Боян (с неговите фини подаръчета за гости) ми е изпратил следното в Истории*:

Снимка: boompoyga.edublogs.org

Здрасти Рая,

има един въпрос , който ме измъчва от много години.
Ще се радвам, ако някой знае отговора и го сподели. Тогава световните загадки ще намалеят с една.

Въпросът ми е: – Защо в Макдоналдс няма вегетариански сандвич?

При положение, че има сандвичи ( и класически и завити и печени и непечени и всякакви ) с всички видове месо, защо мамка му и прасе, няма сандвич без месо?

За мен е странно фирма, която толкова активно променя асортимента си, не прави нещо толкова просто ( и за мен – очевидно)?

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story

Такаааа, за МакДоналдс. Първо да кажа, че много се смях на думите “мамка му и прасе” :)))

Защо наистина в McDonalds няма вегетариански сандвичи? Очевидно са преценили, че нямат достатъчно сметка от това да ги предлагат.

ПЪРВО, стереотипа за вегетарианците е не просто като за хора, които не ядат месо; но и като за хора, които искат да живеят здравословно и да се хранят здравословно. Е, храната в McDonalds макар да не е токсична :) определено няма да спечели медал за принос към здравето. Идеята е, че макар да има определен процент вегетарианци, които търсят вегетарианска храна, те надали ще си го вземат точно от McDonalds, дори ако там се предлагаше веджи-бургер.

ВТОРО, за да предложат вегетариански сандвич като хората, McDonalds трябва да удвоят оборудването в кухнята, за да може да пекат и пържат “на чисто” вегетарианските сандвичи, отделно от стендовете за нормалните сандвичи с месо. Тоест да си имат една станция за нормалните сандвичи и една втора за вегетарианските.

ТРЕТО, ако горното ти изглежда като вманиачаване, то ти и сега може да си ядеш вегетариански в McDonalds, като просто им кажеш да ти махнат месото от който и да е сандвич.

Като бях на бригада в Америка през 2005 едната ми работа беше в Burger King. Там можеше всичко да се маха и добавя от един сандвич – като махането не смъква цената, но добавянето понякога се плащаше отгоре. Сега ако е за една маруля не се оскъпяваше, но допълнително кашкавал примерно струваше малко повече.

По подобен начин е и в McDonalds, тоест от всеки един сандвич могат да ти махнат месото. Естествено, вероятно си плащаш пак пълната цена, нищо че си махнал 50% от основните съставки :)

ЧЕТВЪРТО, по принцип за да се въведе вегетариански сандвич за постоянно в менюто, той трябва да се въведе из ЦЯЛАТА верига. Явно хората са преценили, че нямат сметка от това.

ПЕТО, в определени локации (например в Индия, доколкото знам) има вегетариански сандвичи. Отвреме-навреме доколкото разбрах за били пускани тестово или промоционално в някои точки. Но явно McDonalds не желае да обхване като клиенти групата на взискателните вегетарианци. В което не виждам нищо лошо – хората си гледат сметката :)

Остава въпросът защо тогава Burger King (и Subway и др.), които са основния им конкурент, предлагат вегетариански сандвичи. При всички случаи според мен това е второстепенен продукт и е ясно, че основно печелят от нормалните сандвичи.

Еми… така са решили :)

Това е хубав пример как едно бизнес-решение може да е практически без значение за бизнеса. Ето, едните са решили така, другите – иначе, но и двете вериги са си много добре. Според мен лично за успеха или провала на McDonalds влияние оказват съвсем други, стратегически неща, а не дали ще има веджи-бургер в менюто.

С което не искам да омаловажавам мъката на Боян… но се надявам световните загадки да са намалели с една! :)

PS Ако някой от вас още не си е взел Ръководството за създаване на допълнителен доход – не се мотайте :) Действайте, сега е момента. Звездите ми го говорят! :)