Интервю с Теодора Дончева от zdravduh.com

Теодора Дончева-Влаховска е автор на сайта zdravduh.com – на тема Здраве и Пари. Теди е от София, на 32 години, семейна, с едно дете (момченце на 2,5 години). Започва блога в края на 2011. Автор е на електронна книга “Как успях да отслабна”, която продава чрез сайта си. Създава си допълнителен доход с преводи от английски и румънски. Има ипотечен кредит в швейцарски франкове, който изплаща, като дава жилището под наем. Теди има и английски сайт с рецепти.

Теди, разкажи ни как започна.

Теодора Дончева: Основните събития, които ми дадоха стимул да започна zdravduh.com, бяха:
1) Раждането на детето ми и излизането по майчинство. Имах нужда от разтоварващо хоби, което да ме крепи в еднообразното ежедневие.
2) Статии в някои от любимите ми блогове (включително kadebg), които разказваха как са стартирали сайтовете си, какви успехи и доходи са постигнали. Реших, че блогването може да е първото стапало към разработването на по-сериозен онлайн проект, от който да получавам допълнителен доход.

Мхм. Как би коментирала писането на български блог като източник на допълнителен доход?

Бих казала, че това ще е доста трудоемко начинание. Не че е невъзможно, но имайки предвид конкуренцията на големите сайтове с професионален екип зад гърба си и множество автори, шансовете за успех не са много големи. Трафикът в България е ограничен до няколко милиона активни интернет потребители, а на английски например е милиарди. Моите доходи от блога са толкова ограничени, че ми стигат само да си платя хостинга и домейна и да ми останат колкото за една коледна премия.

Разкажи ни за блога.

Аз вярвам, че темите за здравето и парите са неразривно свързани. Те са необходимата стабилна основа за постигане на щастие и хармония.

Вече чувам възраженията на повечето от читателите, че парите не са толкова важни за здравословния начин на живот.

Но от финансовото ни състояние зависи колко качествена ще е храната ни, дали ще имаме време и възможност да спортуваме, какви медицински грижи можем да си позволим. Така че колкото и да не ми се искаше да призная, когато бях по-малка, че парите са важни, сега искам да подчертая, че в някои случаи те са животоспасяващи.

Като по-малка не си мислила, че парите са важни? Какво промени мнението ти?

Като по-малка бях изключителен идеалист, едва ли не презирах всичко материално, вярвах в борбата с вятърни мелници. Сега съм много по-практична. Смятам, че парите са ценен съюзник за постигане на мечтите и целите в живота. Те отварят врати и могат да помогнат за благородни каузи. Преди ги презирах, а сега ги ценя. Тази мъдрост дойде естествено с годините и трудностите, с които ни сблъсква живота.

Смятам, че парите са демонизирани несправедливо. Те са просто инструмент в ръцете ни и от нас зависи как ще ги използваме.

kniga-3DКнигата ми възникна съвсем естествено в следствие на личния ми опит със свалянето на излишните килограми. Имаше период, когато бях качила около 10 кг. над нормалното си тегло и то при положение, че по принцип не съм склонна да пълнея. Това се случи, понеже направих някои грешки, които и повечето хора допускат като: късна обилна вечеря, липса на движение, спазване на некачествени диети, които променят изцяло метаболизма ни и ни правят по-склонни да трупаме мазнини.

Разбрах, че ключът към отслабването е не в изтезаването и гладуването, а в балансирания и здравословен начин на хранене, съчетан с поне умерено движение в ежедневието. По този начин успях да се справя с проблема си и реших, че непременно трябва да го споделя с повече хора, понеже виждах как всички попадат в едни и същи капани и заблуди по отношение на отслабването.

И аз като повечето хора си задавах въпроси като: „Защо много от вкусните храни, не са полезни?, „От кой вид хранителни групи се пълнее най-много?”, „Какво става с организма ни, когато ядем определен вид храна?”, „Трябва ли да гладуваме, ако искаме да отслабнем?”.

Успях да открия отговорите на много от тях, за което подробно разказвам в книгата си.

Доколкото знам, проблемът с килограмите е възникнал след раждането на сина ти?

Проблемите са от преди раждането на детето ми. Това, че успях да отслабна първия път, ми помогна да се възстановя и след раждането. Имах 5-6 излишни килограма, които стопих по същите методи, които описвам в книгата.

Разкажи ни за английския сайт с рецептите.

Английския си сайт cooked-meal.com създадох преди около година. Идеята беше да разпространя сред по-широк кръг читатели български рецепти. Гръцките и италианските кухни са световно известни, а нашенската е в сянката им.

А защо на английски? (Аз пробвах и нищо не стана… kadebg беше на английски около година.)

Вярвам, че писането на блог на английски ще ми донесе след време допълнителен доход, защото трафикът е по-голям, кликовете по реклами са по-добре платени, а хората се по-склонни да купуват информационни продукти и да плащат онлайн.

Досега cooked-meal.com беше в застой, защото много време ми отнемаше един курс по ел. търговия. Но оттук нататък смятам да го развивам и поддържам редовно.

Мотивите за този сайт по-комерсиални ли са? :)

Да, определено са по-комерсиални. Идеята ми е допълнителен доход след време. Знам, че за да го постигна трябва да създам нещо уникално и различно от останалите подобни сайтове. Имам някои идеи. Дори след време бих използвала услугите на професионалист да разработи някои интересни функции към сайта ми.

Вашето момченце е вече на две и половина. Какво би искала да научи за парите, когато порасне?

О, интересна тема. Имам цяла статия посветена на това. Може би най-важните неща са, че:

Парите са ресурс, като всички останали такива – време, образование, стоки и др. Те са създадени, за да ни служат и умението да ги управляваме и умножаваме е много ценно в живота. Не трябва да робуваме на мнението, че парите не са важни, че не носят радост и трябва да си повърхностен, глупав или алчен, за да се стремиш към тях.

Пълният джоб сам по себе си не може да ни направи щастливи, но липсата на финансови средства може да ни принизи. Когато мислим за оцеляване, е трудно да следваме духовните си ценности. Дори много често мизерията е причина за инциденти и нещастия.

Партньорът и приятелите не трябва да се избират по това дали разполагат с много пари, а по това дали имат заложбите и нужните качества да са финансово и духовно богати.

И накрая – парите не трябва да са самоцел, а да ги изкарваме като правим нещо, което обичаме, по линията на най-малкото съпротивление

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

Leave a Comment