Вашите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story

Здрасти Рая,

Завършил съм университет , след което започнах работа
в един магазин.По принцип се интересувам от програмиране
и искам да се занимавам с това,но от известно време чета
теми свързани със собствен бизнес и това как човек да
работи за себе си.

Не след дълго ме направиха управител (не е малък магазина)и така разбрах някои работи за устройството на фирми и подобни неща , и това допълнително ме нахъса за създаването на собствен бизнес.

Интересното ми е , че хем искам да се занимавам с компютри хем
не искам цял живот да съм работник на някой си.

Чудя се добре ли е да се съчетае по някакъв начин удоволствието
от нещо и създаването на собствен бизнес.

Дали е добре? Направо е идеално! Да съчетаеш удоволствието от нещо със собствен бизнес е много силна комбинация.

Конкретно ако се занимаваш с програмиране обаче, не виждам защо трябва да скачаш на варианта “собствен бизнес” в смисъл на регистрация на фирма и наемане на хора.

Първо, създаването и поддръжката на фирма не е евтино. А и какво печелиш от това? Ако идеята ти е да можеш да издаваш фактури, това можеш да го правиш и като се регистрираш за занаятчия или за упражняващ свободна професия.

Второ, за да наемеш хора трябва да им плащаш. Затова ако ще го правиш, трябва да си сигурен в клиента (че ще ти плати). Или да се застраховаш, като сам отделиш някакви пари да платиш на човека (в случай че клиента не ти плати или се забави).

Хубаво е, че имаш опит като управител. Но все пак имай предвид, че си управител в чужда фирма, тоест: научил си някои неща, обаче и много неща са ти били спестени. Не говоря само за регистрацията на фирмата, но и за административната й поддръжка, и за управлението й. Имай го предвид.

Да имаш “хъс” за собствен бизнес е много важно и много ще ти помогне. Съдя по себе си, когато аз започвах. Както знаеш, в моя случай (Как стартирах собствен бизнес)имаше прекалено много хъс и прекалено малко справка с реалността :) Надявам се ти по-добре да обмислиш нещата, отколкото аз тогава.

В Ръководството , а и в доста статии тук все обяснявам как трябва да се почне с малко пари. Така се намалява риска, ако “експериментът” се окаже неуспешен :)

Напоследък обаче си давам сметка колко важно е и колко силен старт могат да дадат парите. Не че не може без тях, просто става по-бавно и по-трудно. И с повече мислене, което е и предимството на този метод спрямо хората, които нямат опит и наистина трябва да внимават.

За тези обаче (и може би ти си сред тях?), които са обмислили вече нещата, дори една скромна сума от 200-300 лева може да се окаже ключова инвестиция. Пак казвам – за тези, които са сигурни какво правят!

Колкото до “не искам цял живот да съм работник на някой си” – да ти кажа и това си има своите предимства (На заплата или собствен бизнес?). Надявам се, че не това е основния ти мотив да гледаш към собствения бизнес. По-скоро идеята да имаш нещо свое защото вярваш, че можеш да го направиш по-добре от който и да било друг, трябва да те води.

Не знам защо си мисля, че си млад човек. Ако е така, знай (как звучи това – “знай” :)), че целият живот е пред теб. Имаш време да мислиш, да събираш пари, да решаваш. Много млади хора подпалват по идеята за бизнес и изгарят – често просто защото прекалено много бързат.

Та, стига толкова предупреждения! Ако четеш kadebg, повечето ги знаеш. Така че остана да ти пожелая успех!

PS И да си призная, любопитно ми е да видя коментарите на старите kadebg-ейци. Тия дни се “престрашиха” и няколко по-нови, а дано пак да ги чуем :)