Помните ли онзи телефон на изплащане, за който си казахте “Е, то 600лв колко са” ? За лош късмет само месец след като го взехте, ви съкратиха от работа. Сега времето минава, а вие още не можете да си намерите работа. Съответно сметките и лихвите продължават да се трупат, а предупредителните писма са достатъчни за тапициране на гарсониера.

Това е последният материал от мини-поредицата, посветена на фирмите-колектори като КредитРеформ и ЕосМатрикс. Пъвро вижте предните два материала от поредицата: КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие и Как да се справим с КредитРеформ.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ОЩЕ ВРЕМЕ ?

Ето какво можете да направите тогава*:

*Забележка: този материал не цели да насърчава нередовните платци! Понеже обаче всеки може да изпадне в лична финансова криза е редно да сме информирани как да се справяме с колекторите, без да стигаме до абсурдни крайности (като например да теглим от кредитна карта с безбожна лихва, само и само да се отървем от КредитРеформ).

1) Говорете директно с фирмата-кредитор.Не с колектора, който само събира парите, а директно с фирмата или банката, на която имате да плащате. Само тя може да предоговаря условия с вас.

Две важни уточнения:

  • идете на място. Такива неща не стават по телефона.

  • не се идентифицирайте. Питайте ги “По принцип какво следва, ако”.

Така ще разберете дали фирмата е склонна да ви изчака или да ви намали задълженията. Ако по-скоро да, тогава попитайте каква е процедурата и какъв документ ще ви дадат за това допълнително споразумение. Едва след това, ако отговорът ви устройва, можете да им представите документи. Ако не – вижте дали можете да говорите с човек, който е на позиция да ви даде индивидуални условия. Ако и това не – нямате избор, освен да разиграете колектора, колкото можете.

Ключова реплика: “По принцип какво следва, ако…”

2) Залагайте на “малко, но сигурно”.

Колекторът ще поиска да му обещаете конкретна дата и сума, като естествено се бори датата да е “вчера” и сумата да е 100% от дълга. Не се поддавайте и обещайте нещо реалистично, за предпочитане – малко, но веднага. Много е важно колекторът да вижда, че си спазвате сериозно обещанията, макар и на малки хапки.

Ключова реплика: “Мога да внеса Хлв – веднага.”

3) Кажете им каквото искат да чуят. Никога не казвайте, че няма да платите, напротив – повтаряйте точно обратното, дори да нямате намерение да го правите скоро. Бъдете кооперативни и им кажете това, което искат да чуят. Дори и да подозират, няма как да ви кажат “Ама вие лъжете”, нали? Тоест, хем обещавате само бързи, но малки вноски (вж. 2), хем се съгласявате да изплатите всичко до 1 месец.

Ключова реплика: “Добре – само кажете какво трябва да направя.”

4) Объркайте ги. Точно тук записките ви (стана дума по-горе) ще са ви от голяма помощ. Цитирайте им дата и час на разговор + името на техен колега, с който сте говорили – важно е те да бъдат действителни. Кажете им, че според записките ви техният колега е обещал да не ви звъни преди … [дата], понеже вие работите по въпроса. Надали ще тръгнат да спорят.

Ключова реплика: “Но вашият колега каза…”

5) Кажете им да си проверят справките. Обикновено колекторите имат само обща информация за задължението ви и нямат разбивка как точно е начислено. Можете да ги помолите да проверят сумата, без да оспорвате самото наличие на задължение – примерно дължите пари за телефон, но според тях са 240лв, а според вас са 180лв. Справката ще ги забави и ще ви спечели време.

Ключова реплика: “А бихте ли проверили отново?”

6) “Внесох ги вчера”. Смайващо, но това може да ви спечели цял месец. Спокойно казвате, че сте внесли заветната частична вноска от 50лв… вчера. Съответно най-вероятно системата още не ги е отчела. Често колекторите получават месечни справки от фирмата-кредитор, понеже все пак те не могат да се занимават да проверяват всеки едни 20лв или 50лв, които се внасят.

Ключова реплика: “Внесох ги вчера.”

7) Кажете им да не бъдат груби. Често колекторите си позволяват по-грубо отношение, което естествено нито е приятно, нито е оправдано. Обяснете им, че трябва да спазват добрия тон, ако искат да си получат парите бързо (наблегнете на бързо, иначе може да се изтълкува като отказ да платите).

Някои агенти чисто и просто са прекалено нагли и само крещят по телефона, без дори да си поемат въздух :) и изобщо не ви дават думата. Не сте длъжни да ги търпите – директно затворете телефона и изчакайте да ви наберат отново. Ако няма подобрение, отново затворете и този път вие наберете номера, от който звънят – обикновено е централа. Най-вероятно ще попаднете на друг от десетките оператори, а през това време номерът ще дава заето на този, който е бил груб.

Ключова реплика: “Успокойте се или затварям”

Ако не си вземат бележка, подайте писмено оплакване до колекторската фирма, до КЗП и до фирмата-кредитор. Имайте предвид, че оплакването касае само непристойното поведение на агента и изобщо не засяга въпроса дали дължите пари или не.

ВЗЕМЕТЕ СИ ПОУКА

Всичко това не звучи забавно нали?

И не е. На мен лично са ми звъняли няколко пъти от КредитРеформ, като имаше и две писма – бонус :) Първия път ме хванаха неподготвена и признавам, че си се разтреперах. При следващите обаждания бях подготвена, но това не ги направи по-приятни.

Затова си вземете поука и следващия път мислете добре, преди да подписвате едногодишни договори за услуги или да взимате заеми. Прочетете статиите в раздел Спестяване и си изтеглете примерен бюджет. А за да научите повече за парите и управлението на личните финанси, влизайте в kadebg.com поне един път седмично. Не е сложно, уверявам ви :)