Тази история* оригинално беше коментар към материала Спешно ми трябват пари oт потребител с име Kredit. Но реших, че си заслужава да бъде пусната самостоятелно. И така, ето я (с добавени тук-там запетайки от мен :)

*Вашите истории изпращайте на kadebg.com/story или заповядайте като гост-автор.

“…Не си слагам името не случайно. Блога ти е много интересен, историята [Спешно ми трябват пари] също. Попита кой млад човек има 2 кредитни карти и кредит.

Та накратко – на 24 съм, с прилична работа като доходи в България. Въпреки това, като дете на 18 години взех първата си кредитна карта за закупуване на компютър, картата беше с лимит 500 лв тогава. Преди това имах потребителски кредит от бързо-оборотните за телефон в размер на 360 лв.

Успешно бях изплатил и кредитната карта, и заема, но ми потрябваха пари отново и пак ползвах кредитната си карта. Затова доста бързо тя беше отново на лимита [500 лв], но си плащах минималните вноски редовно.

Веднага след като [тази първата] карта стигна лимита, кандидатствах за [втора] – MasterCard с лимит 1000 лв и годишен лихвен процент от около 18%.

Скоро [MasterCard] също беше стигнала лимита си и така разполагах с [пари от] кредити на стойност 1500 лв. Естествено, тъй като на първата карта [с 500 лв лимит] си плащах вноските редовно, кандидаствах и ми утроиха лимита [по нея] до 1500 лв, които естествено също изчезнаха безследно, с което сумата по кредитите ми достигна невероятните 2500 лв. (1500лв по първата и 1000лв по MasterCard)

ИДЕЯ ЗА БИЗНЕС… И ОЩЕ КРЕДИТИ

 

БЕЛЕЖКА НА РАЯ КЪМ АВТОРА: Ако решиш да разкажеш какъв е бил бизнеса и защо не е потръгнал – заповядай.

В този момент някъде реших че е време да започна собствен бизнес и кандидатствах за потребителски кредит от Jet по това време (сега BNP Pariba лични финанси).

Тъй като всичките ми кредитни карти се обслужваха редовно, а и аз имах прилични за онова време доходи, [Jet] ми отпуснаха кредит от 8000 лв буквално за 10 минути само срещу лична карта. Естествено – при невероятна лихва от 26% за период от 27 месеца или месечна вноска нещо от сорта на 300 лв на месец.

Резултата (кредит на стойност 8000 лв + 2500 лв от кредитни карти) правеше картинката невероятна. По онова време покривах тази сума с не повече от 12 месеца работна заплата. Но за съжаление не си направих сметката добре и напуснах работа, за да се грижа за несигурен бизнес. Който не потръгна.

Така доста бързо започнаха да се появяват съдия-изпълнител след съдия-изпълнител.

НЕПЛАЩАНЕ НА КРЕДИТА И КАРТИТЕ

След като от 8000 лв кредит от Jet изплатих 3000 лв и стигнах до сумата 5160 лв [оставащи за връщане], просто спрях да си плащам.

1. [MasterCard] спрях да плащам веднага и от 1000 лв лимит, накрая върнах 2200 лв под форма на лихви, разходи по дело и такси на съдия-изпълнител.

2. Първата ми карта с лимит 1500 лв достигна невероятните 2400 лв, но след кратка уговорка с кредитора беше договорено по нея да се изплатят само 1800 лв на 3 равни вноски.

3. Кредита от 5160 лв достигна до съда и преди съдия-изпълнител достигна стойност 6200 лв.

8000 ЛВ ЗАЕМИ

Така реално за връщане са ми останали “едва” 8000 лв. Като този процес продължва в момента, а са минали 4 години от началото. За щастие мога да си позволя агресивно (с 1000 лв на месец) да погасявам тези дългове, та се надявам съвсем скоро да мога да се похваля като човек, който е изплатил дълговете си.

Пиша тази история за да разберете, че кредитите са много опасно нещо, особено ако знаете как да злоупотребявате с тях (още на 18 приятели ме бяха научили какви са основните врътки да имаш добро кредитно досие което да ти позволи буквално не лимитирани кредити).

Надявам се тази история да стресне повечето хора на които “спешно” им трябват пари и да се замислят дали наистина си струва да вземат кредити за определени стоки.”

Благодаря на читател “Kredit” за тази история! Скоро ще разберете и нейното продължение.

Вашите истории изпращайте на kadebg.com/story или заповядайте като гост-автор.