Знаете ли коя е идеалната работа за вас? С какво искате да се занимавате? Какво искате да работите?

Всичките ви познати си обичат работата и говорят с ентусиазъм за нея. За новия проект. За новия клиент. Сутрин отиват с такова желание на работа! Докато вие… за вас това е просто работа. Начин за изкарване на пари. Не че това, което правите ви е неприятно, но просто не ви изпълва с ентусиазъм. И бихте искали да печелите пари с нещо, което обичате.

Но макар да усещате, че сегашните ви занимания не са вашата страст, вие всъщност не сте сигурни какво точно искате.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ

0) Предварителна подготовка: Намерете начин да си осигурите 20 листа А4 + тишина и спокойствие в продължение на поне 1 час. “Тишина и спокойствие” означава без телефон, компютър, телевизор, радио и прочее. Също – без никой да влиза в стаята при вас, нито да чувате как хората в съседните стаи тропат, говорят, смеят се или каквото и да било.

(И не търсете оправдания – ако не можете да си осигурите това поне за час, то може би намирането на идеалната работа не е толкова важно за вас.)

1) Първо трябва да се отърсите от някои предразсъдъци. Абстрахирайте се от това какво сте завършили, какво работите в момента или какви са били професионалните ви планове. За да стигнете до същността на въпроса, трябва да се освободите от всичко, което “знаете” – или по-точно това, което ви е било внушавано с години (“ти си само за лекар” или “това е престижна професия” и др.). Не мислете за пари, престиж, кариера или каквото и да било. Просто забравете за реалния свят, забравете за всички закономерности в него.

2) Взимате първия лист А4 и най-отгоре записвате “АЗ СЪМ … “ (да, с главни букви) и след това написвате една дума (само една!), която мислите, че ви описва. Например: АЗ СЪМ…учител, АЗ СЪМ…музикант, АЗ СЪМ… философ, строител, мислител, смешник, помощник, магьосник, дизайнер. Не е нужно думата да представлява реална професия (например “мислител” – няма такава професия, но въпреки това ако ви е дошло наум това, пишете това).

След като напишете първото “АЗ СЪМ … “ най-горе на първия лист, минавате към втория лист и пишете второ “АЗ СЪМ…” с друга думичка. После пишете на третия лист, четвъртия и така нататък до 20-я. Много е важно да стигнете до последния. (Всяко АЗ СЪМ се пише на отделен лист, не ги събирайте всичките на един.)

В началото може да се затрудните и след първите 4-5 АЗ СЪМ… да си кажете “Абе каква е тая глупост” или “Нищо не мога да измисля”. Можете, можете, не се измъквайте – имате цял час! В началото е най-трудно, докато съзнанието ви се настрои на тази вълна; постепенно става все по-лесно.

3) Вече имате 20 листа А4, като най-горе на всеки от тях пише по едно “АЗ СЪМ …” с една думичка.Взимате първия лист и под заглавието пишете поне три неща, които ви харесват в него. Тоест, ако сте написали “АЗ СЪМ ФОКУСНИК”, отдолу пишете (примерно):
– той е забавен
– той е загадъчен
– той има красива асистентка :)

Може да посочите и повече от 3 неща, които ви харесват в дадено АЗ СЪМ, но не и по-малко.

4) След като сте изброили по 3 неща, които ви харесват за всяко АЗ СЪМ, започвате отначало. Отново взимате първия лист и този път под всяко от трите неща пишете защо ви харесват.

На този етап вече листът ви ще изглежда горе-долу така (продължаваме с фокусника от горния пример): «АЗ СЪМ ФОКУСНИК», отдолу (примерно):
– той е забавен; това ми харесва, защото привлича вниманието на хората
– той е загадъчен; това ми харесва, защото привлича вниманието на хората
– той има красива асистентка; това ми харесва, защото хората му завиждат

Сега, ако в предната стъпка сте изброили повечко качества, може да ви е трудно да напишете защо за всяко. Няма проблем – изберете най-важните за вас или тези, които имат нещо общо.

5) Сега е време за обобщения – търсете общото между всички 20 листа. Кои неща се повтарят?

От горния пример с фокусника веднага се вижда, че първите две качества (забавен и загадъчен) ви харесват по една и съща причина – привличат вниманието на хората. Дори и третото (има красива асистентка) е свързано с това – завистта е пряко следствие от това, че привлича вниманието на хората.

Прегледайте последно всички листи. Вижте по кои АЗ СЪМ сте писали най-много – те са най-близо до вашата същност. Номерирайте листата горе до заглавието, но този път по приоритет. Кое АЗ СЪМ ви допада най-много? Сложете му No 1. Кое е веднага след него? Сложете му No 2. И така до край.

НАКРАЯ

Накрая, отделете първите няколко листа и хубаво ги погледнете. Ако сте работили правилно, на тях би трябвало да са изкристализирали основните ви потребности. Тук не става въпрос да търсите общото между самите АЗ СЪМ (като “магьосник” или “учител”), тоест тук няма да видите желана професия или занаят. Тук ще видите общото между причините защо дадено нещо ви харесва. Може би имате нужда да доказвате авторитета си, или да помагате на хората, да привличате вниманието или пък да забавлявате.

Ето и отговорът на въпроса Каква е идеалната работа за вас – вие искате да правите тези неща, които отговарят на вашите потребности. След като вече знаете кои са те, можете да определите и правилна посока на действие. Искрено ви желая успех :)

PS Вижте също “Как да си намерим хубава работа – моите изводи“. А ако нещо не ви е ясно по упражнението, пишете ми на kadebg @ abv . bg