Традиционно свързваме думата “доход” със заплата. Макар да са ни известни и други видове доходи, обикновено мислим за тях като нещо теоретично, а не реално приложимо.

Само по себе си осъзнаването, че заплатата не е единственият изход за изкарване на пари е преломен момент в живота. Това е цял един нов начин на мислене, който е изключително полезен за вашите финанси.

От известно време стана сякаш “модерно” да се критикуват хората на заплата като недостатъчно предприемчиви.

Това е все едно да кажем, че хората с бизнес са недостатъчно скромни или че тези с пасивен доход са недостатъчно работливи. Да лепим етикети на хората според това как изкарват хляба си е детинско.

Апропо, всички видове доходи имат абсолютно една и съща функция – да носят пари. Вие можете да ги изхарчите напълно или да използвате тези пари, за да направите повече пари чрез инвестиция . А колкото повече пари имате, толкова по-голяма свобода в живота имате ( 1лв = 15 минути живот ).

Следователно, важно е вашият доход да е голям и сигурен. Това обаче няма как да стане, ако имате един-единствен източник на приходи . Нашата редовна читателка LUPOP каза много правилно:

Освен “буфера” е важно, ако си наемен работник, да си разработиш страничен доход, защото не се знае кога могат да те съкратят.

Решението е доход “асорти” – разнообразен доход от различни източници.

Подобен подход може би все още е нов в сферата на личните финанси, където трудно се пускаме от рискованата идея да залагаме само на една карта (доход).  При финансовите операции обаче този подход не е нов и се нарича “диверсифициране” или “разнообразяване”. Тоест, инвестирате в различни активи – а не само в един – и така намалявате риска от загуба, ако някой актив се срине.

Разумно е да направите същото и да разнообразите структурата на вашия доход. По този начин, дори ако нещо се случи с основния ви доход, все още имате някакви приходи от останалите източници.

Обикновено се получава така, че вашият втори доход е различен тип доход.

Да кажем, основният ви доход е от заплата. Имате гараж, който давате под наем и получавате 100лв месечно от него – това е пасивен доход.

Може и обратното – основният ви доход е от даване под наем на голяма сграда срещу 1500лв месечно. Това е пасивен доход. Имате втори доход 200лв от изнасяне на лекции за законовата уредба на наемите – което е допълнителен доход.

Въпреки че обикновено се комбинират различен тип доходи, това не е задължително. За да имате сигурност и възможност за развитие е напълно достатъчно просто да си осигурите различни източници на приходи.

Ако се занимавате с обучение по математика, структурата на вашия доход може да изглежда така:

  • приход от група кандидат-студенти (100%)

или така:

  • приход от група кандидат-студенти (20%)
  • приход от група кандидат-гимназисти (20%)
  • частен ученик – Мария (20%)
  • хонорар от сп. “Математика днес” (20%)
  • % от продажбаа на сборници и др. (20%)

В този пример всички приходи са тип Доход от свободна практика ( Какво е собствен бизнес и какво не е ). Както виждате, всеки от тях осигурява 20% от необходимия приход за живеене. Това означава, че нито един от тези приходи не е достатъчен сам по себе си да обезпечи напълно разходите ви за цял месец. Но в същото време загубата на някой от тях също няма да е фатална сама по себе си , защото спокойно можете да се оправите и с 80% от бюджета си.

Което е и смисъла на диверсифицирания доход.