Заех се да разчистя една стая пролетно и установих: имам прекалено много неща, които не искам. В същото време имам прекалено малко от нещата, които искам. И които наистина ми трябват.

Например: имам прекалено много стари дрехи. И обувки. Стари анцунзи, скъсани китайски дънки, два чифта Bulldozer в окаяно състояние (впрочем наистина са мноо яки – издържаха години), шалове и шапки. Гардеробът ми, закачалката в антрето и няколко шкафа са пълни със стари неща, които вероятно никога няма да нося. (Затова и после мислех да направя гаражна разпродажба.)

Преди да си купя нови, трябва да си отговоря на два въпроса.

Първо, къде ще стоят. Мога да набутам още малко неща по шкафовете, макар че хич не ми се иска. Едно от малкото неща, които здравата ме изнервят, е задръстеното. Отваряш гардероба и е невъзможно да извадиш една закачалка, без да събориш или измачкаш още три. Или за да си вземеш екипа трябва да извадиш всичко от шкафа…

Така се губи време, няма комфорт и губиш продуктивност. Да не говорим колко ужасно, ама ужасно много време се губи при почистване. Ако рафтът е наблъскан с джунджурийки, ще трябва да ги преместите една по една, после да ги върнете една по една, и допълнително да проверите дали всичко си е на мястото – една по една.

А ако е празен, всичко става за две секунди.

Второ, дали няма да ги застигне същата съдба. Преди не си задавах този въпрос когато пазарувах, но сега той ме занимава доста по-често. Когато искам да си купя нещо, се питам дали то ще ми е полезно след една година или ще му е минало времето след месец и ще ми е жал да го хвърля…

Защото какво става с дрехите и техниката, които купуваме? Обикновено след година има къде-къде по-нови модели, а “старите” са си все още съвсем наред – здрави и функционални. И не си струва да се продават за смешни пари, за хвърляне да не говорим; и все пак те просто си стоят там и събират прах, докато ние купуваме следващия модел.

Вижте още Парите и вашите нужди и Какво си струва да купуваме .

Всичко това на пръв поглед няма отношение към вашите лични финанси. На втори поглед обаче виждаме, че то влияе, макар и не директно. Как? Като създава усещане за недостатъчност. Затрупани сте с неща и постепенно започвате да мислите, че нямате достатъчно голямо жилище. Или че имате нужда от нов, по-голям гардероб.

Всъщност това, от което наистина имате нужда, са по-малко неща. Вместо това обаче у вас се създава точно обратното усещане – че нямате достатъчно. Нямате достатъчно пари, достатъчно квадрати място, достатъчно мебели.

Когато започнах с разчистването на една (!) стая ми отидоха три следобеда. Имаше неща, които просто са набутани някъде и които съм забравила, че имам. И понеже исках да разчистя окончателно, всеки един дребен предмет трябваше да мине на инспекция:

 • Ще го ползвам ли
 • Има ли сантиментална стойност
 • Ако поне едно от горните е ДА, къде ще стои предмета

Това отнема мноооого време. Не само защото съм Близнаци и постоянно се чудя :) А защото нещата са прекалено много.

Пример със set-top box (кутията за цифровата). Помните ли като ви разказах как минахме От 67лв сметки на 22лв ? Една от тях беше за кабелна, и като бонус за преподписване от Blizoo дадоха кутия за цифрова.

Понеже телевизорът е малък тайвански модел, от цифровата нямаше голям ефект. Освен това имаше прекалено много кабели и самата кутия не седеше стабилно, накратко – само заемаше място. Реших да я върна. За целта

 • Трябваше да я разкача
 • Да избърша кабелите
 • Да прибера разклонителя
 • Да намеря оригиналната кутия
 • Да опитам да събера всички тези неща в нея (неуспешно)
 • Да опитам пак с пренареждане (частичен успех но адаптера остана)
 • Да опитам трети път (ура! наврях ги всички!)
 • Да намеря достатъчно голяма торбичка за кутията
 • Накрая в Blizoo ми казаха, че не можело да я вземат ( …както и да е… )

Всичко на всичко 15 минути. 15 минути за една кутия. 15 минути за едно нещо. А в една стая има десетки.

Тези три следобеда ми излязоха солено. За три следобеда можех да си свърша ужасно много работа по сайта. Да подготвя няколко материала за kadebg, един за webcafe , поне да започна новия си проект и/ли да подготвя няколко неща за разпращане тук-там.

Можеше цялата тази работа с разчистването да свърши за един следобед – но не.

И ако основно разчистване от стари неща се прави веднъж-два пъти годишно, то почистването е доста по-редовна задача. Колкото по-малко неща имате, толкова по-бързо става. Губите по-малко време.

В крайна сметка, ако вашата лична площ е Х квадрата, на нея можете да поберете само Х неща разумно. Х+5, ако ги сбутате малко. Но всяко ново нещо е за сметка на простора и ефективността. Имайте го предвид, когато купувате нови неща.