Знаете ли каква е разликата между “финансова стабилност” и “богатство”?

Разликата между двете е следната. Ако сте родени в бедно семейство, шансовете ви да станете богати са наистина малки. Да, знам че има изключения, но те са си именно изключения. Историите за хора, които са стигнали от пълна бедност до абсолютно богатство са много редки. (Особено като се замислите колко такива случаи има в цялата история на човечеството, което пък в момента е наброява 7 милиарда.) В същото време обаче дори да сте родени в бедно семейство, шансовете ви за финансова стабилност са почти като на всички останали.

Задължително вижте 13 вечни закона за парите , ако се стремите към финансова стабилност!

ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ

Част от въпросите са засегнати в статията Добре ли сте с парите? (настояще) . Едва сега ми прави впечатление колко често е използвана там думата “стабилност” по отношение на дефиницията за добро финансово състояние. Та, какво означава “финансова стабилност” ?

Финансова стабилност означава постоянно и устойчиво увеличаване на финансовото състояние. Тоест, ако можете да постигнете увеличаване, макар и минимално, то вие сте финансово стабилни.

А не си ли противоречат тези две понятия – “стабилност” и “увеличаване” ? Стабилността не означава ли запазване на текущото ниво без изменения – нито към по-зле, нито към по-добре?

Всъщност изобщо не си противоречат. За да постигнете въпросното “постоянно и устойчиво увеличаване на финансовото състояние”, вие трябва да харчите по-малко, отколкото получавате – примерно 90% от приходите си. Само така в края на месеца ще имате някакъв (дори и съвсем малък) излишък от пари. Когато тези излишъци постепенно започнат да се натрупват, вие постигате увеличаване на финансовото си състояние и следователно управлявате финансите си стабилно. (Вижте една хубава диаграма точно по този въпрос в блога за Финансова сигурност на Валентин Новаков).

Обратно, ако харчите 100% от приходите си, финансовото ви състояние не се увеличава и всеки месец тъпчете на едно място. Фактически един човек с 500лв заплата, от които заделя 100лв всеки месец, е по-близо до финансовата стабилност от човек с 1000лв заплата, от които изхарчва всичко.

КАК СЕ ГРАДИ СТАБИЛНОСТ

В университета имах честта да ми преподава лично професор Коста Пергелов. Не че научих счетоводството :) но пък запомних една друга негова приказка. Той казваше, по отношение усвояване на материала, така: “Не бързайте! Едно нещо, с каквато скорост влиза в главата, със същата излиза. Ако учите една седмица, пак след една седмица ще сте забравили всичко”. Ако мога да перифразирам за целите на финансовата стабилност:

Колкото повече време вложите за изграждането на нещо, толкова по-стабилно и дълготрайно ще е то. И обратно: колкото по-малко време вложите, толкова по-нестабилно и краткотрайно ще е то.b

В общи линии нещата, които се правят “набързо”, не се получават добре. Това важи както за парите, така и за всяко нещо в живота. Сламената колибка се прави за един ден и трае също толкова. Замъкът иска време. Дори вашата репутация – лична и професионална – се гради с години, а не на база едно-две мимолетни впечатления.

И ПРОСТО, И СЛОЖНО

Управлението на парите е уникално нещо – и простo, и сложно. Просто е, защото цялата философия е подчинена на две съвсем елементарни праила:b
1) спестявайте
2) не взимайте заеми
Това дори студент в УНСС би го разбрал :)

И е сложно, защото е трудно за проумяване как две толкова елементарни правила правят разликата между стабилните финанси и бедността. И защото е трудно за изпълнение на практика. (Естествено, понякога е оправдано да се вземат пари назаем – с цел покупка на жилище или за стартиране на бизнес, понеже невинаги е възможно да се чака, докато сами съберете парите.)

ТРУДНО ЩЕ НАДСКОЧИТЕ СЕБЕ СИ

Може малко да заболи, но ще трябва да ви го кажа пак. (Ако искате, за да сте по-добре подготвени, вижте статията за оценка на финансовата история Добре ли сте с парите? (минало) , и статията по въпроса какво зависи от вас Коренът на всички проблеми .)

Тъй като повечето неща в живота ви зависят пряко от вас, шансовете ви за финансова стабилност зависят най-вече от вашата воля и желания. Тъй като обаче финансовата история и обстоятелствата оказват силно влияние, шансовете ви да имате много пари не зависят много от вас.

Най-вероятно финансовото ви състояние ще е близо до това, което е имало вашето семейство. Примерно, доходът на родителите ви е бил 10 000лв годишно и е покривал основните нужди на семейството. Вероятно вашият доход, когато станете на техните години, ще е еквивалентен. Ако родителите ви рядко са можели да си позволят почивка в чужбина, вероятно и при вас ще е подобно. Ако родителите ви през целия си живот са купили само два автомобила, и то на старо, вероятно и при вас ще е така.

Ако мога да цитирам друго изказване на професор Коста Пергелов: “На човек, на който дядо му не е носил костюм, не му отива костюм”. Промените стават бавно и постепенно, а някои отнемат дори цели поколения. В случая с изказването на проф. Пергелов – може вие да сте първият човек от вашия род с “костюм” (пари), но в този случай ще трябва тепърва сами да откривате топлата вода. Ще трябва сами да откривате не само как се печелят много пари, но и как се запазват, как се умножават, изобщо – как се управляват парите. Едва когато постигнете и предадете това на вашите деца, а те – на внуците, ще сте постигнали нещо наистина стабилно. За да счупите омагьосания кръг на финансите и да го превърнете в спирала, трябват поколения.

Именно затова казахме в началото, че финансовата стабилност е постоянно и устойчиво увеличаване на финансовото състояние. Ако няма увеличаване, няма развитие, следователно я няма предпоставката за развитието – стабилността.

МАЛКО ПО-ВЕДРО

Всъщност с горния пример исках да илюстрирам само, че крушата не пада по-далеч от дървото :) И че, ако средния доход на родителите ви е бил 10 000лв годишно, е много по-реалистично вашият да достигне 15 000лв, отколкото 75 000лв. Също, ако средният доход на родителите ви е бил 50 000лв, вече е много по-реалистично вашият да достигне 75 000лв – защото тръгвате от по-висока основа.

Това, което можете да направите за себе си и за децата си, е да вземете максимума от възможностите, които имате. Аз веднъж вече сбърках, като не се възползвах от високите си доходи преди години (справка – Как пилея 20-те си години ). Харчех всичко до последната стотинка и сега си плащам за тази неразумност.

Като гледам реално на нещата – надали в този живот ще карам Mazerati и надали ще имам имение с 22 стаи и конюшня :) Само че, понеже никога не съм имала тези неща, те не ми липсват и съответно не се стремя към тях. Искам други неща, които впрочем са и много по-достижими.

Не забравяйте, че всеки може да постигне финансова стабилност и тя, за разлика от богатството, зависи от вас. Отнема време, разбира се, но е абсолютно възможно. Нали знаете какво става, когато дадете по 1000лв на трима души? Единият ги прахосва, другият ги запазва, третият ги увеличава.