Така, хайде пак да опитам по темата с бизнес-плана. (Ето първата част: Има ли смисъл от бизнес-план )

В случая под бизнес-план (БП) ще разбираме:

Бизнес-планът е официален документ в определен формат, с който се посочват бизнес-целите и планът за постигането им. Обикновено БП обхваща период от 3 до 5 години. БП задължително съдържа очакваните стойности на приходите и разходите (по седмици, месеци или години), както и в какви срокове се очаква да се постигнат заложените цели. БП съдържа оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за събитията.


Примерно съдържание на БП (pdf)– от Иван Тодоров, доктор по Икономика, Денел ЕООД

Примерно съдържание на БП – от българското wiki

Искам сега да ви кажа какъв ми е проблема с БП :)

Няма смисъл от подробен бизнес-план, когато сте НАЧИНАЕЩИ в бизнеса или започвате НОВ бизнес. Защото няма как да сте добър плановик в нещо, което е ново и непознато за вас.

Обяснявам:

1. “БП е официален документ в определен формат”. Освен ако не кандидатствате за бизнес-кредит, не виждам смисъл да се хабите и да пишете 30 страници формалности. Които вероятно после няма и да отворите. Мисля, че това време може да се използва за нещо доста по-продуктивно, като например за опознаване на вашият Идеален клиент (подробно го има в Ръководството).

Да, важно е да сте обмислили нещата и да знаете какво точно ще правите. Ако имате някакъв план, някаква структура в главата си – това може да е напълно достатъчно. Не мога да се ангажирам с мнението, че като го изсипете това на хартия “в определен формат”, ще спечелите нещо конкретно.

2. “Обикновено БП обхваща период от 3 до 5 години”. Да планирате за толкова дълги периоди напред е трудно, при всички положения. Но това планиране звучи направо абсурдно, ако започвате нов бизнес! Защото вие нямате данни от минали периоди, на които да стъпите.

За да може да прогнозирате за 3 години напред (като нали целта е накрая да имате някаква реалистична прогноза, а не изсмукани от пръстите цифри), вие трябва да имате три пъти по толкова данни за минали периоди. Тоест, за да имате стабилна прогноза за цели 3 години напред, трябва да имате данни от 9 минали години. И пак няма 100% гаранция.

А когато вие сте начинаещи в бизнеса или пък започвате нов бизнес, вие имате данни точно за 0 бр. минали периоди. Тогава на база на какво точно ще стъпят вашите прогнози занапред?

3. “БП задължително съдържа очакваните стойности на приходите и разходите (по седмици, месеци или години)”. Така. Част от аргументите ми вече ги казах в предната точка.

Мога да се съглася, че разходите като цяло могат да се планират. Хайде да кажем ще заложите +20% над базовата цифра заради непредвидени разходи.

Само че, печалбата на един бизнес е разликата между приходите и разходите. Разходите ги знаем, защото те зависят почти само от вас. Обаче приходите?

Приходите ви зависят от клиентите (брой) и колко пари можете да вземете от един клиент (цена). Вие може да си смятате разчетите при 20-30 клиента и 25лв цена, обаче какво става, ако реалността ви даде само 5 клиента и то при 15лв цена? (Това впрочем са реални цифри от реална ситуация.)

4. “…както и в какви срокове се очаква да се постигнат заложените цели”. Тук ще направя един паралел, ако може.

Значи, мога да приема прогноза за колко време се взима София-Варна с кола, ако прогнозата е от човек, който 5 пъти е пътувал София-Варна с една и съща кола, при едни и същи условия, и сега ще пътува за 6-ти път със същата кола и в същите условия. (Като пак няма гаранция, че няма да има проблем с колата или задръстване из пътя, но да не се вманиачаваме – все пак нали това е прогноза. Със 100% точност са само фактите в миналото.)

Отделно в коментарите към предната част стана ясно, че от подадените бизнес-планове 90% не се развиват както са били замислени. Стана ясно също, че май дори хората с БП не ги следват “по конец” :)

5. Накрая, едно много, много важно уточнение. Аз не се обявявам против планирането в бизнеса. Планирането и обмислянето ПРЕДИ да започнете бизнес и ПРЕДИ да инвестирате дори 20лв са си съвсем на място!

Моята теза е против бизнес-плана като документ в определен формат и съдържащ подробни финансови разчети, особено когато се прави от начинаещи. Моята теза НЕ Е против планирането изобщо.

Естествено, ако Кока-Кола или Сузуки тръгнат да се преструктурират, не ги виждам как ще минат без подробен и ужасно обемен бизнес-план :)

Източник: http://www.dilbert.com