Както знаете, досега винаги съм се придържала към работата на заплата.

Да, имала съм допълнителни доходи. Да, имала съм фирма. Да, живяла съм от “готови пари” без да работя.

Но никога не съм мислила сериозно да се издържам изцяло самостоятелно, тоест изцяло от свои собствени приходи.

Последната година-две обаче имах два (по едно време три) допълнителни дохода. И все по-често мисля за деня, в който те ще са достатъчно големи за да мога да напусна работа. Ако искам.

ИСКАМ ЛИ ?

Вкусът на свободата е много сладък. Можете да правите нещата по най-добрия според вас начин. (И да не е най-добрия – все пак е вашия начин. Като в приказката с гарджето.) Ако сбъркате – нищо, нали сега се учите. Пък и на никого не пречите.

Ако пък успявате, още по-добре. Да изградите нещо напълно сами ви дава самочувствие, с което никакви постижения в чужд офис не могат да се мерят. Там винаги нещата се размиват и делите заслугите с някой друг: с шефа, задето е създал тази “страхотна” работна среда; с мениджъра, чието “магическо” присъствие все ви е помогнало някак; и с колегата, който всъщност няма заслуги, ама за да не вземе да се засегне…

НО ?

Но от друга страна го няма елемента “пускам алармата в 18:00 и забравям за всичко”.

Такова нещо като “болничен” не съществува.

Ако останете без работа, не може просто да идете в Бюрото по труда.

Платен отпуск? Ха-ха-ха! Ха… Не, чакайте, всъщност не е смешно :(

Осигуровките не са някакво абстрактно понятие, а воденичен камък от едно 150лв на месец.

ДВА-ТРИ ГРИПА* И…

*Да, това са същите грипове, по време на които видях Рекламата на Easy Credit

Можете да разчитате само на себе си

Зимата бях изкарала няколко грипа.

С редовната работа – лесно, болничен. Седиш пред телевизора и се възмущаваш на бързите кредити, когато не ти танцуват черни точки пред очите.

Да, обаче си обещал материал на… абе на един сайт.

Отделно на kadebg чакат редовните седмични публикации.

Вечерта има репетиции с танцьорите.

Естествено, никой не може да ме задължи да си свърша ангажиментите. Но ако не ги свърша, губя пари. И което е по-лошо: излагам се. А конкуренцията не спи.

Освен мен, има и други автори.

Освен kadebg, има и други сайтове.

Освен тази група танцьори, има и други.

Останалите хора също боледуват, изморяват се, понякога не са на кеф или им липсва вдъхновение. Но читателят, танцьорът, изобщо Клиентът не се интересува от това и не трябва да се интересува. Свободният пазар е като дивата природа – оцеляват само най-пригодните.

По същия начин когато вие минете през търговската улица след работа и хранителното магазинче е затворило по-рано, вие не се питате защо е затворило по-рано. Вас не ви интересува, че примерно собственикът е с температура. И не трябва да ви интересува. Просто влизате в някой от десетките останали магазини, където собственикът също има температура, обаче стиска зъби и седи там.

И дори се усмихва.

ТА, ИЗВОДА ОТ ТАЯ РАБОТА

Ако се разболеете и отсъствате от работа, пускате болничен и толкова. Някой ви замества за малко, а вие после си наваксвате с работата.

Ако сте фрилансър , става сложно. Да, някои видове фриланс позволяват да работите дистанционно или да имате “запас” от готова работа. Обаче в случая с танците не може. Или в случая* с материала за друг сайт, когато си има конкретен (суперкъс!) срок.

*Впрочем тогава още връщах заем и нямах интернет у нас, та посред зима и с ужасна температура се наложи да се разкарвам навън, че да го пусна по мейла. На едното място за мой лош късмет спряха тока буквално секунда преди да натисна “Изпрати”, и хайде пак марш навън в студа. Тогава си виках – малей, само да не взема да се катурна в снега, че ще ме затрупа и ще ме открият чак напролет :)

Когато работите за себе си, имате цял куп месечни разходи (осигуровки, такси, данъци, други) които никой не ви пита дали успявате да ги покриете. Има-няма приходи, разходите си вървят. Това, че този месец ви остават примерно 20лв след като платите всички разходи – ваш проблем. Или че докато тръгне дейността трябва да покривате разходите от джоба си – ваш проблем.

Или че дори всичко да върви добре, не може и да си помислите за 2 седмици отсъствие. Дори двете седмица отпуска на kadebg заминаха в писане на Ръководството (“Как да печелим повече пари с допълнителен доход. Ръководство за начинатещи).

Сега да питаме пак – яко ли е да работиш за себе си? Да, яко е все пак :) Но фрилансърството е шашава работа. Най-тънкия лед.

Е, поне докато не направите прехода от фриланс към бизнес . Ама и там е една мъглява работа… :)