Дрехи - витрина на магазин
Най-важна за една дреха е материята

Днешният материал е вдъхновен от този материал на Виктория Христова.

Най-важното за една дреха е материята на плата.

След това важно е как е обработен плата (вкл. боядисването), какви и колко здрави са шевовете, как е зашита подплатата, какви са копчетата и ципа, добре ли са обшити джобовете и ръбовете.

Марковите дрехи обикновено са с високо качество по всички показатели… но включително и цената :) Ако обаче избирате внимателно, ще може да подберете качествени дрехи и от “неизвестни” фирми.

ВИДОВЕ МАТЕРИИ

Материите биват:
1. Естествени, растителен произход (памук, лен)
2. Естествени, животински произход (вълна, кашмир, коприна)
3. Изкуствени (вискоза) – на основата на целулоза. Извличат се като естествените, но се обработват като синтетичните.
4. Синтетични (полиестер, акрил, найлон, ликра) – на основата на петрол.

ХАРАКТЕРИСТИКА

Естествени – памук
COTTON
Памукът е мек, силно попивателен. Затова и лесно се цапа. Подходящ за бельо, спално бельо, хавлии, тениски. Лесно се глади, но и лесно се мачка. Не е еластичен и не е подходящ за спортни екипи, освен ако не е в комбинация с друга, по-еластична материя. След пране се свива. С времето губи формата си.

Естествени – лен
LINEN
Ленът е мек, но по-здрав от памука. Държи хладно и е подходящ за летни дрехи. Много лек. Не е еластичен. Не попива добре, затова пък не се петносва лесно. Като всички меки материи, лесно се глади, но и лесно се мачка.

Естествени – вълна
WOOL
Вълната е най-топлия плат. Тежък. Може да “драска” по кожата, ако не е обработена добре, така че винаги пробвайте на голо. Не попива лесно, но накисната във вода (при пране например) става много тежка. Съхне трудно.

Естествени – кашмир
CASHMERE
Кашмирът е вид вълна – козя вълна. Фина, мека, здрава и лека. Много топла, но за разлика от обикновената вълна е тънка и не тежи. Пере се на ниска температура и трябва да се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне. Може да прави “топченца” по повърхността на дрехата.

Естествени – коприна / сатен
SILK / SATIN
Коприната е нишка, която се получава от буби. Естествено лъскава, тънка и много здрава. Нулева еластичност – материята е гладка, но твърда. Не образува статично електричество.

Сатенът е коприна, изтъкана по определен начин. В някои случаи сатенът може да съдържа и други материи – синтетичните найлон и полиестер – и пак да се етикира като сатен. Разликата между сатенът и коприната е, че той е лъскав само от лицевата страна, а вътрешната е мека и мъхеста.

Изкуствени – вискоза (изкуствена коприна)
VISCOSE (ART SILK)
Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка както при синтетичните материи. Лъскава или по-лъскава от естествената коприна.

Вискозата може да е изкуствен заместител също на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, прохладна, попива добре. В същото време не спарва. Хавайските ризи в периода 1930-1950 са били изцяло от вискоза.

Синтетични – полиестер / полиетилен
POLYESTER / POLYETHYLENE
Полиестерът е вид полимер, т.е. химично съединение. Най-често под полиестер се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” – същото вещество, от което се правят пластмасовите шишета. Полиестерите включват както естествени химикали, така и синтетични.

Като всички синтетични материи, полиестерът се мачка по-трудно, задържа цвета по-дълго и е издръжлив. За сметка на това усещането не е като при естествените материи. Лесно се наелектризира.

Синтетични – акрил (изкуствена вълна)
ACRYLIC
Акрилът е лек и мекичък, имитация на естествената вълна. Но не толкова топъл. Може да имитира и други материи. Най-добре задържа цвета спрямо всички останали материи. Тъй като е синтетичен, лесно се наелектризира.

Синтетични – найлон
NYLON
Найлонът е създаден с цел да бъде заместител на коприната. Но не в коприната за дрехи, а в коприната за въжета, парашути, палатки и пр.

Тънък е, лесно се наелектризира, не топли. Спарва. Като цяло не е подходящ избор за дрехи, освен като външно покритие – против дъжд и вятър.

Синтетични – ликра (еластан)
LYCRA (ELASTANE, SPANDEX)
“Ликра” и “еластан” е едно и също. (Всъщност “Lycra” е търговска марка, която е станала нарицателно – както “Xerox”.)

Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

ЕСТЕСТВЕНИ И СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИИ

Като цяло естествените материи са:
По-добри като комфорт
По-лесно се мачкат
По-лесно се цапат
Не са еластични
Не се наелектризират
Абсорбиращи
Не толкова издържливи

Като цяло синтетичните материи са:
Не толкова комфортни
Не се мачкат лесно
Не се цапат лесно
Може да са еластични
Наелектризират се
При гладене може да се стопят от висока температура
Издържливи са, включително като цвят

Често в производството на дрехи се използва комбинация от естествени и синтетични материи. Целта е да се вземе най-доброто и от двете. Така че ако дрехата ви не е 100% памук или 100% вълна, това не е страшно.

Също така обаче синтетичните материи като цяло са по-евтини от естествените. И логично, производителите са изкушени. Затова като гледате материята на дрехите, избирайте дрехи с голяма част естествени съставки.

Винаги гледайте инструкциите на етикета – как се пере дрехата, как се суши, как се глади. (Обикновено не обръщаме внимание на тези неща в магазина, защото сме се прехласнали по дрехата; после обаче това може да ви излезе през носа.)

Вижте и материала Втора употреба дрехи !