Доход “асорти”

Традиционно свързваме думата “доход” със заплата. Макар да са ни известни и други видове доходи, обикновено мислим за тях като нещо теоретично, а не реално приложимо.

Само по себе си осъзнаването, че заплатата не е единственият изход за изкарване на пари е преломен момент в живота. Това е цял един нов начин на мислене, който е изключително полезен за вашите финанси.

От известно време стана сякаш “модерно” да се критикуват хората на заплата като недостатъчно предприемчиви.

Това е все едно да кажем, че хората с бизнес са недостатъчно скромни или че тези с пасивен доход са недостатъчно работливи. Да лепим етикети на хората според това как изкарват хляба си е детинско.

Апропо, всички видове доходи имат абсолютно една и съща функция – да носят пари. Вие можете да ги изхарчите напълно или да използвате тези пари, за да направите повече пари чрез инвестиция . А колкото повече пари имате, толкова по-голяма свобода в живота имате ( 1лв = 15 минути живот ).

Следователно, важно е вашият доход да е голям и сигурен. Това обаче няма как да стане, ако имате един-единствен източник на приходи . Нашата редовна читателка LUPOP каза много правилно:

Освен “буфера” е важно, ако си наемен работник, да си разработиш страничен доход, защото не се знае кога могат да те съкратят.

Решението е доход “асорти” – разнообразен доход от различни източници.

Подобен подход може би все още е нов в сферата на личните финанси, където трудно се пускаме от рискованата идея да залагаме само на една карта (доход).  При финансовите операции обаче този подход не е нов и се нарича “диверсифициране” или “разнообразяване”. Тоест, инвестирате в различни активи – а не само в един – и така намалявате риска от загуба, ако някой актив се срине.

Разумно е да направите същото и да разнообразите структурата на вашия доход. По този начин, дори ако нещо се случи с основния ви доход, все още имате някакви приходи от останалите източници.

Обикновено се получава така, че вашият втори доход е различен тип доход.

Да кажем, основният ви доход е от заплата. Имате гараж, който давате под наем и получавате 100лв месечно от него – това е пасивен доход.

Може и обратното – основният ви доход е от даване под наем на голяма сграда срещу 1500лв месечно. Това е пасивен доход. Имате втори доход 200лв от изнасяне на лекции за законовата уредба на наемите – което е допълнителен доход.

Въпреки че обикновено се комбинират различен тип доходи, това не е задължително. За да имате сигурност и възможност за развитие е напълно достатъчно просто да си осигурите различни източници на приходи.

Ако се занимавате с обучение по математика, структурата на вашия доход може да изглежда така:

 • приход от група кандидат-студенти (100%)

или така:

 • приход от група кандидат-студенти (20%)
 • приход от група кандидат-гимназисти (20%)
 • частен ученик – Мария (20%)
 • хонорар от сп. “Математика днес” (20%)
 • % от продажбаа на сборници и др. (20%)

В този пример всички приходи са тип Доход от свободна практика ( Какво е собствен бизнес и какво не е ). Както виждате, всеки от тях осигурява 20% от необходимия приход за живеене. Това означава, че нито един от тези приходи не е достатъчен сам по себе си да обезпечи напълно разходите ви за цял месец. Но в същото време загубата на някой от тях също няма да е фатална сама по себе си , защото спокойно можете да се оправите и с 80% от бюджета си.

Което е и смисъла на диверсифицирания доход.

10 thoughts on “Доход “асорти””

 1. Тук трябва да си луд, за да мислиш противно на “асорти” логиката. Но до колко е приложима за обикновеният човек?! Даваш хубав пример, но как човек, които няма какво да дава под наем и работи по 10 часа на ден, защото е обикновен работник може да се впише в “асорти” логоката?

  Определено това е насочено към хора, които могат да развиват страничен бизнес, имат свободно време и разполагат с умения.

 2. @Доди – “обикновен” човек? Какво точно значи това?

  Който се слага сам в това определение, предварително се обрича на неуспех. Няма “обикновени” и “необикновени” хора, има упорити и не-упорити. Силно вярвам в максимата, че който иска, намира начин, който не иска – намира оправдание.

 3. Доди, по-гадно е да бачкаш седем дена в месеца, но да нямаш право да работиш друга работа или да правиш собствен бизнес. Остава то маса свободно време, което най-често се уплътнява с… харчене на пари.

 4. Моите действия са подчинени на моите максими. А какво да направи “обикновения” човек – ами същото като всички останали. Правилата са едни и същи за всички. Например ако искаме повече пари, има само два начина: да печелим повече или да харчим по-малко. Това важи както за Доналд Тръмп, така и за Иван от с. Паралийско :)

 5. Благодаря за статията!
  Искам само да отбележа диферсификацията вече не е толкова популярна. Р. Кийосаки подробно разглежда в книгите си този въпрос. Както се вижда от втората структура, усилията на човек са ……..раз-петорени, така да го кажем, от всяка от които той получава един общо-взето минимален доход. Аз съм застъпник на тезата, че най-големият актив на човек е Времето.

  Подобни напътствия се срещат и при инструктажите за игра на борсата – диверсифицирайте! Сложете на 10 вида акции по малко и спечелете……..малко. Или иначе казано – недейте изучава в дълбочина борсата, ако загубите-ще загубите минимално, е, ако спечелите – пак ще е минимално…

 6. Раз-петорени… зависи. Те все пак са в една и съща сфера и допълнителните усилия са минимални, но пък допълнителния приход е (примерно) 20% повече. Естествено, в реалния живот трудно ще получиш такова равно разпределение 20-20-20-20-20, по-скоро ще е 50-35-15 като процент (примерно). Идеята е, че тогава дори да загубиш основния си доход (50%), получаваш още 35+15% от другите – а не нищо.

  Времето за мен също е най-големият актив и всичките ми усилия са насочени към това да мога да си го откупя и да не се налага да работя :)

  Колкото до риска и печалбата – те винаги вървят ръка за ръка. Аз лично не съм склонна да рискувам и предпочитам малко, но сигурно.

 7. не се карайте деца.. :)
  има и нещо друго което без да се влезе в подробности, няма как да се забележи.Това и дава пътепоказател какво е “обикновенния човек”.
  Това са онези хора с които се храни машината на който и да е бизнес.
  Ясно ви е че няма как всички даса предприемчиви и всички да имат неизчерпаема воля да се развиват или да постигат. :)

 8. Нещата много зависят именно от времето което отнема за допълнителния доход. И тука е много важно да се развиват допълнителни умения. Допълнителния доход като правило трябва да е по изгоден като съотношение време към пари от основния. Изключение е само ако сте много закъсали с парите. Целта е допълнителните доходи да се печелят с по-малко усилия, за да можете да имате все пак достатъчно свободно време за живеене. Нали не сте забравили “работя за да живея, а не обратното”. Ето например Рая печели от книжките които продава тук. След създаването им, времето което отделя за да спечели от тях е относително малко. И като получена сума за час отделено време вероятно се отплащат повече отколкото основната и работа.
  Ако обаче работите като строител, а в свободното си време пренасяте товари на гарата допълнителния доход ви се отплаща колкото основния, но ви отнема време и енергия, които можете да ползвате за да се забавлявате. И като резултат не сте доволни от живота си. В този случай е важно вместо да работите допълнително за малко допълнителни пари, да се учите на допълнителни умения, така че след време да можете от основната си работа или от допълнителен доход да изкарвате повече пари за по-малко време. Както казах вече – ако имате голяма нужда от пари можете да се съгласите на каквато и да е работа. Но е добре да не е за дълго.

Leave a Comment