Вие познавате поне един човек, който е „отличник”, но не печели добре. Някой, който уважавате като интелигентен и съвестен човек, добре възпитан и внимателен с околните. Може би дори му се възхищавате и го намирате за по-умен от вас.

В един момент си казвате: „Добре де, на нея всичко й е наред. Как е възможно да не може да изкарва пари?”

Дори не е задължително този човек да е ектремен образ като професора с кръпките по сакото. Може този човек да печели… средно. На вас обаче ви се струва, че след като е толкова умен и знае толкова много неща, трябва само да щракне с пръсти и ще стане милионер. Сигурно „отличникът” ви се вижда в пъти по-интелигентен от Пешо, който държи кварталното кафене… обаче Пешо печели повече от него.

Пешо е точно обратното на „отличника”. Пешо е тип „стартер” – човек, който стартира нови неща (предприемач, бизнесмен). Какво има той, което отличникът го няма?

(Още по темата Защо някои хора не могат да изкарват пари )

ДИСЕКЦИЯ НА ОТЛИЧНИКА И СТАРТЕРА

1) Отличниците са много начетени и имат богата обща култура. Това започва още от училище, когато те овладяват предметите и изграждат своите знания. В което няма нищо лошо, дори напротив. Всъщност това е единствената им черта, която им помага да печелят пари.
Стартерите не са толкова начетени и нямат толкова богата обща култура. Те имат повече практически и житейски опит.

2) Отличниците съвестно спазват правилата. Те не преписват, не вдигат шум, стоят мирно като им се каже. Не се забъркват в неприятности и не използват лоши думи. По-късно те прилагат същото отношение в работата си.

Стартерите не обичат правилата, защото те обикновено те спират да направиш нещо по най-лесния начин. И понеже стартерите обичат нещата да стават по лесния начин, те гледат да заобиколят правилата.

3) Отличниците чакат някой да определи правилата. В училище това учителят, в работата това е отначалника. Когато в нова ситуация не е ясно точно какви са правилата, преди да направят каквото и да било те питат „Може ли…?”, като се обръщат към отговорния.

Стартерите предпочитат те самите да определят правилата. Те не обичат да зависят от някого и да им се казва какво да правят. Затова в нова ситуация те не питат „може ли”, а действат според своята вътрешна преценка. Вместо да питат „може ли”, те направо съобщават: „аз отивам да…”.

4) Отличниците търсят одобрението на главния. Те са склонни да изпълнят някоя по-тежка задача и да останат след работа, за да ги похвалят. Ако получат нареждане, с което не са съгласни, често предпочитат да го изпълнят и да им се махне от главата, отколкото да влязат в конфликт. Ако трябва да избират, те биха взели страната на главния, а не тази на техните равни (колегите си).

Стартерите не търсят нечие конкретно одобрение. Обикновено те сами много добре усещат кое е правилно и нямат нужда някой „авторитет” да им го каже. Ако може да се каже, че се съобразяват с нещо, за тях по-важни са техните равни, а не главния.

5) Отличниците общуват по-малко с хора. В училище те използват междучасията да си преговорят уроците, а през ваканциите учат допълнително. Така им остава по-малко време за контакти с връстниците. Отделно така те несъзнателно стават и по-претенциозни към хората, с които общуват.

Стартерите, обратно – постоянно говорят с някого, отворени са към срещи с нови хора, обичат да са в компания. Така те допълнително развиват заложените им силни черти за работа с хора. Опознават човешката психика и как различните хора реагират на различни неща. Това е и най-голямото им предимство спрямо отличниците.

КАКВО Е НУЖНО, ЗА ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ

От всички черти на отличниците, само една им помага да печелят пари – тяхната начетеност. Докато при стартерите всички техни черти работят в полза на техния бизнес-нюх.

В света извън класната стая е нужно да можеш сам да определяш правилата, да заобикаляш съществуващите, да се съобразяваш със себе си повече отколкото с който и да е друг, и да имаш едно наум към общоприетите „авторитети”. Тоест, ти самият да си в активната позиция, а не пасивно да чакаш някой друг да ти каже какво да правиш.

Също – да работиш за свое удовлетворение, а не за да чакаш някой да те потупа по рамото, понеже си направил каквото той иска и то по неговите правила.

Най-голямото предимство на стартерите е това, че те умеят да работят с хора. Точно тук отличниците се провалят. Затова и не могат да изкарват пари. Затова обикновено техните бизнеси се провалят. Затова обикновено им е толкова трудно да стартират допълнителен доход.