Това НЕ Е материал за плащания през epay / paypal . За epay вижте Epay / ипей: регистрация на потребител и карта .

Интернет банкирането (още “електронно банкиране”) е услуга, която всички банки предлагат. С него може да извършвате някои действия виртуално, без лично да ходите до офиса на банката.

Според политиката на банката, е-банкирането може да включва само някои елементарни услуги (по-безопасно), или пък да включва голяма част от услугите (по-опасно, особено ако някой се добере до паролата ви).

Оттам-насетне, какви права за интернет банкиране ще имате зависи също и от вас – колко права искате да ви “пуснат”. Например банката може да предлага 10 интернет услуги, но вие да си включите само една.

ИНТЕРНЕТ БАНКИРАНЕТО – ДВА ВАРИАНТА

Е-банкирането най-общо има два варианта за ползване:
1. само да гледате
2. реално да прехвърляте пари

1. само да гледате – може да видите колко пари имате по сметката и основна информация за движението по нея (тегления и внасяния, дата, контрагент, евентуално лихви или банкови такси).

Това според мен не е точно “интернет банкиране” в пълния смисъл на думата, защото реално вие нищо не можете да правите. Можете само да гледате. Имате само една справка.

От друга страна, това определено е по-безопасния вариант ако някой ви открадне паролата или хакне компютъра на банката. (Не му разбирам много и не мога да преценя доколко е реален риска за второто.) Когато сте активирали само “информация по сметката” от интернет банкирането, дори някой да ви открадне паролата, той може само да гледа. Няма как да ви източи сметката.

Именно от съображения за безопасност банките (поне аз които ползвам) изискват за всяко допълнително право в е-банкиране, което искате да ви се активира, да отидете на място, с лична карта, да попълните формуляр и да се подпишете.

Аз лично по всички сметки ползвам този тип е-банкиране: само гледане.

2. реално да прехвърляте пари – пак зависи какви права сте заявили да имате, но като цяло няма много ограничения. Можете да си прехвърляте пари от една своя сметка в друга, може да плащате битови сметки, може да правите междубанкови и международни преводи и пр.

Предполагам, че това може да включва и по-сложни операции като покупка на валута и ценни книжа, насрочване на плащания за бъдеща дата, извършване на бюджетни плащания (плащания към държавния бюджет, напр. НАП, НОИ и др.).

Този вид определено е много по-удобен от първия. Но и рискът от загуби ако нещо се обърка е по-голям. За мен лично не си струва.

Разбира се, банките също са помислили за рисковете и може би за това голяма част от тях имат

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ ИНТЕРНЕТ БАНКИРАНЕ

  • за да активирате изобщо услугата, трябва първо лично да отидете до офиса на банката, да покажете лична карта, и да положите собственоръчно подпис.
  • в DBank например отпечатват списък с еднократни кодове за сигурност. При първото влизане използвате първия код, при второто обаче той вече е невалиден и трябва да въведете втория и т.н..
  • някои банки имат изискване паролата, която ще си измислите, да съдържа задължително букви и цифри (при това сред буквите трябва да има и главни). Това сигурно наистина прави паролата по-трудна за разбиване, но мен специално ме дразни като изискване.
  • при влизане някои банки ви подсещат да си смените паролата или направо ви изтриват досегашната и искат да си измислите нова. Или ако искате пак си въвеждата старата – един вид като потвърждение, че още ще я ползвате.
  • ЦКБ например не дава интернет банкиране, ако нямате електронен подпис. ДСК пък задължително ви издава електронен сертификат за сигурност.
  • Би трябвало страницата за е-банкиране да започва не с “http” както повечето интернет страници, а с “https“. Забележете на тези снимки:
онлайн банкиране и сигурност
Забележете https в началото на адреса

Още нещо: обикновено близо до мястото, където се иска да въведете своето име и парола, се показва сертификат за сигурност.

Електронно банкиране сертификат
Сертификат VERISIGN TRUSTED
Електронно банкиране сертификат
ПИБ - SSL сертификат "secured by THAWTE"

Липсата на такава иконка не значи задължително, че сайтът е опасен или фалшив. DBank например нямат такава, даже браузърът ми докладва техния сайт като опасен :) Но наличието на някакъв сертификат е добър знак.

Освен всичко, ако връзката е “https” (хубавия вид), долу вдясно на браузъра ще видите едно катинарче:
Интернет сигурност

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Въпреки всичко понякога може да попаднете на фалшив “банков” сайт! Аз лично имах такъв случай точно с ПИБ, където вместо e-fibank.BG бях написала (или ми излезе в гугъл) e-fibank.COM . Сайт, който като дизайн тогава изключително много приличаше на оригиналния.

Явно впоследствие са го докладвали, защото сега като се опитах да отворя фалшивия сайт излезе това:
Фалшив сайт за интернет банкиране

Оттогава си държа записани не само име и парола за вход, но и точния адрес на портала за интернет банкиране на ПИБ. И на другите банки.

Понякога може да се случи да получите email от банката във връзка с интернет банкирането. Аз съм изключително подозрителна към подобни мейли, защото изобщо няма гаранция, че наистина са от банката. Ако има линк не го кликам. Ако пък се искат някакви данни като име или парола, това е сигурен знак че мейлът е фалшив и дори много опасен.

Тука нещата добиха малко черни краски :) Но като цяло бих казала, че интернет банкирането тип “само гледам” е доста безопасно. А втория тип “реално прехвърляне на пари” според мен също може да е много сигурно, особено с електронен подпис.

ТАКСИ ЗА ИНТЕРНЕТ БАНКИРАНЕ

Таксите са различни за всяка банка, но повечето са ниски или нулеви.

Под “такси” разбирайте такси за активиране на услугата и евентуално месечна поддръжка. При транзакции вероятно таксите са същите, както ако физически отидете (лично) в банката да наредите плащане.

Интернет банкирането може да е много удобно за плащане на битови сметки, данъци и прочее – но аз лично не го ползвам и нямам впечатления. Който има, да сподели.

ЗАПОМНЕТЕ: Всяка банка си има свои условия, правила и такси за интернет банкирането. Проучете ги много добре, преди да активирате услугата.

Следващия път ще говорим за онлайн плащанията, които не са точно интернет банкиране (epay, paypal, онлайн пазаруване): Epay / ипей: регистрация на потребител и карта.