Допълнителен доход онлайн с клипове в YouTube – разказва Теди!

Днес ви представям едно интервю с Теди от онлайн канала за изработка на бижута BijuTeo Beading. С Теди се познаваме виртуално от нейния блог за здраве и лични финанси zdravduh.com, за който ни разказваше в едно друго интервю от 2014 г. Днес обаче имаме нова тема. И така, да започваме!

–Теди, здравей! Благодаря ти, че се съгласи да направим интервю с теб. Представи се накратко?

Здравейте, аз съм Теди, автор на сайта Здравдух.ком. На 38 години съм, семейна, с 1 дете. Завършила съм Балканистика в Софийския университет (в тази специалност се изучават балкански езици и култура). Работила съм и на държавна работа, и в няколко търговски фирми. От 2010 съм в сферата на компютрите. Служител съм във фирма с 24 годишно присъствие на българския пазар – Нова компютри ЕООД.

Хобита: програми за графичен дизайн, писане на блог, народни танци, а от 2 години и половина създадох и свой YouTube канал с близо 20 000 абоната – BijuTeo Beading.

–Разкажи ни за БижуТео. Как ти хрумна идеята, как избра името? 

Идеята за Бижутео ми дойде в търсене на житейското ми призвание. В продължение на дълги години търсех себе си и скачах от едно нещо на друго. Интересите ми са доста разнородни и в различни сфери. Ето например – завършила съм хуманитарна специалност, а работя в сферата на компютрите. От 2011 година, когато се роди синът ми, имам идея да изкарвам доходите си онлайн и да не завися от местоположение и работодател. Да мога да прекарвам времето си както си поискам, където си поисам и с когото си поискам. Сама да определям колко ще работя.

Първото, което направих като взех това решение, беше да се възползвам от ръководството ти за създаване на допълнителен доход. Направих онзи дълъг личностен тест, който препоръчваше да изброиш всичките си умения в живота досега – неща, за които хората те хвалят и намират талант в теб и прочие. След като го направих реших, че ще започна собствен блог като теб. Около 5-6 години го поддържах редовно и беше супер яко! Споделях всичко, което ми хрумнеше, там. Финансови съвети, житейски истини и истории, рецепти и идеи за здравословен живот. Беше супер – канеха ме на събития, запознах се с готини хора, разширих мирогледа си. Не съжалявам за това си решение.

Парите обаче, които получавах от тази дейност бяха на светлинни години далеч от финансова свобода. Продавах книга за здравословно отслабване, печелех от кликове по реклами, банери и платени линкове и като теглех чертата – 35 лв на месец (като извадя разходите за хостинг и домейн). Като написах над 500 статии реших, че ми е много готино така, но реално не изпълнявам мечтата си за финансова свобода по този начин.

За известно време пробвах с фрийланс – нямах успех. [ето какво е фриланс – б.р.]

След което реших, че ми трябва реален занаят, за да изкарвам пари. Прегледах отново личностния тест, които правих през 2011г. от твоето ръководство. Така се се сетих за едно ателие за изработка на бижута от мъниста, което посещавах, докато бях в Румъния за месец (изучавах румънски език на летен курс, организиран от СУ през 2004 г.).

Реших да проверя онлайн има ли информация за този готин занаят. Това беше в началото на 2016 г. И тогава вълната ме заля… Хиляди клипчта за изработка на обеци, гривни, пръстени колиета и др. Не можех да спра да изработвам най-различни бижута. Учех се и напредвах. Получих поръчка за над 40 гривни от мои познати. Успешно продавах на други хора. Постоянно правех подаръци на приятелки.

Реших, че почвам онлайн бизнес. Направих сайт и точно преди да го пусна ме обхванаха съмнения. А регистрация на фирма, а счетоводство, а часовете, които трябва да отделя за изработка? Не можех да правя всичко това при постоянна работа и семейни задължения.

Ами сега? Не – не мога да се занимавам с бюрокрация, логистика и изработка. Ами ако има поръчки със спешни срокове и рекламации? Това не отговаряше на идеята ми за финансова свобода.

Тогава реших да анализирам. Добре, дай да видим какво правех грешно досега със Здравдух и защо не постигнах финансова свобода.

Ето ги грешките, които впрочем много хора ми посочиха:
-Трудно ще изкараш пари от реклами без да продаваш реални продукти, особено на български език.
-Трудно ще изкараш пари от статии – хората отдавна предпочитат видео формата;
-Печели се не от празно философстване, а от неща, които могат да ти докарат доход в реалния живот.
-Това, което правиш трябва да е в тясна ниша, а не да се разпиляваш между  финанси и рецепти.

И така ми дойде идеята за youtube канал с реален занаят (изработка на бижута), и то на английски език.

Тази идея обединяваше иначе разнородните ми интереси – обичах Photoshop, бях се научила да обработвам видеа, завършила съм английска гимназия, покрай сайта се научих на търпение и постоянство с пускането на статиите и имах представа от използване на социалните мрежи.

Първите ми видеа бяха ужасни, но лека полека започнах да напредвам. Сега, 2 години и осем месеца по-късно, съм с 20 000 абоната и 190 долара (342 лв.) месечно от кликове по реклами. Оказа се, че кликване по реклама е 12 пъти по-добре платено на английски отколкото на български.

…а името БижуТео (BijuTeo) идва от Бижу + Тео (първите 3 букви от името ми – Теодора). Измисли го един готин младеж, с който се запознах на Несеминарът – събитие, организирано от Юли Тонкин. Пуснах анкета сред познатите си във фейсбук и това име спечели.

–А как започна с клиповете?

С клиповете започнах с най-елементарен телефон и обикновена стойка от 20 лв. Още ползвам същите неща – само телефонът е за 300 лв. вместо за 150 и е с FULL HD камера. Първите ми видеа бяха ужасни, но лека-полека напредвах. След 5 месеца и половина направих 1000 абоната, което в момента е минималното изискване на youtube за един канал да печели от реклами. Не се стряскайте от това изискване. Ако не можете да направите 1000 абоната, няма смисъл въобще да се занимавате. Пари не могат да се направят с по-малко последователи.

–Правиш ли си сценарий какво да кажеш във видеото?

Сценарият ми е по-скоро нещо като рамка. Първо изкусително представям бижуто, което ще покажа как се прави. След това казвам, че давам указания бавно и стъпка по стъпка и е лесно и могат да ме питат за всичко в коментарите. После следват призиви за абониране и споделяне на творенията им на фейсбук страницата ми. След това минавам през целия процес на изработка, като акцентирам на важните моменти и коментирам къде начинаешите могат да се объркат. Накрая пак завършвам с призиви за абониране и благодарност, че са останали с мен докрая.

–Използваш ли специална техника или софтуер за клиповете?

Както споменах, използвам обикновен телефон, стойка за 20 лв. и подложка за работа с мъниста от 4.50 лв. Софтуерът, който ползвам е Camtasia Studio. Режа, забързвам, слагам надписи и ефекти. Лесно е. Научава се за 2-3 дни всичко, което ти трябва. Има и изобилие от клипове онлайн как се работи с тази програмка.

–Имаш ли любим влогър (видео блогър), от който се учиш?

Имам около десетина любими канала в тази сфера. С някои от тях съм си писала. Занаятът го научих изцяло от Youtube и подобни крафт влогъри. Връщам обратно идеи и допринасям за общността.

–Знаем, че всяко начало е трудно, но имаше ли някакви неочаквани предизвикателства в началото? Как успя да популяризираш канала до 20 000 абоната (браво за което!)?

Да ти кажа – направо си бях доста зле в началото. Това е понеже едновременно се учех на занаята и паралелно с това как да популяризирам нещата си в youtube и как да снимам.  В началото дори нямах специализираните инструменти за работа с мъниста, а бях и несръчна на всичко отгоре.

Имах и негативни коментари в тази насока.

Осветлението на клиповете ми беше лошо, излизах често от кадър, запъвах се като говоря или мънках. Обаче желанието ми да се занимавам с това беше огромно. Едва дочаквах да отворя очи, за да се захвана. Нещо като да си влюбен.

Канала си стартирах началото на май 2017 г. – около 1 година и 2 месеца след първата гривна, която създадох. В началото пусках по 3 видеа седмично, после преминах на 2. Месец и нещо след началото събрах 100 абоната – чрез досаждане на познати и приятели ( горе-долу беше 60-70 познати и 30-40 външни абонати).

Тогава youtube имаше изискване за монетизация (изкарване на пари от кликове по реклами) да имаш 10 000 прегледа – направих ги за 3 месеца и нещо. Сега изискването е да имаш поне 1000 абоната и минимум 240 000 минути гледане за последната година. Може би това би ме отказало в началото, ако го знаех. Сега ми се струва смешно. Ти докато покриеш тези изисквания ще изкараш може би не повече от 170 долара. По този начин отпадат несериозните влогъри.

Как стигнах до 20 000 абоната… С постоянство.

Минах през тежки периоди. Майка ми се разболя адски сериозно и почина в мъки. Имах конфликти с близки хора.

Но не спрях. Жива-умряла, 2 видеа седмично. Имало е случаи да съм недоспала и афектирана. Ръцете ми са треперели на някои видеа и съм имала коментари „дали не съм болна от нещо“. Минах през духовна криза, в която подложих на съмнение всичките си представи и вярвания за действителността, но не спрях и тогава. Оправданията – не мога, защото ми е зле, не важат. Напротив – точно защото ти е зле не трябва да изпускаш контрола над важните неща в живота ти – иначе потъваш. Ето така се стига до 20 000 абоната.

–В момента не продаваш готови продукти, приходите са изцяло от кликове на реклами?

Да, приходите засега са ми само от реклами. Опитах афилиейт с амазон – в мен ли е проблема или защото IP адреса ми е от България – не знам. Там от продажби имам изкарани едва 12 долара, а трябва да са 100, за да ги изтегля.

Пробвах и със собствен магазин за тениски, суичери, чаши, калъфи за телефони и прочие. Пак не се занимавам с логистика. Само с дизайн на стоките. Нещо като собствен мърч, както успешно продават и някои български ютюбъри. Там за няколко месеца съм направила едва една продажба и само 17 долара.

Сега ми пишат с някакво предложение за спонсорство за от 300 до 700 долара, но не съм убедена дали са сериозни и дали е реално. Тепърва ще разбера и ще кажа по-натам.

–Колко време отделяш дневно/седмично за БижуТео за клипове, отговори на коментари, търсене на нови идеи? Имаш ли си някакъв график, ритъм на работа?

Седмично пускам 2 клипапо график. Едно видео ми отнема средно около 4 часа – измисляне, снимане, обработване, качване с описания и тагове. Това е един работен ден от 8 часа допълнително на седмица. През декември имам изкарани 340лв. (190 долара). Това е за 8 видеа или 4 работни дни. Това прави 85 лв/ раб. ден или 10.60 за раб.час. Тази ставка, ако я сметнеш хипотетично за пълен работен месец (21 дни) ти дава над 1700 лева заплата. Хубавото е, че тези цифри постоянно растат.

За радост, събирането на идеи и гледането на клипове за изработване на бижута не го имам за работа, а за любимо занимание, с което разпускам. Също така често ми се случва докато работя върху някое бижу да слушам аудио книги и видеа и интервюта, които са ми интересни. Коментарите, които получавам, не са прекалено много – до 5-6 дневно. Бързо им отговарям.

–Благодаря ти, Теди, за прекрасното интервю! Някакви финални думи към читателите?

Като финал мога да кажа, че човек трябва да се опита да види и да извлече положителните неща от лошата ситуация, в която се намира. Например – живеем в бедна и корумпирана държава, в която можеш да оцелееш макар и трудно със заплата от 1000-2000 лева. В чужбина това са смешни пари. Точно затова да живееш в България, а доходите ти да са в долари и да идват предимно от USA, UK и Канада, си е готин лайф хак :)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

2 thoughts on “Допълнителен доход онлайн с клипове в YouTube – разказва Теди!”

  1. Рая, много ми е интересно какви препоръки ще дадеш в тези трудни времена?

  2. @Божидар – интересен въпрос! Може би заслужава отделна тема, а и съм сигурна, че всеки би могъл да се включи със съвети от своя опит.

    За мен главният проблем на всяка криза и всяко трудно време е НЕИЗВЕСТНОСТТА. Ако знаехме точен ден и час, в който дадената криза ще приключи, всички бихме могли да си направим много добре сметката. Но не знаем – никой не знае. Затова повечето хора стават предпазливи и минават в режим на изчакване, без резки движения – ограничават разходите, ограничават инвестициите, отлагат промените в живота си (нова работа, местене в друг град, семейно планиране).

    За хората с повече свободни пари и най-вече – за тези с ИНФОРМАЦИЯ – кризата може наистина да бъде възможност. Поради свиването на потреблението и забавянето на движението на парите (всеки ги държи близо до себе си, хората изчакват с купуването на коли, имоти, ремонти и т.н.), цените на много стоки и услуги спират да растат, или директно падат. Хората спират да теглят кредити или теглят по-малки суми. Съответно при достатъчно сериозна криза цените на имотите падат, което от своя страна рефлектира върху един куп други неща. В един момент, когато трябва да се “отпуши” икономиката и пак да се завъртят парите, лихвите падат.

    Като всичко това не е някакво дълбоко проникновение, а са си просто нормалните неща от живота, и главният въпрос е човек да уцели момента. :)

    Има една приказка – “като ожаднееш е късно да копаеш кладенец”. Същото е и с кризите – ако в момента, когато удари кризата нямаш събрани пари, късно е тепърва да събираш и да се подготвяш.

Leave a Comment