8000лв кредити и 4 години мъки

Тази история* оригинално беше коментар към материала Спешно ми трябват пари oт потребител с име Kredit. Но реших, че си заслужава да бъде пусната самостоятелно. И така, ето я (с добавени тук-там запетайки от мен :)

*Вашите истории изпращайте на kadebg.com/story или заповядайте като гост-автор.

“…Не си слагам името не случайно. Блога ти е много интересен, историята [Спешно ми трябват пари] също. Попита кой млад човек има 2 кредитни карти и кредит.

Та накратко – на 24 съм, с прилична работа като доходи в България. Въпреки това, като дете на 18 години взех първата си кредитна карта за закупуване на компютър, картата беше с лимит 500 лв тогава. Преди това имах потребителски кредит от бързо-оборотните за телефон в размер на 360 лв.

Успешно бях изплатил и кредитната карта, и заема, но ми потрябваха пари отново и пак ползвах кредитната си карта. Затова доста бързо тя беше отново на лимита [500 лв], но си плащах минималните вноски редовно.

Веднага след като [тази първата] карта стигна лимита, кандидатствах за [втора] – MasterCard с лимит 1000 лв и годишен лихвен процент от около 18%.

Скоро [MasterCard] също беше стигнала лимита си и така разполагах с [пари от] кредити на стойност 1500 лв. Естествено, тъй като на първата карта [с 500 лв лимит] си плащах вноските редовно, кандидаствах и ми утроиха лимита [по нея] до 1500 лв, които естествено също изчезнаха безследно, с което сумата по кредитите ми достигна невероятните 2500 лв. (1500лв по първата и 1000лв по MasterCard)

ИДЕЯ ЗА БИЗНЕС… И ОЩЕ КРЕДИТИ

 

БЕЛЕЖКА НА РАЯ КЪМ АВТОРА: Ако решиш да разкажеш какъв е бил бизнеса и защо не е потръгнал – заповядай.

В този момент някъде реших че е време да започна собствен бизнес и кандидатствах за потребителски кредит от Jet по това време (сега BNP Pariba лични финанси).

Тъй като всичките ми кредитни карти се обслужваха редовно, а и аз имах прилични за онова време доходи, [Jet] ми отпуснаха кредит от 8000 лв буквално за 10 минути само срещу лична карта. Естествено – при невероятна лихва от 26% за период от 27 месеца или месечна вноска нещо от сорта на 300 лв на месец.

Резултата (кредит на стойност 8000 лв + 2500 лв от кредитни карти) правеше картинката невероятна. По онова време покривах тази сума с не повече от 12 месеца работна заплата. Но за съжаление не си направих сметката добре и напуснах работа, за да се грижа за несигурен бизнес. Който не потръгна.

Така доста бързо започнаха да се появяват съдия-изпълнител след съдия-изпълнител.

НЕПЛАЩАНЕ НА КРЕДИТА И КАРТИТЕ

След като от 8000 лв кредит от Jet изплатих 3000 лв и стигнах до сумата 5160 лв [оставащи за връщане], просто спрях да си плащам.

1. [MasterCard] спрях да плащам веднага и от 1000 лв лимит, накрая върнах 2200 лв под форма на лихви, разходи по дело и такси на съдия-изпълнител.

2. Първата ми карта с лимит 1500 лв достигна невероятните 2400 лв, но след кратка уговорка с кредитора беше договорено по нея да се изплатят само 1800 лв на 3 равни вноски.

3. Кредита от 5160 лв достигна до съда и преди съдия-изпълнител достигна стойност 6200 лв.

8000 ЛВ ЗАЕМИ

Така реално за връщане са ми останали “едва” 8000 лв. Като този процес продължва в момента, а са минали 4 години от началото. За щастие мога да си позволя агресивно (с 1000 лв на месец) да погасявам тези дългове, та се надявам съвсем скоро да мога да се похваля като човек, който е изплатил дълговете си.

Пиша тази история за да разберете, че кредитите са много опасно нещо, особено ако знаете как да злоупотребявате с тях (още на 18 приятели ме бяха научили какви са основните врътки да имаш добро кредитно досие което да ти позволи буквално не лимитирани кредити).

Надявам се тази история да стресне повечето хора на които “спешно” им трябват пари и да се замислят дали наистина си струва да вземат кредити за определени стоки.”

Благодаря на читател “Kredit” за тази история! Скоро ще разберете и нейното продължение.

Вашите истории изпращайте на kadebg.com/story или заповядайте като гост-автор.

15 thoughts on “8000лв кредити и 4 години мъки”

 1. Интересна история и доста поучителна. Извода, който аз мога да направя е направете всичко възможно за да внасяте вноските си редовно. Дори да вземете на заем от приятел (ако има такъв) и да има малко закъснение, това не е проблем. Стигне ли се обаче, до т.нар. “Предсрочна изискуемост на цялата главница, заедно с всички начислени лихви и такси” положението вече е доста сериозно. Тогава банките не са много склонни да преговарят или ако се съгласят, то е да намалят само част от дължимите наказателни такси, но не и от лихвите.

  Другата сериозна грешка е да започнеш нов собствен бизнес с пари назаем. Според мен, трябва да имаш заделени собствени пари за да покриваш всички разходи, свързани с бизнеса за поне 6 месеца напред.

 2. Изводът за мен:
  Банките (и разните кредитни организации) ДАВАТ и ако Ти нямаш свои собствени спирачки, се нахакваш в блатото и се “набълбукваш”. Излизането от това блато е адски трудно, непосилно дори за някои!
  Другият интересен момент – Защо е нужно да се вземат кредитни карти и да се ползват за “спешна” покупка, телефон примерно? Още по-голяма лудост (да не кажа глупост) е да се вземе кредит от JET с 26% лихва за стартиране на бизнес…

 3. Телефона ми е от 180лв единия, другия ми е от 10лв нокия 1616. Лаптопа стария ми беше за 1600лв преди 5 години, а новия не ми излезе повече от 700лв като си взех ДДС-то ( стария още се ползва служебно). Най-скъпата дреха която имам май е едно палто от 200лв и един костюм и той някъде там…и се чудя защо са ми…ама айде, човек все трябва да има някакви по-такива дрехи…чудя се кой и с какъв акъл му е притрябвало доброволно да се заробва за телефони от 500лв…това яде ли се…или просто като вървиш по улиците и си мисли как си нещо повече от другите дето имат телефони от 300лв да речем?

 4. @Свилен – За телефоните, едно време ги сменях често (може би на 7-8 месеца), но никой от тях не е бил по-скъп от 300 лева. Сега, покрай ремонта и обзавеждането, се сдобих с някои по-скъпи неща, но всичко е било в името на комфорта и удобството. Когато си смених колата (предишната беше много бързо БМВ, а сега е доста по-сигурно и комфортно Ауди) разсъждавах по същия начин.

  Но нито едно от тези неща не е взето на кредит (освен малка част като доплащане за автомобила). И според мен е доста неуместно да си надскачаш стандарта, при това с неща на изплащане. Много се чудя как хора, които едвам свързват двата края си вземат система за домашно кино за 800 лева, например. Явно момичетата от фирмите за стоково кредитиране са много убедителни :)

 5. Само да ви обърна внимание, че човекът е започнал с кредитите още на 18, тоест не може да очакваме кой знае каква финансова култура от него.

  Колкото до започването на бизнес със заем – в някои случаи е неизбежно, в повечето е избежно; ама аз тук няма да хвърлям камъни, защото моята история я знаете :)

 6. Впрочем Свилене, изненада ме с този си коментар :)

 7. Аз имам лични наблюдения върху продажбите на стоки на кредит. Повечето ни клиенти дори предпочитат да изберат да се пусне заявка към JET вместо през банка,заради бързото одобрение на кредита, макар че лихвите са несравними. Друго също ми прави силно впечатление – причините, по които хората си купуват компютър. Налага ни се да питаме клиентите за какво ще го използват, за да знаем какво да препоръчаме като параметри – например за тежки игри, за инженерни или графични програми, за филми и скайп или друго. И познайте най-скъпите компютри, които се продават, за какво са. Най-често за игри или просто ей така – защото някои иска най-скъпото! Рядко са за работа и изключително често са на кредит!

 8. Така тъй като изторията е лична ще обърна внимание на 18 все пак знаех как се правят доста голяма част от банковите измами с кредити дори познавах шефове на банки в града (даже гледам в дясно една такава банка ДСК се рекламира тук при това с промоция на кредит.) по това време срещу личната ми карта въпросният шеф спокойно отпускаше 15 000 лв кредит естествено срещу 2000 лв комисионна.
  По това време се познавах и с много кредитни милионери в града. Така че врътки като как се взимат кредити ми бяха ясни. Телефона на кредит не беше проблем и го изплатих успешно. Същото стана и с първият компютър който си взех за 500 лв тогава на кредит с кредитна карта. Проблема след изплащането на кредитната карта е че после я ползвах за други глупости на 19 като се преместих в София тези кредитни карти бяха доста удобно оръжие за ходене по дискотеки, скъпи клубове и така нататък все неща на който не си свикнал ако си от малък град. Предвид че през цялото време съм работил като ИТ специалист доходите ми бяха сериозни дори тогава. Проблема дойде с втората кредитна карта и от там нататък нещата излезоха от контрол.

  Бизнес на кредит със сигурност не бих започнал повече никога и сега ако мога да се върна 2-3 години назад също бих се опитал да се спра.

  Въпреки това бизнеса беше в ИТ сверата и като цяло самичък след кредита се издържаше в продължение на година. За съжеление не можа да постигне повече от това.

  През това време обаче вместо да връщам заемите си с част от печалбите аз ползвах изкараните пари за да поддържам стандарта си на който бях свикнал това доведе до съдия изпълнителите и така нататък.

  В крайна сметка историята е поучителна как това че знаеш как работи една система (в случея кредитната такава) може да те доведе до полужение в което да си неприятно изненадан.

  Като цяло проблема не само на мен а и на много други (примерно Гърция, Щатите) е именно такъв искаме някакъв стандарт който ни рекламират тук и сега.

  Без да си даваме сметка че ако изчакаме малко може да постигнем този стандарт сами и да сме доволни от резултата а не да плащаме с години на някой друг за това тук и сега.

  Това е като историята с кредита от 100 000 лв. По-добре изчакай 9 години и тогава от колкото 30 години да плащаш за тук и сега.

 9. “По-добре изчакай 9 години и тогава от колкото 30 години да плащаш за тук и сега.”
  Заради тази реплика спечели моето уважение.

 10. Теди, аз като се върнах от Америка дадох 1500 лв за компютър и абсолютно го ползвах само за игри :)

  Бившият ми приятел си беше купил джобен Playstation пак с бърз кредит, лихвите бяха 30% общо. Игра си с него 1 месец и му омръзна, продаде го на 1/2 от началната цена, лихвите изобщо не ги смятам.

  Та, истории като тази според мен трябва да се разказват, защото много хора изобщо не се замислят как работят парите и какво значи кредит. На много места са ме критикували що толкова пиша за спестяване, че това било начин на мислене на бедните и така нататък.

  Но факт е, че много хора затъват с кредити, това се рекламира навсякъде, на хората им се внушава, че могат всичко да имат веднага…

 11. “На много места са ме критикували що толкова пиша за спестяване, че това било начин на мислене на бедните и така нататък”

  Рая той Бъфет е най-бедният именно защото само за спестяване мисли. Милият така е спестявал че сега има някакви си 70 милярда.

  Просто това ако го чуеш от някой му кажи че като е толкова богат да може да не мисли за спестяване да ти даде 1 милион подарък щом е по-богат от Бъфет едва ли ще му е проблем.

 12. хах, аз също понякога съм била против прекаленото спестяване, може би и тук съм коментирала, защото всяка крайност всъщност вреди и понякога наистина свива и ограничава мисленето. Но спестяването по принцип те научава да не пилееш пари за глупсти. Хората, които знаят как да печелят пари, знаят и как да ги харчат умно – т.е. те винаги знаят за какво точно си дават парите и не си позволяват да харчат заради самото харчене или за да се чувстват добре от факта, че имат пари. От както се научих да си отговарям честно на въпроса “Всъщност за какво точно го искам това” доста рязко ми намаляха импулсивните покупки и така често спряганата “шопинг терапия” взе да не ме блазни вече :)))

 13. Дени, спестяването е капитал. Хората, които нямат капитал по наследство няма как да се сдобият с него, освен чрез спестяване.

  “Хората, които знаят как да печелят пари, знаят и как да ги харчат умно” – тук не съм много съгласна. Виждала съм много хора, които като спечелят пари ги профукват, особено по-младите. Но и не само – собственици на успешни малки бизнеси, хващат някаква “вълна” и живеят нашироко като мислят, че това ще е завинаги. А като отмине вълната – оле, мале, ма какво стана… :))

 14. Рая, аз си мисля, че това не са хора, които знаят как да печелят пари, просто са имали късмет. Може би аз не се изразих ясно, но имах предвид хора, които са доказали, че умеят да боравят с пари и да правят пари, такива, които могат да накарат парите да работят за тях.

 15. Мда, с това уточнение съм склонна да се съглася с теб.

  Впрочем обиновено не е лесно да познаеш кой има пари с инцидентен късмет и при кого е систематично. Поне първите няколко години е трудно да се каже.

Leave a Comment