Миете чинии в чужбина за няколко месеца и се връщате с 5000лв спестени. И в един момент се оказва, че не знаете какво да ги правите.

Досега сте живели на ръба на оцеляването с 200лв на месец. Събирали сте пари за да заминете или сте взели заем. Работили сте в някоя задушна пералня при 40 градуса жега и на още две места, като сте спали по 5-6 часа на ден. Естествено, не сте си купили почти нищо, защото все пак сте отишли за пари, а не за екскурзия.

Накрая се връщате в България с разклатени нерви, сенки под очите и 5000лв в джоба. Преди заминаването сте си казвали, че отивате да изкарате пари за кола / ремонт. Сега обаче, спомняйки си потните задушни часове в пералнята и кухнята, умората, как сутрин ходите като пияни поради недоспиване – всичко това ви кара да се замислите отново какво да правите с парите си.

Дори вашия сценарий да не е толкова драматичен, парите имат цена . Парите искат работа . Точно затова понякога се парализираме, когато се окажем с повече пари, и всяка възможност да ги похарчим ни плаши.

Това е така, защото много хора не са свикнали да имат повече пари. Свикнали са да оцеляват с малко пари. А когато имате малко пари, управлението им рядко е плод на ваше решение: пари за наем, храна, телефон, сметки и пр. За да не останете без вода или на тъмно, плащате. Да осигурите пари за тези елементарни неща е въпрос на оцеляване и затова вие не питате “Какво да правя с парите си”. Те са излезли от джоба ви още преди да идете до банкомата.

КАКВО ДА ПРАВЯ С ПАРИТЕ СИ

Хубаво е, че изобщо си задавате този въпрос, защото това е наистина важно решение. Странно как понякога забравяме колко усилия сме вложили за тези пари и започваме да ги харчим сякаш са ни подарък от небето. И така, вие се питате какво да правите с парите си.

А. Най-добре похарчени пари са тези, които носят още пари. Запомнете го! Признавам, има един проблем – лесно е да се каже, а реално е трудно да измислите такова нещо. Оглеждате се за идеи, но не виждате нищо подходящо. Всичко става само с много пари или вече е заето, тоест някой вече се е сетил и го е направил. Няма място за вас… какъв е смисълът…

Това е така (или поне на вас ви се струва така), защото мислите грешно. Вие мислите, че многото пари сами ще ви донесат още пари. Само че не става така, освен ако не разполагате с милиони.

Парите са като бензина в колата. Те ви осигуряват необходимата мощност. Те ви дават възможност за придвижване – без тях естествено колата не може да мръдне, колкото и да я бутате. Но също така, само защото сте сипали бензин в колата тя няма да тръгне сама. Трябва вие да извадите картата, да седнете зад волана и да внимавате по пътя.

Тоест, за да може вашите пари да ви носят още пари, трябва първо да имате идея и поле да я задвижите с тези пари. Трябва също вие лично да работите за тази идея, не става само да й наливате пари и да чакате нещо да стане. Вече след като я развиете достатъчно тя да стане самостоятелна, може да си качите краката на бюрото и да се протегнете на стола :)

Б. Добре похарчени пари са тези, които ви спестяват пари. Спестените пари са като спечелени пари. Това са пари, които сте успели да освободите от водовъртежа на разходите. Например ако досега сте плащали 100лв месечно за ток, но с 5000лв сте си купили нова техника и сметката ви пада на 40лв месечно, вие вече имате 60лв повече всеки месец. Така вместо да оставите 100лв на касата на НЕК, оставяте само 40лв, а останалите прибирате в джоба си. Почти като приход.

Ако въпреки реализираните икономии (и наличните повече пари за харчене) успеете да запазите досегашния си начин на живот, ще можете да събирате спестените пари. Когато се натрупат, ги придвижвате по вариант А – така че да ви носят още пари.

РЕШЕНИЯТА ЧАКАТ ВАС

Когато сте с малко пари, никой не ви пита как искате да ги разпределите – животът е поставил суровите си условия пред вас. И край.

Но когато имате много пари, имате и много въпроси. Досега не сте взимали решения – просто сте плащали каквото трябва. Ако случайно* останат малко, веднага отиват за заема или за спестяване защото добре знаете кое е правилно.

*Пари никога не остават “случайно”. Остават само ако вие намерите начин да остават.

А сега имате повече пари. Не много, но повече от преди. Изведнъж пред вас се отварят хиляди избори и се питате – Какво да правя с парите си? Къде да инвестирам? Изобщо да инвестирам ли? (Ако решите – 5 правила за успешно инвестиране ) Започвате да се притеснявате, че ще направите грешка и ще загубите парите, които с толкова труд сте заработили. Постоянно търсите нещо по-добро и по-сигурно и не смеете да направите нищо, все отлагате и отлагате…

Разбираемо е. Но не е полезно за вас. А решенията чакат… точно така, вас.

Затова отрано помислите какво бихте направили, ако имате излишни* пари. Като за начало не е нужно да мислите в детайли, и по-обща идея ще свърши работа. Искате да стартирате бизнес или да имате пасивен доход или собствено жилище ? Мислете отрано. Колкото повече се доближавате до преломния момент и с многото пари, толкова по-конкретно трябва да обмисляте нещата.

“Излишни” имам предвид след като вече нямате заеми, имате си жилище и дори кола, имате буфер.

Всъщност винаги е хубаво да мислите за варианти, с които да изкарате пари – дори в момента да нямате пукната стотинка. Особено ако нямате пукната стотинка. Така със сигурност ще имате предостатъчно време да обмислите нещата и когато ви попадне добра възможност, ще сте готови за действие.