Бизнес финанси и лични финанси

Вашите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story

От 20 години имам магазин за бебешки храни и консумативи.

Тъй като е семеен бизнес никога не сме спазвали определена отчетност.Заплатата, а сега пенсията на мъжа ми влизаше в касата за стока или наем, никога не сме имали отделни бюджети. Сега обаче смятам, че трябва да променим нещата и да отделя бюджет за семейството и бюджет за магазина. Не зная от къде да започна и как.

Имате ли идея?

С уважение: Г. Ж.

Доскоро и аз имах подобен казус.

Имам група [клиенти], които ми плащат по 15лв на месец за обучение. За да можем да работим, трябваше (еднократно) да им осигуря [материали]. Един комплект материали за един клиент струва 40лв.

Както виждате, един клиент трябва да остане поне 3 месеца, за да си избия инвестицията в материали и да изляза на нула. Но нямаше как да чакам 3 месеца и тогава да поръчам материалите, затова ги поръчах почти веднага и ги платих с мои пари.

И сега тук идва тънкия момент, за който пита и читателката – как точно да се разграничат личните финанси от парите за бизнеса.

МАЛКО СЧЕТОВОДСТВО

Има два момента, на които трябва да се обърне внимание:
1. прехвърляне на парите
2. проследяване на инвестицията

1. ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПАРИТЕ

Реално това, което се случва, е финансиране на стартиращ бизнес в моя случай.

Имаме два бюджета – моя личен и този на бизнеса.

От моя личен бюджет трябва да извадя парите. Затова в графа РАЗХОДИ си пиша перо “инвестиция – материали за клиенти”. Примерно залагам 10 клиента, разход по 40лв за всеки = 400лв.

В моя бизнес бюджет трябва сега да вкарам тези пари. Затова в графа ПРИХОДИ си пиша перо “заем: лични вложени пари за материали” = 400лв. Въпреки, че парите ги давам аз, те са реално заем от личния ми бюджет, който в един момент ще трябва да се върне. А ги пиша като приход, защото те влизат в бюджета, а не излизат от него.

После плащам материалите и в бизнес бюджета записвам в графа РАЗХОДИ перо “закупени материали” = 400лв. (В личния бюджет това не го пиша, защото не ме интересува – 400лв като инвестиция вече са извадени, а какво се случва с тях в бизнеса не касае личния ми бюджет.)

До момента имаме това:

Бизнес бюджет - счетоводство

(Ако пък част от парите за материали са лични, а друга част – събрани от таксите на клиентите, тогава ще стане така:
графа ПРИХОДИ
1. приходи такси, 10 клиента по 15лв = 150лв
2. заем: лични вложени пари = 250лв)

Сега обаче трябва да обърнем внимание на следното – този бизнес освен разходи, носи и приходи под формата на такси. И аз съответно искам да прехвърля приходите от бизнеса към личния ми бюджет. Което може да стане така:
графа РАЗХОДИ
1. инвестиция материали = 100лв
2. за мен = 50лв

Тоест ако имаме 10 клиента по 15лв = 150лв, от тях даваме 100лв за инвестиция, и за мен остават 50лв. Това е само за илюстрация, разбира се – вие може ако искате да вземете всички пари за себе си и да не инвестирате, или пък да инвестирате всичко и за себе си да не оставите нищо този месец.

Ако реша да платя всичко на себе си, в личния бюджет ще напиша така:
графа ПРИХОДИ
1. хонорар = 150лв (в този случай обаче заемът за инвестицията остава непокътнат, т.е. седи си на 400лв – понеже решавам да мина всичко като хонорар, и не записвам връщане на инвестицията.)

Ако реша да отчета връщането на инвестицията, но и да си пиша някакъв хонорар, в бизнес бюджета ще напиша така:
графа ПРИХОДИ
1. такси 10 клиента по 15лв = 150лв
графа РАЗХОДИ
1. връщане личен заем за материали = 100лв
2. за мен = 50лв

В личния бюджет това ще изглежда така:
графа ПРИХОДИ
1. покриване инвестиция материали = 100лв
2. хонорар = 50лв

Къде е разликата дали ще го пиша “хонорар” или “връщане на инвестиция”, при положение че така или иначе парите ще влязат в личния ми бюджет и са си лично мои? Едната разлика е, че тези 400лв инвестиция може да са дошли от мои спестявания, които съм разбутала, и които искам да си възстановя. Другата разлика е, че ако не правите разлика между “хонорар” и “връщане на инвестиция”, трудно ще проследите кога точно сте си избили парите и колко точно сте на печалба (след малко).

Сега може да изглежда малко замотано, но ако седнете да го правите ще видите, че не е толкова трудно. Просто трябва много ясно да разграничавате приходи-разходи: ако влиза е приход, ако излиза е разход. Затова 400лв инвестиция за личния бюджет ви се падат разход (излизат от бюджета), докато същите тези 400лв инвестиция за бизнес бюджета ви се падат приход (влизат в бюджета).

2. ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИЯТА

Така, и сега остана втория момент – проследяване на инвестицията. Това нещо се прави на отделен лист и не е към никой от бюджетите ви. Правите си само 2 графички:
1. Инвестирани 400лв
2. Върнати 0лв

През втория месец примерно става така:
1. Инвестирани 400лв
2. Върнати 50лв

И така нататък. Ако искате, може да добавите и трета графа за проследимост:
1. Инвестирани 400лв
2. Върнати 50лв
3. Остават: 350лв

Бизнес бюджет счетоводство

ЗА ПО-СЛОЖЕН БЮДЖЕТ

Горният начин върши работа, ако става дума за малки суми и еднократни инвестиции.

Какво правим обаче, ако ВСЕКИ МЕСЕЦ се налага да “спонсорирате” бизнеса, както пита читателката?

1. Изчислявате колко начални пари за магазина ви трябват всеки месец, примерно 1000лв
2. В семейния бюджет в раздел СПЕСТЯВАНИЯ или ИНВЕСТИЦИИ си правите графа “Събиране на оборотни пари за магазина” (примерно) и вкарвате по 50лв, 200лв, 400лв – когато колкото можете.
3. Събирате.
4. Когато вече имате 1000лв, тоест постигнали сте целта, закривате графата в личния бюджет.
5. В бюджета на магазина си правите графа “оборотни” или “санитарен минимум” или “буфер” или както искате ги наречете, и вкарвате тези 1000лв.

Оттук-нататък вече остава само да поддържате необходимата сума. В края на месеца, преди да платите на себе си, първо оставяте тези 1000лв, за да може да почнете месеца. Иначе постоянно прехвърляте от единия джоб в другия.

Ако магазинът ви е печеливш, трябва просто еднократно да обърнете цикъла, така че самият магазин да може да си осигури старта на месеца – а не вие да го спонсорирате от семейния бюджет, пък после да си взимате парите, пък после пак да ги давате и така до безкрай. Така няма никаква проследимост.

При мен в момента става дума за малки суми и ми е все тая дали ще описвам всички трансфери в бюджета или ще си водя една сметка наум и толкова. При вас обаче сигурно оборотите са по-големи, както и сумите за зареждане. Затова мисля, че идеята ви да разделите веднъж завинаги бизнес бюджета от семейния бюджет е много добра.

Пожелавам ви успех!

PS: Тайната група за лични финанси kadebg е изтрита; вместо това, kadebg вече има страница във Facebook. Както и в Google+ . Заповядайте!
PPS: Вашите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story :)

7 thoughts on “Бизнес финанси и лични финанси”

 1. Рая, аз съм завършил Счетоводство, проверявал съм банки, и пак не го разбрах това „счетоводство” :) Дано на Г.Ж. да й е било полезно.

  Това е подобно на една случка от преди две седмици. ЕТ с магазин от 5-6 години си води касата по следния начин – всеки ден началното салдо на касата е 10 лв. На въпроса “Защо?”, отговорът беше “Аз всяка сутрин започвам с 10 лв. оборотни пари”.

  През деня има някакви официални приходи от 40-50 лева, които също записва в касата. Разходите за “стока” не ги записва в касовата книга (не е трябвало, според нея). Така в края на деня в касата има например 60 лева (10 лева начално салдо и 50 лева приход от деня). И тази сума (60 лв.) се записва в касовата книга.

  Обратно на всякаква логика, началното салдо на следващия ден е пак 10 лв. (парите изчезват мистериозно през нощта). Казах й, че като досега счетоводителя й не го е забелязал, не е основание да продължава с тази практика.

  За това как си определя месечната “заплата” ще ви разкажа друг път.

  Аз бих препоръчал на твоята читателка да използва опростени форми на Отчет за доходите и Баланс (те са се доказали във времето) и да не смесва по никакъв начин личните пари, освен под формата на „Заем” и като има приходи от бизнеса ди си ги „върне”.

  btw Сега нямам достъп, но довечера ще лайкна пейджа у фейсбука :)

 2. Лайкни го, ще съм ти много благодарна :)

  Не знам какво не си разбрал на моя метод, той е хипер елементарен. Не бих го нарекла точно “счетоводство”, но основните му принципи са счетоводни.

  Та методът е: като финансираш бизнеса, в бизнес бюджета това ти е приход, а в личния – разход. Като си избиваш инвестицията, връщаш от бизнес бюджета към личния, и съответно тогава в ББ това е разход, а в ЛБ е приход.

  И на отделно място си следиш кога си избиваш инвестицията. Толкоз.

  Може би заниманията ти със счетоводство са ти залегнали определен класически метод на работа :)

 3. Може да съм се объркал от примерите. Прибавяш – приход, изваждаш – разход. Това е принципа. “Избиването” си го следиш като си правиш някакъв елементрен Баланс. От ляво Активите, от дясно Пасивите, т.е. източниците на твоите активи. Като си връщаш заема Пасивите ти намаляват и трябва да станат активи, т.е. тази операция не води директно до приход или разход.

  Аз не съм “класически” счетоводител, защото никога не съм работил като такъв. Това ми позволява да видя общата картинка, но методите и принципите са едни и същи, независимо дали управляваш малка бакалийка или Кока Кола.

  И една забележка, за по-голяма прегледност Разходите трябва да са под приходите. В твоята таблица изглежда, че трябва да има равнение между приходи и разходи, а не това е целта, нали?

 4. Абсолютно, то нали и аз това казвам :) В общи линии имаш отчет приходи-разходи (което в случая е самия бюджет все едно), и отделно можеш да си направиш баланс с активи и пасиви (другия лист, на който следиш капитала, инвестицията, връщането на заема и пр.). Но нарочно исках да не ползвам такива термини, че да е по-разбираемо.

  Разходите дали да са под приходите или не е въпрос на решение. На моята картинка са така, за да събера максимум информация във възможно най-малко място, и ясно да се вижда кое откъде идва и къде отива. Все пак тук идеята не е как сами да си водим официално счетоводство, а просто как човек да си раздели личните финанси от бизнес финансите.

 5. Според мен е важно човек сам да открие начин, който за него да е най-ясен, разбираем и да му върши работа. Това е достатъчно и най-често се уточнява и изглажда с практиката. Но всеки трябва да е отворен да възприема нови идеи и да подобрява и оптимизира постоянно работния си процес /и бюджета си като част от него/.

 6. Значи, бизнес плана е излишен, а цялата тая сложностия не е излишна.
  Моят съвет към госпожата.
  1. Заплатата на съпруга да си остане заплата и да не се влага в бизнеса защото се предполага, че вече не е бизнес който е в бурен растеж и би трябвало бизнеса да вади достатъчно пари сам по себе си. Ако все още се влага заплата това не е добре, да не излезе че влагате заплата 500лв, вадите от магазина печалба 700лв и цялата работа е за 200лв. Семейния бизнес е опасна работа. Виждал съм какви ли не неща. Заблудата, че се печели може да е голяма, aко човек не си направи сметката.
  2. Да работи с “каса” – място където слага оборота за деня. Предполагам има тетрадка за приходи, има и тертрадка за разходи – наем, ток, стока. На края на всеки месец просто вади парите от касата. Смята приходи и разходи и си заделя заплата. Ако разходите са регулярни, не би трябвало да има проблем за използването на този метод. Ако и трябват пари през месеца за храна и.т.н. ги вади и ги записва като аванс, който после приспада от заплатата и готово.

 7. Не разбирам кое му е сложното. Прехвърляш от единия бюджет в другия и си записваш колко. Много трудно :)

Leave a Comment