Искате ли да сте финансово независими? Разбира се, всеки иска това! А знаете ли как да го постигнете? За целта трябва първо да си осигурите финансов буфер – заделена сума пари, с които да разполагате свободно. Буферът е предназначен да поеме началния удар, ако възникне спешен непредвиден разход. Но за да заделите пари за буфер, трябва първо да ги съберете (спестите). Ето защо пътят към финансовата независимост минава през спестяването.

Повтаряме какво е финансов буфер – Буферът е заделена сума пари, с които да разполагате свободно. Буферът е предназначен да поеме началния удар, ако възникне спешен непредвиден разход – ако останете без работа, ако протече покривът, ако гръмне телевизорът. Такива неща се случват постоянно и объркват сметките ви, като по този начин ви отдалечават от така желаната финансова независимост.

Истината е, че без буфер просто няма друг начин да постигнете финансова независимост сами и без риск. Много хора не искат да я разберат и много ще се опитват да ви убедят, че това не е така, че има други начини по-бързо и лесно да стигнете до там. Рано или късно обаче, накрая всички неизбежно стигат до нея – за това нещо можем да се хванем на бас на каквото кажете.

Първо – какво е „финансова независимост” ? За мен това е когато не ви се налага да правите нещо само заради парите – тоест, не аргументирате решенията си с въздишка и репликата „защото ми трябват пари”. Финансовата независимост ви позволява да НЕ правите нещата, които не желаете. Тя ви дава сигурност.

Термините „финансова независимост” и „богатство” често се бъркат, но са две различни неща. Какво е „богатство” ? За мен това е когато имате много повече пари, отколкото са необходими за нормалните ви потребности. Богатството ви позволява да правите всички неща, които желаете. То ви дава лукс.

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА БАСА

Разбира се има и хора, които са финансово независими, без да са минали през школовката на спестяването. (Всъщност това е нож с две остриета, защото човек не се научава да работи внимателно с пари.) За такава „дадена” финансова независимост има три начина:
– семейство с добри финанси (роднини или съпруг/а)
– реализиране на страхотна бизнес-идея
– късмет или талант (печалба от тотото или изумителни гласови данни)

Ако имате семейство с добри финанси, то не сте постигнали независимост сами. Колкото до създаването на бизнес, това носи риск. Всъщност независимост чрез бизнес (в общия случай) се постига също толкова трудно и бавно, както и чрез спестяване. (Вижте и статията за митовете за собствения бизнес и работата на заплата ) Ето защо единствено създаването на буфер ви дава възможност да постигнете независимост сами и без риск.

КАК ВИ ПОМАГА БУФЕРЪТ

Ако сте обикновен човек като мен, значи нямате богати роднини, нито революционни идеи или късмет/талант. Това не пречи да си осигурите финансова независимост, може би дори богатство – но ще трябва да положите усилия за изграждането на буфер. Припомням – буферът е заделен паричен ресурс, с който разполагате свободно. Може би не виждате как това ще ви помогне?

В статията Какво печелим от спестяването говорихме за основните непарични ползи от него – как то ви помага да изградите дисциплина, спокойствие, и да обмислите приоритетите си. А ето и чисто финансовите ползи от спестяването и изграждането на буфер:
1) ще ви спаси от заемите. Ако стане нещо непредвидено, ще можете сами да си помогнете, без да трупате дългове и лихви. Докато имате заеми, никога няма да сте финансово независими.

2) ще ви спести пари. Първо, много търговци дават добри отстъпки, ако пазарувате на едро. Второ, много търговци дават отстъпки или бонуси, ако платите веднага. Трето, ще си спестите олихвяването от евентуално разсрочено плащане, което всъщност пак е вид заем.

3) ще ви открие нови възможности. Обикновено, когато попаднем на изгодна покупка, просто нямаме пари, за да се възползваме от нея. Като например идеално запазен автомобил Smart само за 3000 лв. Или „стария” (на 2 месеца) лаптоп на братовчед ви само за 1000 лв.

4) ще ви позволи да инвестирате. Например, много финансови посредници имат „минимален” праг, за да управляват парите ви – често се измерва в хиляди лева. Или бихте могли да ремонтирате или купите имот, който после да продадете или да давате под наем. Ако имате идея за бизнес, може да инвестирате в нея.

5) ще ви позволи да грешите – тоест, да се развивате. Ако не сбъркате, няма как да научите нещо ново. Когато нямате пари е трудно и опасно да загубите дори 500лв. Ако обаче имате буфер от 2000лв, спокойно може да си позволите да загубите тези 500лв в името на някакъв финансов експеримент.

КАК СЕ ИЗГРАЖДА БУФЕР

1) чрез спестяване. Това е най-честия начин за изграждане на буфер. Можете да заделяте процент от приходите си или дадена твърда сума – 10лв, 20лв, 90лв, 213лв – колкото прецените. Обикновено се препоръчва да започнете с дребна сума (5-10%), но според мен е по-добре да започнете с по-голяма (20-25%). Защо?

Първо – за да видите колко е трудно. Второ – за да не се откажете. Ако заделите 20лв примерно, си казвате „Е, с тях и без тях, все тая… другия месец ще наваксам” – след което ги теглите и ги харчите. Същото ще стане на следващия месец и на по-следващия. И трето – за да видите резултата по-скоро. Ако заделяте по 20лв, ще ви трябва почти година, докато направите 200лв. Ако заделяте по 60лв обаче, ще ги имате след около три месеца.

2) чрез продажба. Ако сте успели да продадете нещо по-голямо и нямате заеми, буферът ви на практика е готов. Такова нещо може да е например стара кола, компютър или колело. Ако няма как да ги продадете или ако не желаете, можете да започнете с по-дребни неща – слушалки, дрехи, книги, спортно оборудване или каквото и да е, което не ви трябва.

3) чрез … всичко останало. Един много интересен начин е като събирате стотинки (по-добре бели – жълтите отнемат твърде много време). Ако получите непредвидена премия към заплатата, сложете я в буфера. И като сме се размечтали – ако намерите 5лв на пътя, не ги изпивайте – градете си буфера.

МАЛКО КУРАЖ

И така, без спестяване няма буфер, а без буфер няма финансова независимост. Спестяването само по себе си няма да ви направи богати, но пък богатството изглежда много по-достижимо, когато вече сте стъпили независимо на краката си. Да, спестяването изисква воля и да, създаването на буфер отнема време – за обикновените хора няма друг начин.

А може би в момента ви е толкова трудно, че не виждате никакъв изход за себе си? Може би имате заеми с хиляди левове и тази „финансова независимост” ви звучи толкова далечна, колкото и Австралия? Или си казвате, че точно за вашия случай няма надежда? Че всичко това е много хубаво по принцип, но на практика не става?

Трябва ви просто малко кураж – в някоя от следващите статии ще ви разкажа и моята история. Засега ще ви кажа само това – ако по пътя започнете да се отчайвате, просто си напомнете, че всичко е във вашите ръце. Всичко зависи от вас. Ако сте решили да го постигнете, НИКОЙ не може да ви спре. За мен това е много приятна мисъл :)

ПС. В една от следващите статии ще говорим за аргумента “Просто нямам откъде да спестявам – парите и така не ми стигат!”. Ако имате подобни възражения, моля изчакайте няколко дни :)