Всички пращаме sms-и по Коледа за 1.20лв. Или когато има някаква кампания. Това е хубаво, защото показва вашето добро желание да помогнете. Вижте как да го направите дори по-хубаво.

Както знаете, блогът на Трент ( TheSimpleDollar.com ) е любимия ми блог. Там Трент често споменава за благотворителност. Същото прави и JD Roth от GetRichSlowly.org . Очевидно за тях даренията са нещо обичайно и редовно.

В момента Трент и JD са много добре финансово. Трент работи от вкъщи и печели главно от блога си, като успява да издържа жена и три деца. JD може да си позволи да пътува и да живее така, както иска. Те изкарват достатъчно пари.

Сигурно и вие искате да правите дарения по-често и за повече пари – каузите са безброй. Но как да стане, когато вие все пак не сте милионери? Окей, временно сте закрепили положението финансово, обаче имате абитуриент. Или с триста зора сте заделили 5лв за дарение, обаче в офиса колежката има рожден ден и събират пари за подарък. Или просто бюджетът ви е разчетен толкова тясно, че няма къде да вмъкнете пари в помощ на другите.

Аз съм от хората, които рядко дават пари – освен по Коледа или когато има някаква кампания. Просто не се сещам. А когато се сещам, се оказва че вече нямам пари. Наскоро имаше кампания, за която дадох само 1.20лв. Но вместо да се почувствам добре, се почувствах гузно и ме беше срам. Затова реших, че като си върна заемите, ще намеря начин да правя нещо полезно.

Направих си графа в бюджета. Първия месец тя изглеждаше така:

Бюджет за благотворителност 

Тоест, остана празна.

Следващия месец не остана празна, но по случайност. А аз не обичам да разчитам на случайността за важните неща. Затова седнах да помисля какво мога да направя.

В материала Как се прави личен бюджет ви показах структурата на моя бюджет с шест раздела в него. Въпросния раздел “Оборотни” е последен шести от тях (а парите се разпределят отгоре-надолу, тоест последния раздел се попълва само ако останалите пет преди това са осигурени). И с целия си акъл съм сложила категория “благотворителност” накрая. Нищо чудно, че все нещо става.

Затова сега бюджетът ми изглежда така:

 

Бюджет за благотворителност 2 

Защо избрах такава промяна в бюджета?

1) Практиката показва, че важните неща трябва да са най-отпред, за да се случат. Винаги започвайте с тях. Оставите ли ги по-назад, ще видите как “все нещо става” и просто не остават пари за тях.

2) Думата “благотворителност” всъщност не ми харесва. За съжаление я свързвам с понятия като измама, PR, злоупотреба, нещастия, болести, разплакани деца и пр. Затова съм прекръстила категорията така, както искам да я знам – “за добро”. Така знам, че парите за добро ще направят някой човек щастлив, усмихнат, с по-добър живот, с по-смели мечти :) Ще помогнат на някого да направи нещо, което иначе може би не може.

Тук е моментът да кажа, че на мен са ми помагали точно за такива съдбоносни неща. Веднъж това бяха 70лв подарък в помощ на разходите за кандидат-студентски изпит. После бяха $2000 назаем, за да замина за Америка. После 5000лв назаем, за да стартирам бизнес. И много други.

Независимо, че парите не са били подарък, ги смятам за едно огромно добро дело. Първо, защото нямаше лихва. Второ, ако не бяха тези хора, не знам дали щях да успея да събера парите от други места. Трето, защото това е знак на доверие към мен.

3) Определих сумата – 20лв. Не съм го определяла като процент от приходите, както препоръчват някои. Това е точно толкова, колкото искам и мога да дам. Можех да напиша и повече, примерно 30лв или 50лв. Истината е, че засега 30лв или 50лв ми се виждат много, а според мен когато човек дава, трябва да дава спокойно и от сърце.

Освен това за мен месечното даване е нещо ново. Не съм свикнала да го правя. Дори малко се притеснявам и ми е малко неловко, особено ако има личен контакт.

4) После я разбих на части. Писала съм “за неизвестен”, “за кауза” и “за близки”.

  • “за неизвестен” – това са пари, които още не знам къде точно ще отидат, но ще отидат.
  • “за кауза” – това са пари, които ще подкрепят нещо, в което вярвам. Моята кауза са книгите и местната библиотека. Знам, че има по-спешни неща, но за мен библиотеката означава страшно много. Обичам я. Книгите там са ми дали някои от най-хубавите часове в живота ми. Искам за повече хора да е така.
  • “за близки” – това са пари, които ще помогнат на мои близки: познати, роднини или приятели. Не мисля, че мога да съм в мир със себе си, ако отделям пари за добри дела, и в същото време не помагам да хората покрай мен – които познавам лично и които знам, че заслужават. Чиято ситуация ми е добре позната.

5) Сега остава да събирам. Очевидно не мога да се обадя на приятел и да кажа “Хей, знам че си без работа сега – ще ти пращам 5лв всеки месец да ти помагам”. Нито мога да купя книга за 5лв за библиотеката. Мога да дам веднага единствено онези 10лв за неизвестен.

Това е моят начин да помогна за нещо добро. Парите не са много и сигурно идеите ми не са най-добрите, но знам, че това ще работи при мен. Ще трябва да положа съзнателни усилия това да ми стане навик и да мога да го правя всеки месец.

А какво ще работи при вас – вие си знаете най-добре.

Накрая ви пускам един материал за размисъл: Да си намериш щастие . Често се сещам за него :)