Скоро в Kaufland имаше рол-он против изпотяване за… 2лв! А моят беше почти свършил и бездруго трябваше да си купя нов. На щанда с козметика имаше всякакви варианти – от 2лв до 20лв. Какво си струва да изберем в такъв случай?

Вижте още: 15 идеи как да пестим пари

Всяка компания си има ценова политика. Тази политика е водеща, когато се решава какъв приход се цели от продукта и какво ще е нужно за постигането му (място на щанда, реклама, промоция, производствени разходи и др.).

Вие също трябва да имате своя ценова политика, която да ви води при избора на покупки.

ВАРИАНТ 1

В продължение на повече от 1г (докато имах заем ) моята ценова политика беше да търся абсолютно най-евтината стока, практически без оглед на качеството. Купувах без да се замисля най-евтиното кафе, най-евтиния сапун, най-евтините обувки. Често за още малко отгоре можех да купя по-голямо количество или евентуално по-добро качество, но не го правех. Целта беше най-малък разход на пари, точка.

ВАРИАНТ 2

Към края на онзи период си позволих да не купувам задължително на най-ниската цена, но само за важни стоки. “Важни” означава такива, на които държа – в моя случай някои видове храни (шоколад) или козметика (шампоан). За тези определени стоки съм била готова да доплатя разумно над минималната цена, без обаче да се хвърлям на скъпи продукти. В примера с шоколада това означава, че не съм купувала марципанени шоколади, но и рядко съм купувала Milka или Nestle. Взимала съм Своге или най-често –любимия ми обикновен Фин млечен.

 

ВАРИАНТ 3

От този месец търся изгодно съотношение цена-качество за повечето стоки. Вече рядко търся и понякога умишлено отбягвам абсолютно най-евтината стока. Разбира се, не искам да прекалявам с изискванията си за качество – ако винаги си купувам абсолютно най-най-добрата стока, до една седмица ще съм разорена :)

ПОНЯКОГА ЕВТИНОТО Е СКЪПО

Когато купуваме евтини стоки, ние го правим с идеята да намалим разходите. Понякога обаче евтиното ни излиза скъпо, защото лесно може да се окаже некачествено.

Тогава трябва ли да се откажем от евтините стоки – изобщо?

Зависи. Както високата цена не може да е гаранция за качество, така и евтините стоки понякога се оказват истински съкровища. Въпреки това в повечето случаи недоверието ни към учудващо евтините стоки се оказва оправдано – няма как крайната стока да е по-евтина от съвкупните цени на своите съставки (напр. сирене за 1лв/кг при цена на съставката мляко от 1.50лв/л).

Един разумен вариант е да не правите компромиси с важните стоки – ако можете да си го позволите финансово. Компромиси винаги може да има, но не и с неща, на които особено държите – иначе губите. Губите време, нерви, и личния си комфорт. Просто не си струва. (Обаче повтарям – ако можете да си го позволите финансово!)

Няма нищо лошо обаче в същото време да експериментирате с не-важните стоки. Както споменах ( Дребни, средни и едри покупки ), за мен какъв е течният сапун в банята няма почти никакво значение. Затова си позволих да експериментирам с все по-евтини варианти – и се оказа, че съм все така доволна. А джобът ми е все така пълен.

Понякога си струва да експериментирате дори с важните стоки – ако “експериментът” е достатъчно евтин. Точно това направих и аз при избора на продукт против изпотяване, с който започнахме в началото.

Продуктът на промоция беше за ~2лв, а моят обичаен стик струваше 4лв. Не че не можех да си го позволя! Можех да си взема и стик за 18лв, ако исках. Но реших да експериментирам и си взех този рол-он за ~2лв:

 

рол-он Бланшет (Blanchette) за 2лв

Този рол-он вършеше някаква работа действително, но се оказа, че не е достатъчно добър. Усещането беше малко лепкаво и освен това продуктът издържаше няколко часа. Може би този рол-он щеше да работи при хора със суха кожа и без физическо натоварване. При мен обаче просто не стана.

Накрая си купих Fa стик за 4лв:

Fa стик Rose Active Pearls за 4лв

Изключително добър продукт за мен! Държи много и работи просто безотказно. Само че в резултат на моя експеримент бях дала 6лв за продукти против изпотяване, като можех да мина с 4лв.

ПОНЯКОГА ЕВТИНОТО СИ Е ЕВТИНО

Въпреки това смятам да продължа да експериментирам. Цената за един такъв опит е достатъчно ниска и ако експериментът се провали, не губите много. Ако експериментът се окаже успешен обаче може трайно да намали разходите ви за даден продукт с 50%, а понякога и повече.

Така например експериментирах и с мляко за тяло на същата марка (Blanchette B) като онзи рол-он. В случая имаше промоционална цена 2.79лв / 500мл – не си ли заслужава?

Бланшет Blanchette лосион за тяло за 2.79лв

Този експеримент се оказа повече от успешен. Продуктът ми пасва много добре и има силен аромат на бадеми, който трае доста дълго.

Друг пример за успешен експеримент беше смяната Pur за миене на чинии с два пъти по-евтин вариант, чиято марка дори не помня в момента. Когато сравних съставките на двата продукта, те се оказаха идентични. Нужно ли е да казвам, че мият еднакво добре?

Така че – не се страхувайте да експериментирате, ако стоката е достатъчно евтина. Понякога евтиното наистина излиза по-скъпо, но понякога евтиното си е просто… евтино.