца е от края на тийнейджърската възраст (16-17-18г.) до средата на двайсетте (23-24-25г.). Това е абсолютно оптималния момент от гледна точка на Майката Природа, когато чисто физически, организмът е в много добра форма. На тази възраст младежите лесно се справят с безсънието, имат много енергия, и са най-здрави.

За съжаление обаче това не съвпада с приетите социални норми от обществото; и, което е по-важно, почти никой човек на възраст до 25г. не може да се похвали с финансова стабилност. (Още: Как се прави личен бюджет?)

Въпросът обаче не опира единствено до финансовата стабилност. Дори една млада двойка без много пари би могла да посрещне финансовите аспекти около бебето, особено с помощ от семейството. Истинският въпрос опира до пропуснатите възможности.

Ако едно момиче стане майка на 18-19г., за нея би било много трудно (невъзможно без чужда помощ) да завърши висше образование и да работи. Веднъж появи ли се детето, става много трудно и за двамата родители. Свободното време се свива почти до нула. Сънят става лукс. Поемането на каквито и да било рискове – дори една елементарна смяна на работата – подлежи на много повече обмисляне. Разходите се увеличават.

С други думи, много по-лесно е да учите и да работите, когато нямате деца. Тогава е моментът да поемате рискове, да работите много, да работите извънредно, да си сменяте работата в търсене на по-добро заплащане, да отидете в чужбина ако трябва, да започнете собствен бизнес. Тоест, да поставите основите.

Въпросът с децата е особено важен за жените, тъй като повечето ангажименти покрай детето падат върху тях. (Още: Кога се върнах на работа след майчинство – 8м.) Но, разбира се, засягат и мъжете – особено ако майката не може да работи, върху таткото пада цялата отговорност за издръжката на още поне двама души.

Не че е невъзможно да учите или да правите кариера или да създавате бизнес, когато имате малко дете – но е доста по-сложно.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!