В петък (18.05.2012), Стойне Василев от battony.com пусна своя отзив за книгата за Америка. (Стойне Василев сигурно ви е познат като Бат’ Тони от блога за лични финанси и мениджмънт.)

Най-хубаво ми беше да прочета това:
“Да си призная честно, доста преди да започна да пиша, аз следях нейния сайт (дори не съм коментирал) и той ми послужи като вдъхновение по-късно и аз да направя нещо подобно.”

Тони не просто е направил “нещо подобно”, но го е дръпнал едно ниво по-нагоре като дизайн. Браво, бате Тони :)

Като гледах неговите материали, си мислех колко различен е фокусът в тях: мениджмънт, собствен бизнес…

Докато при мен в началото повечето бяха за връщане на дългове и спестяване. Това беше отражение на живота ми преди две години.

Започнах да търся информация за управление на парите и попаднах на thesimpledollar.com с автор Трент Хам. За първи път срещнах термина “лични финанси” (personal finance). За първи път разбрах, че на хората, които са добре с парите, нещата не им се получават просто така – те планират, пресмятат, имат си “политика” по отношение на парите. Там прочетох и за това колко важно е да спестяваш отрано. Ама много отрано – още от джобните в ученическите си години и първата си заплата.

Трент описваше история, подобна на моята – нулево внимание към парите, заеми, проблеми, след което – радикална промяна в мисленето. Сега той учи децата си на това, на което той не е бил научен като малък: да спестяват. Купил им е касички-прасенца с четири отделения (харчене, спестяване, инвестиции, дарения) и децата му още отсега свикват да разпределят парите си в тези четири групи.

След като изчетох солиден брой материали от Трент… направо побеснях. Беше ме яд, че научавам тези неща чак на 25. Че трябваше да затъна в заеми, за да си отворя очите.

Та в блога на Тони ми правеше впечатление как той няма “негативни” материали. Не казва да е имал проблеми с парите или заеми. (Тони, да си жив и здрав и никога да нямаш :) Изобщо, като цяло тонът му е силно позитивен.

И се зачудих: дали мисленето му е позитивно, защото е добре с парите, или е добре с парите, защото мисленето му е позитивно? Кокошката или яйцето?

Позитивното мислене е много хвалено от съвременните гурута. Например в книгата “Тайната” основната идея е да култивирате у себе си такова мислене и изведнъж всичко ще ви се нареди като с магическа пръчка. Но макар да не отричам силата на позитивното мислене, не вярвам, че то може просто така да се “култивира”. Не може просто да си кажете “От днес ще мисля еди-как си” и тотално да промените светогледа си.

Промяната на мисленето е процес, който може да се предизвика по два начина:
1) от средата
2) от вашето поведение

За средата, ясно – нещата, които ви се случват в живота, се отпечатват върху начина ви на мислене. Типичен пример за това е моята история с дълговете, благодарение на която мисленето ми за парите се промени радикално.

За поведението – идеята е, че промяна в поведението води до промяна в мисленето. Тоест, вие може да си наложите стил на поведение, в който не вярвате, но който постепенно ще попие в мисленето ви и ще го промени. Затова казват, че навикът е втора природа.

И така, вижте отзива на Тони за книгата, и разгледайте неговия сайт.

После може заедно да се чудим кое е първо – позитивното мислене или парите :)