Познавате ли хора, които постоянно мислят за това как да направят пари, но все нещо става? Всеки път като се видите те се кълнат, че са открили нещо уникално, някаква невероятна възможност, шанса на живота си. Говорят смело, заразително, грандиозно – а може би дори пораждат известна завист у вас. И така до следващият път, когато ги срещнете. Питате ги какво е станало с идеята за правене на пари, и получавате отговор тип “Ооо, отдавна вече съм на друг етап. Сега имам нова, още по-добра идея! Чуй, чуй…”

С което не целя да критикувам хората, които обмислят идеи за правене на пари. Въпросът е – защо се получава така? Защото тези хора не познават основните принципи за правене на пари. Те действат прибързано, вярват в големите възможности, и са нетърпеливи. Искат нещо лесно, което да дава резултат веднага. Само че такова нещо в живота няма.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

I. Пазете се от думите “бързо”, “лесно”, “сигурно”. Особено ако са използвани в комбинация помежду си.

II. Прекалената агитация е съмнителна. Когато някой ви агитира да се включите в нещо и го прави твърде разпалено, съмнявайте се (освен ако не ви е наистина близък човек). Защо? Помислете кое е по-вероятно:
а) някой да положи толкова усилия и енергия, за да ви убеди да направите нещо, което е добро за ВАС
б) някой да положи толкова усилия и енергия, за да ви убеди да направите нещо, което е добро за НЕГО.

III. Нещо не ви е ясно? Питайте. Ако не получите ясен и конкретен отговор – стойте настрана. Това ме е “спасявало” в няколко различни ситуации. Едната беше свързана с известна компания за козметика, където една жена на около 50 разпалено ми обясняваше как действала “схемата”, но упорито избягваше въпроса ми относно има ли такса за включване. Друга пък беше свързана с компания за застраховки, където пак ми промиха ушите с приказки какви невероятни възможности има, но накрая така и не разбрах как точно се очаква да направя 1000лв само след няколко месеца работа.

IV. Ако ви се вижда твърде хубаво, за да е истина. Вероятно е така, тоест не може да е истина. Пример: “Инвестирайте 10лв днес и гарантирано ще получите 100лв след един месец!”.

V. «Пари от интернет» – не се подлъгвайте по “възможности” за пари от интернет, ако нямате личен сайт. Типичен пример са PTC (paid-to-click или плащане за клик) сайтове. Само напишете “пари от интернет” в Google – първите няколко страници с резултати са все за това. Нямате никакъв шанс да изкарате пари, освен ако не “завлечете” поне десетина свои приятели, които да вършат работата вместо вас. Казвам ви го от опит (с CashFiesta).

VII-ТЕ ЗЛАТНИ ПРИНЦИПА

I. Правете нещо, което обичате. (Вижте по-конкретно Как да печелим пари – с нещо, което обичаме )
Това е абсолютно основен принцип. Също така не е нов и причините “ЗА” са дъвкани много. Все пак ще повторя някои от тях – когато обичате нещо, вие:

  • правите го с мерак и това си личи
  • парите не са основния ви мотиватор (важно! Ще обясня в VII.)
  • имате сякаш неизчерпаем запас от енергия
  • не ви се налага да се “самонавивате” или да търсите ентусиазъм – той си е у вас
  • фокусирате се върху плюсовете, а минусите ви се виждат мънички и смешни

Когато обичате това, което правите, можете да го правите дълго време, без да ви омръзне и без да видите конкретен резултат от това. Което е много важно в дългосрочен план. Ако не сте сигурни какво обичате, вижте статията Искам… да знам какво искам! .

II. Правете нещо, което можете. Понякога става така, че сте много добри в нещо, което обаче не ви е любимо. Мен например доста ме бива в продажбите по телефона, само че ми е малко досадно и не ми носи голямо удовлетворение. Също – в уроците по английски, които преди време бяха важни и приятни за мен, но в момента не са. Друго – писането на диалози за “Забранена любов”. Всички тези дейности са ми носили добри пари, въпреки че не са ми били любими. Естествено, няма как да правите пари с нещо, което можете, но което ви е крайно неприятно. Друг е въпросът ако дейността не ви е от любимите, но пък и не ви кой знае колко неприятна… В този случай си заслужава да опитате – понякога апетитът идва с яденето.

III. Започнете с малко или никакви пари. Какво значи “малко” – ами възможно най-малко. Не вярвайте на приказки, че в дадено нещо трябва да се “налеят” пари, за да тръгне като хората. Това може да е вярно при мащабни дейности (примерно – ще строите завод), но ако вашият случай беше такъв, надали щяхте да четете съвети тук :) Защо с малко пари:

  • с колкото по-малко пари започнете, толкова по-нисък е рискът за вас
  • като нямате пари, ще трябва хубаво да помислите кои са наистина важните неща
  • ще трябва да свършите повече неща сами, вместо да платите на някого да ви ги направи
  • благодарение на горното ще опознаете повече аспекти на дейността
  • ще разберете дали идеята ви е добра

IIIa. Инвестирайте после, не в началото. Добрите идеи (последното тире от III) са тези, които са полезни на хората. А те, надушат ли нещо полезно, го разпространяват. Тъй че ако дейността ви има бъдеще, тя сама ще си покаже. Затова не е необходимо да инвестирате пари в началото – изчакайте първо да ги спечелите. Ако пък идеята ви не върви, значи проблемът е в самата нея и обикновено не може да се оправи просто с пари.

Пример – продавате ушита от вас шапка, която обаче е невероятно крива. Колкото и пари да инвестирате в реклама, скъпи платове или закупуване на манекен, няма да ви помогне. Шапката ви е крива! Обратно – ако сте направили красива шапка, достатъчно е да се появите с нея един-два пъти и хората сами ще ви попитат откъде да си вземат такава. Като продадете 10 шапки и спечелите пари от тях, тогава инвестирайте в по-скъпи платове или манекен.

IV. Постоянството преди таланта. Помнете, че постоянството е по-важно и дава по-добри резултати от таланта. Да вземем двама шапкари. Единият има талант за страхотни шапки, но прави по 1 шапка месечно и има големи претенции към клиентите, с които работи. Другият прави хубави шапки, макар и не толкова страхотни и уникални като първия. За сметка на това обаче той работи упорито и прави по 2 качествени шапки седмично. Неговите шансове за развитие са по-големи.

V. Чакайте. Постоянството дава плодове след време, не след една седмица или след един месец. В случая с уроците по английски при мен мина повече от месец, преди да взема парите от първия урок. А докато станат 240лв на месец от няколко ученика, минаха може би 2-3 месеца. Ако пък се целех в по-голям доход, сигурно щеше да ми трябва половин година или повече. Хубавите неща стават бавно.

VI. Мислете за важното. Ако се върнем на шапките, важното са платовете, конците, кройката… а НЕ табелата на работилницата, размера на прозорците й или шрифта на етикетите. Да, няма лошо табелата да е изпипана или етикетът да е изискан, но хората няма да си купят шапка заради тях. Именно това отсява важните неща от останалите – дали хората ще платят за тях. Ако вие си избирате шапка, табелата и етикета на майстора надали ще ви трогнат, колкото и да са хубави. Но плата и кройката са друго нещо!

При мен това беше една от основните грешки, когато стартирах бизнеса със съдружника си (Как стартирах собствен бизнес). Не че не мислехме за важните и основни неща, но изхабихме много пари и енергия за излишни неща. Например, наехме много хубав, но и много скъп офис; направихме хубав, но ужасно скъп сайт; хвърлихме много време за изготвяне на презентация и сценарий за контакти по телефона – а можехме да го вложим в събиране на база данни и реални срещи с клиенти. Не че беше лошо да имаме тези неща, те не бяха излишни. Но просто не бяха толкова важни, а и не им беше дошло времето. Тогава обаче още не бях измислила Принцип IIIa…

VII. Не го правете за пари – а защото ви харесва. Парите сами ще дойдат после. Да, цялата идея на това да създадете източник на пари е именно да изкарате пари в един момент. Но не започвайте с тази идея, не гонете парите като цел. Ваши мотиватори в началото може да са например че ви харесва, че ви е забавно, че помага на хората или нещо друго. Ако не можете да намерите мотиватор извън парите, не започвайте.

Скоро се видях с един приятел, който ми предложи интересна и вероятно много рентабилна идея, свързана с продажба на дрехи. Той разполага с подходящо за целта помещение и е намерил е начин да набави стоката евтино – съответно с много голям процент на печалба. Отказах му главно защото не виждах никаква причина да се включа извън естествено самата възможност да се спечелят пари.

Понякога се подлъгваме по рентабилни възможности, които работят много добре… но за някой друг. Същият този приятел ми разказа за едно момче, което е намерило интересна ниша, свързана с реални и онлайн казина. Доколкото разбирам тази дейност има много добър потенциал, само че някак не се виждам да обикалям по казината и да заговарям непознати :) Затова предпочитам да открия своя път, а не да следвам нечий друг. Това, което е добро за него, може да не е добро за мен.