Рядко гледам телевизия, но в петък се разболях (грип) и телевизорът стана най-добрия ми приятел. Докато сменях каналите между два фервекса попаднах на реклама, от която ми настръхнаха косите. Не може да не сте я гледали:Реклами на Easy Credit

http://vbox7.com/play:651fbdf2 – 12 сек
http://vbox7.com/play:8b041cf2 – 12 сек
http://vbox7.com/play:c9580484 – 14 сек

Слоган:  “Винаги има изход. Пари назаем – от Easy Credit.”

РЕКЛАМАТА

Рекламата на Easy Credit е много добра. В енергичните 12 секунди те  промотират не просто продукта EasyCredit, а взимането на заем като изход от трудните ситуации.

Трудно е да не харесате рекламата. От чисто маркетингова гледна точка тя сигурно е голям успех. Да видим обаче как точно рекламата човърка мозъка ви.

Първо промиване – ако нямате пари, всички ви се сърдят и никой не ви обича:

Второ промиване – ако нямате пари, вие ще сте притеснени:


…и нещастни:


Трето промиване (бонус) – ако нямате пари, някаква незнайна сила ще ви подложи на ужасни неща, които сте виждали само в анимационните филми:

Сега остава и една наковалня да му падне на главата :)

Но разбира се, ако не искате повече да ви измъчват проблемите, спасението е

Всичко става толкова бързо и лесно, че да врътнете един телефон на Easy Credit изглежда естествено. Просто посегнете към телефона! Ако въпреки всичко някаква слаба нишка разум все още ви възспира, следва слоганът “Винаги има изход. Пари назаем”.

Мисля, че никой от читателите на kadebg няма да се върже на подобна оферта. Само че много хора нямат представа колко опасно нещо е да вземат пари назаем, което ги прави податливи на бездруго силната реклама.

ПРОБЛЕМЪТ

Проблемът е, че клиповете промотират не просто продукта Easy Credit, а взимането на заем като изход от трудните ситуации.

Потребителите са много по-мотивирани да харчат пари и да живеят на кредит, защото това им се внушава постоянно. За това се говори постоянно. Никой не говори за спестяване обаче. Ако говорехме повече за спестяване и добро управление на парите, нещата щяха да са много по-розови: не само за потребителите, но и за икономиката като цяло. Хората щяха да харчат парите си по-разумно, което би принудило компаниите да създават по-качествени продукти. А след време тези спестявания биха се превърнали в инвестиции.

В тази статия Rory Sutherland казва:

“Представете си, че имате голям червен бутон на стената у дома, и всеки път като го натиснете спестявате 10лв. Тогава бихте спестявали много повече”

Питали ли сте се Защо не се говори за спестяване ? Защото от спестяването печелите най-много вие. Това означава, че всички останали по веригата – банки, кредитни компании, колектори, производители, търговци – губят. При взимането на кредит обаче губите вие, а останалите по веригата – банки, производители, търговци – печелят. На ваш гръб.

Но за да не бъдем голословни, нека да погледнем…

ФАКТИТЕ*

*Информацията е от страницата на Easy Credit, а не от личен опит.

1. Easy Credit е продукт на Изи Асет Мениджмънт АД, регистрирано като небанкова финансова институция. Според сайта им, няколкостотин хиляди клиента годишно избират “домашното кредитиране”. При това кредитиране консултант посещава дома ви за сключване на договор, после ви носи парите, и после започва да ви посещава всяка седмица за събиране на вноските.

2. “В повечето случаи консултантите и клиентите са от еднаква социално-икономическа група и живеят в близост един до друг. […] Посещавайки  клиентите си всяка седмица, кредитните консултанти могат бързо да установят настъпили промени в живота на заемополучателите.

3. Лихвите на Easy Credit са високи и фиксирани – тоест поне не могат да стават по-високи. Или поне не в срока, който ви е даден за погасяване. Отпусканите суми са уж дребни – средно 650лв, средно за 20 седмици или 5 месеца. За 1 година обаче лихвата ги прави почти двойни.

4. Клиенти са лица, които не се обслужват от банките, но имат нужда от финансови услуги. С други думи това са лица, които нямат достъп до банково финансиране (!).Това означава, че те отговарят на един или няколко признака:

  • безработни
  • работещи без официален трудов договор
  • вече имат друг заем
  • вече имат стари задължения
  • не могат да предложат гаранции за заема

Нужно ли е да казвам, че Easy Credit е само на една ръка разстояние от фирми като CreditReform? Всъщност, в страница За нас на Easy Credit като партньор е посочена фирмата Credit Return (най-долу в дъното – каква символика :)