Най-трудно е да прибереш първото левче. То маркира границата между възможност и реалност. За много хора обаче тази граница не съществува и те вярват в “мъдростта” Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.

Вижте и материала Всеки 1 лев е успех!

Те прекарват следобедите си с кафенце в кухнята или с радиото в гаража под благовидния предлог “Така мисля по-добре”. И мислят как да изкарат пари. И мислят. И мислят.

Друга една поговорка заклеймява мисленето на дребно – според нея, ако искаш да изкараш 20лв, трябва да мислиш направо как да изкараш 200лв или 2000лв. Или най-добре – 2 милиона.

А според мен един човек с 20лв в джоба е по-добре от един човек с “план” (да се чете: мечта) за 2000лв. Защото човек е толкова голям, колкото големи са делата му. Не мечтите му и със сигурност не въображението му.

ЗАЩО СЕ ОПЪВА ЛЕВЧЕТО

Най-трудно е да направиш първото си левче. Успееш ли, значи си уцелил правилната комбинация от действия. Остава само да я усъвършенстваш. Нещо като първия полет със самолет – може би ще минеш само 6 метра, но си схванал принципа. Вече летиш.

Всъщност левчето не се опъва повече от пещерата Сезам – просто чака правилните думи. В нашия случай – действия. Но действията често биват блокирани, понеже

“ТО ЗА ТОЛКОВА ПАРИ НЕ СИ СТРУВА”

Странно защо, но тези думи ги чувам все от хора на (ниска) заплата*. Досега нито един от хората със собствен бизнес или практика не е казал подобно нещо. Защо?

Защото независимите** хора задават само един въпрос: Има ли пари в това. Отговорите биват само два вида: да/не. И нещата започват или съответно приключват.

Останалите хора обаче, болшинството, имат претенции. Затова след Имали пари в това?/ -Да , те задават и втори въпрос: Колко. Отговорът тук бива само един: зависи. И нещата могат само да приключат.

*Не искам да засегна никого и със сигурност не твърдя, че хората на заплата са по-долу от тези със собствен бизнес или на свободна практика.

**Независими – имам предвид хора, които се издържат чрез бизнес, свободна практика или инвестиции.

20 ЛВ – ПЪРВИТЕ ОТ 2000

Мислете за скромните 20лв като за първите от общо 2000 или 200 000, които ще получите.

Защото ако можете сами да изкарате 20лв, със сигурност ще стигнете и по-далеч. Дали ще продадете старото си колело за 20лв или ще продадете стария си хотел за 20 милиона – принципите са едни и същи ( Златни принципи за правене на пари ). Уменията, които ще ви трябват, са едни и същи.

Често съм слушала назидателна критика от мои познати по адрес на идеята ми да изкарвам пари с писане. По ирония на съдбата това се случи точно в периода, когато взимах по 350лв хонорар за няколко дена работа. С писане.

Да, това беше донякъде И късмет. Но беше и риск – солидна предварителна подготовка, четене, пробно писане, редакции – и всичко това без гаранция за успех. Ако нещо се обърка, аз си оставам със зачервените очи и схванатия гръб… За щастие писането е нещо, което обичам ( Как да печелим пари – с нещо, което обичаме ) – и не ми пречи да “рискувам” да го правя без пари.

Наскоро споделих на познат, че имам възможност да пиша материали за по 20-30лв на материал. Отговорът – “То за толкова пари не си струва”. Е, ако го гледаш строго като заплащане, наистина не си струва, но ако го гледаш като инвестиция? Пък и ако се водеха от този принцип, компании като Nestle например никога нямаше да пускат промоция на 3-в-1 за по 0.10лв, защото то за толкова пари… Затова за мен тази възможност си струва инвестираното време и усилия.

НЯМА “МНОГО” И “МАЛКО”

“Много” и “малко” пари винаги са били относителни понятия. Няма проблем – нека всеки се стреми към своето си “много”. Когато човек сам си създава доход обаче, пренебрежението към “малкото” пари може да се окаже фатално за идеята.

Никой не може да каже коя идея ще донесе “много” и коя – “малко” пари. Историята е пълна с примери за уж обещаващи идеи, които се провалят и за уж смешни идеи, които правят милиони.

Напоследък се чудя на въпросите на хората в Google. Те биват два вида:

  • Как да изкарам малко пари

  • Как да изкарам много пари

Защо изобщо някой би питал за “малко пари” – запитах се на свой ред аз. Елементарно: мислят, че да изкараш “малко” пари е лесно. По-лесно, отколкото “много”. Мислех, че това са млади хора, които никога не са работили, камо ли да изкарат пари по друг начин.

За съжаление, изглежда и зрели хора се подчиняват на тази заблуда. Някои например работят за 400лв заплата, но биха отказали допълнителен доход от 100лв, понеже това са “малко” пари и не си струва допълнителните усилия.

Тези от вас, които искат независим доход, не трябва да се спират от мисълта за “малко” пари. В цялата публикация упорито слагам думата в кавички. Защото докато не разберем това, ще си стоим в студената кухня пред изстиналото кафе, а великите ни планове отдавна ще са изчезнали – като парата му.