Допълнителен доход
Вчера изкарах 20 лева за два урока по танци. Оня ден изкарах 15лв от Ръководството. Чат-пат падат 10-20лв от някой банер. Рекламите на Google си вървят, макар че ако чакам на тях… :) Също така преди пък ми плащаха по 30лв на материал от един сайт.

РЕЛНО НА ЧАС КОЛКО ИДВА?

Разбира се, ако сметнем всички часове труд и подготовка, като дръпнем чертата не знам колко ще ми излезе часовата ставка за труда. 2лв на час, може би?

Принципно в началото всяко ново нещо иска бая труд да му положиш основите. Примерно тия 20лв за двата урока по танци реално не са 20лв за 2 часа работа. Защото преди тези 2 часа имаше към 8 часа подготовка. И като сметнеш, какво изилза? По 2 лева на час, м?

Същото беше с онези 30лв на материал. Последните 30лв дето взех бяха лесни – удари ме вдъхновението и си написах материала за 20 минути. Случвало се е също за около час-час и половина също да си подготвя материала. Ако обаче сметна всички часове работа от първия до последия, и ги разделя на общата сума (200-300 лева), не знам дали ще се вържат и 5 лева на час.

ДРУГИ ПОЛЗИ ОСВЕН ПАРИТЕ

Разбира се, освен (малкото) пари допълнителните занимания носят и други ползи:

  • опит – колкото повече го правиш, толкова по-лесно става. Отнема по-малко време, съответно часовата ставка за труд се вдига (примера с 30лв за 20 минути).
  • име – изграждаш си име и разпознаваемост, в някои случаи дори можем да го наречем авторитет. Това разбира се не се превръща в пари веднага, но е добра стъпка в тази посока.
  • аудитория – което е най-важното. Почти всичките ми клиенти за банери са били читатели на kadebg. За Ръководството пък съвсем.

Тоест, непреките ползи в един момент отново се монетизират (превръщат се в пари). Въпросите са В КОЛКО и КОГА.

КАПКА ПО КАПКА…

Има една приказка: “Не е важно да шурти. Нека да капе, но редовно”.

Ами да. С времето става така, че – тук 20 лева, там 10лв, там 30лв, и ей-така на шега се събират стотина лева на месец. Понякога и повече.

Също така един продукт може да бъде продаден на повече от едно място. Един материал, написан срещу скромните 30лв, може след време да бъде продаден на още 1-2 сайта. Или на вестник.

(В крайна сметка нали на този принцип работят болшинството консултантски фирми: изработват някакъв план, да кажем за обучение, и после с лека преработка го “натаманяват” да е подходящ за няколко различни фирми. На подобен принцип работят и много уеб-дизайнери. Правят някаква обща рамка за сайт, после с малко преработка го продават на различни фирми. Дори в нашата поредица за Стивън Кинг ако си спомняте, той пише разкази за разни списания и после ги издава в свой сборник.)

Но идеята е, че макар и малки сами по себе си, дребните приходи като се натрупат се оказват доста важен ресурс. Представете си ако имате 60лв вноска за телефон и ако почнете да внасяте по 80лв, благодарение на някакви “случайни” 20 лева. Или ако искате да съберете 400лв за ремонт и отделяте по 50лв месечно, представете си да слагате още 50лв от допълителен доход.

Някой път е лесно човек да загуби мотивация, когато големите пари не идват веднага… И аз искам да изкарвам 500лв месечно на месец от блога или изобщо с писане. Ама не става. Понякога си викам – абе за какво ли ми е всичко това, толкова много работа за тия пари. Дали някога това ще доведе до наистина нормален доход?

После си припомням, че всеки 1 лев е успех.

И че – как изобщо можах да забравя? – Обожавам да пиша :)