Снимка: globalfinanceguru.com

Наско ми е изпратил следното в Истории* :

Здрасти Рая. Казвам се Атанас прочетох тази страница пари от блог и наистина ми хареса.Аз самия си направих блог и в момента работя върху него и ако може да те помоля само с няколко изречения да ми обясниш може ли и как следователно да имам доходи от него. Както виждаш Аз съм начинаещ но имам амбицията и ще съм ти благодарен ако ми обърнеш внимание по тази тема. Благодаря предварително.

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story

Съвсем накратко, печели се от трафик (посещения) – като имаш много хора на сайта продаваш банери (рекламни места) и печелиш от тях. Може да сложиш и Гугъл реклами и други. Това е основния начин да се печели от блог.

Вторият вариант е – като мен – да имаш някакъв продукт, който да продаваш. В моя случай това е Ръководството на тема “Как да печелим повече пари с допълнителен доход”. Можеш и чужд продукт да продаваш, в зависимост от тематиката на сайта ти. За да стигнеш до продаване обаче трябва да имаш аудитория, тоест редовни посетители които ти имат доверие и биха си купили нещо от теб. Това отнема време.

И само да ти кажа, надявам се да не почваш блог само с идеята да печелиш от него. Не че е лошо да печелиш, обаче не бива парите да са ти мотиватора, защото много бързо ще ти омръзне писането, а парите идват по-късно и няма да ги дочакаш.

Какви варианти има за пари от интернет или интернет бизнес?

  • блог
  • интернет магазин
  • сайт за новини
  • социален сайт
  • сайт за услуги
  • PTC (paid-to-click) сайт или програма, но 99.99% са пълна измама

При всички случаи това, което правиш, трябва да е достатъчно ЗНАЧИМО. Щом искаш да е блог, добре, но той трябва да е полезен за голяма група хора. Много голяма. Иначе ще си седиш с 50лв на месец :)

Мисля, че много хора си представят как ако имаш блог, ще пишеш 3 часа седмично по някаква твоя любима тема и ще печелиш по 1000лв месечно, а темите си ги пишеш на ултра фин лаптоп в някое луксозно заведение, докато се протягаш небрежно. А ако вместо 3 часа пишеш по 6 часа седмично, приходите ти веднага скачат на 2000лв…

Е не е вярно.

Проблем #1 – първо за да имаш голям блог трябва да пишеш абсолютно редовно. Жив-умрял, 2 пъти седмично трябва да подаваш материал. Това не става с 3 часа работа седмично. На мен в началото за един материал ми отиваше ЦЯЛ ДЕН.

Постепенно това време започва да намалява – на 8ч, на 6ч, на 2часа. За един материал. Много по-добре от началото, но пък я си помисли ако си цял ден на работа и после СЛЕД работа трябва да отделиш 2ч още за писане… става тегаво. Не е невъзможно, но ти се отщява. Трябва много да си обичаш темата и блога, за да минеш през това.

И после идва проблем #2: качеството. С навлизането в занаята (или темата) времето за писане започва да пада, но в същото време твоите собствени изисквания към написаното нарастват. Почваш да гониш по-голямо качество: темите да са по-интересни, по-важни, в същото време обаче да се четат по-леко, да провокират по-голяма дискусия.

Впрочем ако мислиш да говориш само за себе си и животът ти да е централна тема в блога, не става. Освен ако не си супер интересна личност която обикаля света да язди лами, да скача с бънджи и да плува с акулите, – и ако пишеш мега увлекателно.

Проблем #3 е маркетинга. За да ти научат блога трябва да си изградиш мрежа от сайтове, в които коментираш редовно и където си станал разпознаваем. Това също ще ти струва време.

Разбира се, в един момент възможностите ти да си саморекламираш сайта като пускаш коментари де що видиш не са безкрайни и в един момент предпочиташ да си платиш за реклама. Така пък имаш повече време да работиш върху съдържанието на сайта.

Това са според мен трите основни проблема на блогърите – постоянство, качество, маркетинг. Ако и трите са ти на добро ниво, няма да имаш проблем да печелиш пари. Но ако едно или две от тях ти куцат, няма да изкараш и 20лв на месец.

 

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story