Бизнес-план
Изображение: kadebg

Редакция! Има втора част към материала, по-точна: Има ли смисъл от бизнес план (2)

Не съм фен на бизнес-плановете още откак бях 3-ти курс в УНСС.

Един бизнес зависи от вашите лични усилия и как ще го поведете, но влияние оказват и много външни фактори – фактори извън вашия контрол. Някои от тях са предвидими (например очаквани промени в закона), обаче други не са (като например сегашната криза).

Може би някои от учените умове са виждали задаващата се криза отрано, но обикновените хора тук са видели облаците на хоризонта най-рано при бурята в САЩ. А някои са се усетили чак като са подгизнали :) В това число аз.

Та, след като не всичко е под ваш контрол и не всичко е предвидимо, тогава какъв е смисълът да правите бизнес-план? Да, струва си да имате НЯКАКЪВ план, но бизнес-план в пълния смисъл на думата?

Бизнес-планът, дори варианта по учебник с три прогнози (песимистична, реалистична и оптимистична), е по-скоро съчинение с елементи на разсъждение. Особено когато се касае за нов бизнес и особено когато се прави от човек без опит.

Затова аз лично съм фен не толкова на стриктното планиране (“ще имам 10 клиента до края на месеца чрез продажби от врата на врата”), колкото на поставянето на цели (“искам да имам 10 клиента”). Не виждам и много смисъл от определянето на срокове за тези цели, понеже така или иначе всеки иска да постигне целите си възможно най-бързо.

Спорен е въпросът дали трябва да се планира в детайли конкретния начин за постигане на целта. За мен истината е в това да се пробват различни неща по малко и да се види кое работи най-добре. С уроците по английски се бях ориентирала първо към посещения в квартала от врата на врата и лепене на обяви. Бързо обаче стана ясно, че това не работи, и минах на обяви в интернет.

Някъде видях една поговорка – “в бизнеса не големите изяждат малките, а бързите изяждат бавните”. Абсолютно подкрепям. В тоя смисъл стриктното следване на някакъв предварителен план може да се отрази лошо на адаптивността към промените.

Бизнес-планът стъпва само на теорията. В практиката обаче яко вилнее факторът “случайност”. Дори да вземете предвид факти и данни от минали периоди, дори да забележите някаква тенденция, няма гаранция че на другия ден няма най-неочаквано да рухне Световния търговски център, нали?

Поради всичко това реших в Ръководството да не говоря много за планиране и конкретно за изготвяне на бизнес-план. Животът показва, че е пълен с превратности :)

Накрая само ще подчертая: бизнес-планът няма да ви помогне много. Което обаче не означава да отричате планирането изобщо. Просто… не задълбавайте много :)

Редакция! Има втора част към материала, по-точна: Има ли смисъл от бизнес план (2)