Вчера (17.05.2012) Теодора Дончева от zdravduh.com пусна своя отзив за книгата за Америка.

Блогът на Теди е микс от две теми – здраве и лични финанси. Какво общо имат? Имат. Както казва Теди:

Това са инструментите, които отстраняват грозното и ненужното в живота, но и те, попаднали в ръцете на неграмотен, могат да бъдат опорочени. [..] до голяма степен здравето е пари, а парите са здраве. Те са и необходимата основа за изграждане на щастие и хармония.

Впрочем Larry Winget също вижда пряка връзка между здравето и парите. Нагласата, която е нужна за справяне с дълговете или с наднорменото тегло, е една и съща.

Коренът на тези проблеми е едно и също нещо: липса на отговорност. Хората се заблуждават, че някак си ще им се размине и че дадено еднократно действие (“този път ще хапна малко повече” / “ще взема малък кредит, само този път”) няма да има последствия. Но всяко действие има последствия, а и хората много рядко правят нещо ЕДНОКРАТНО.

Защото ако веднъж направите нещо, вероятността да го направите пак е много голяма. (Особено когато това нещо ви харесва.) Например, имате една кутия бонбони пред себе си. Много по-лесно е да не вземете нито един, отколкото само един. Малко като при алкохолиците – “без едно мога, с едно не мога” :)

Ако някой и ви помоли за 50лв заем, “само да изкарам до заплата”, и вие дадете 50лв, вероятно тя/той ще дойде и другия, и по-другия месец. Защо? Защото този човек вече го е направил веднъж. Този човек вече знае, че има алтернатива, има кой да му даде назаем.

Казвам ви го, защото и аз съм била в такава позиция в Студентски град. След първия малък заем от най-добрия ми приятел (който трябваше да е “за първи и последен път”), тичах при него за пари почти всеки месец.

Сега за храната и здравето. Тази година успях да изкарам целите великденски пости. Като бонус, доста отслабнах :) Защо? Защото ако постите, не трябва да ядете нищо от животински произход – нито месо, нито яйца, мляко и пр. .  Което изключва от менюто всякакви вафли и шоколади.

Голямата разлика между постите* и обикновената диета е, че при диета винаги можете да направите изключение с “една вафличка”. Но после обикновено идва и втора, и трета.

*не че идеята на постите е да служат за отслабване, разбира се.

За цигарите няма да говоря, там е пределно ясно – няма такова нещо като “само една цигара”.

Повече за връзката между здравето и парите може да разберете от блога на Теди. И докато разглеждате, не пропускайте да прочетете отзива за книгата :)