Газов котлон
Снимка: autogasbg.com

Газово котлонче – всичко става супер бързо, а и газта е доста евтина. Зависи колко готвите, но би трябвало 1 месец да ви изкара спокойно. Можете да си купите две, щото често свършва точно по средата на манджата :) А и така по-рядко ще ходите да пълните газ.

Другото хубаво нещо на тези котлончета е, че са лесно преносими. Който е бил на квартира, знае за какво иде реч :)

Газови котлончета най-често се намират в железариите за 30-40 лв. Цената на газта по мои спомени беше около 1лв, сега може да е малко повече. Тоест, за зареждане 5-10лв на месец трябва да ви стигнат.

Лошото е, че не всички бензиностанции зареждат такива бутилки – някои не предлагат газ, други пък не искат моля ви се да зареждат “на дребно”. Ама намира се начин де :)

ВАЖНО: Никога не го пълнете на 100%! Особено лятото. И искайте да ви проверяват гумичката на вентила.

Минерална вода – вместо да купувате бутилирана, напълнете си безплатно (ако имате минерална чешма в града). Може да използвате големите туби от по 10-15 литра. Дори при сегашните цени на бензина, ако напълните целия багажник пак ще ви излезе по-евтино от магазина.

Ако все пак държите на купешката, купувайте пак големи туби. За малките шишета от 0.500 направо забравете. Тях можете и сами да си ги разфасовате от голямата туба.

ВАЖНО: При всички случаи инвестирайте в помпичка за вода. Има от 5-6лв, има и от 10-15лв на Девин. Аз лично предпочитам тях – ползвам такава от години, няма грешка.

Препарати (1) – вместо да купувате най-рекламираните маркови препарати, вижте етикетите. По-точно съставките. Марковите и не-марковите обикновено се правят с едни и същи химикали. Течните сапуни например ако им прочетете етикета ще видите, че съдържат едни и същи химикали. Също тези за миене на чинии. Голяма част от пастите за зъби. С козметиката обаче – шампоани, кремове – трябва по-внимателно.

Препарати (2) – за доста голяма част от домакинските нужди оцет и сода* са достатъчни.
*Сода – става въпрос за сода бикарбонат или още позната като готварска сода.

Оцетът може да се използва срещу котлен камък и излъскване на хромирани повърхности. Също против миризми. (Може да го прецедите през празна кафе машина – да видите като излезе какви парцали от наслагвания плуват в него.)

Содата пък се разтваря във вода и може да чисти плесен. И тя като оцета помага за обиране на миризми. Изключително подходяща за чистене на сребро. (А навремето са я използвали като заместител на пастата за зъби!)

Също ако сега по студовете имате проблеми с гърлото или налепи, гаргарата със сода е по-добра от каквито и да било смешни хапченца.

Парцали – повечето стари дрехи / пешкири / чаршафи може вместо да ги хвърляте, да ги ползвате за (еднократни) парцали. От памучните дрехи стават идеални парцали. От дънките може да си направите кръпки за лактите и коленете на работните дрехи.

Има и купешки парцали, разбира се… Например на микрофибърните им се носи славата. Аз лично не виждам с какво са толкова специални, че да си струват парите (да, имам два у нас).

Как да пестим пари - тефтерче самоделкаХартия – може да си направите тефтерче / бележки от стара хартия. Аз лично ползвам листите от календара. Нарязвате ги и щракате с телбода.

Всъщност тая идея ме кефи не толкова заради големите пари, дето ще спестя :) а за да не отива на вятъра хартията.

Листчетата са много удобни като са захванати. Лесно можете да си скъсате едничко ако искате. Иначе ако вие не го скъсате нарочно, самички няма шанс да се разхвърчат. (Учудващо и за мен, признавам.)

Принципно може да дадете хартията и на вторични, ама цените са сигурно 10-20 стотинки на килограм. Така че ако е само за парите, не си струва. Дори и тонове хартия да съберете, пак няма да си покриете даже бензина до вторични.