Изповед на един HR
Изповед на един HR... не всичко ще ви хареса :) Не е честно, не е етично, не е справедливо, но е ВЯРНО. Сн: hibamoeen

HR-ите определено не са сред най-обичаните хора. Кандидатите за работа ги виждат като злото куче, дето ни яде сламата, ни я дава.

Работила съм 6 месеца като HR асистент, после като специалист подбор на персонал към отдел Продажби около година и половина. След това още около 6 месеца като младши консултант подбор, още 6 месеца като HR в собствена агенция. Последно бях специалист продажби по телефона в една фирма, като част от задълженията ми включваха подбор.

За тези около 3 години опит в подбора имах късмета да видя подбора на персонал във всичките му разновидности – като вътрешен HR, като HR към агенция, като HR в собствена агенция и като служител, съвместяващ по необходимост някои HR функции.

Ще ви разкажа първо за автобиографията.

НАКРАТКО НЯКОИ ОСНОВНИ НЕЩА

1. Най-отгоре НЕ СЕ пише “автобиография” или CV. То е ясно. (Не че е голяма грешка ако го напишете.)

2. Слагайте снимка. Биографиите със снимки, искаме или не, ги гледаме по-внимателно. Друго си е като виждаш лицето на човека. Това снимката да е актуална и представителна сигурно ви е ясно… но пак да го кажа. Няма да повярвате колко пъти абсурдни снимки са обикаляли по мейлите в офиса да се посмеем с колегите. (Да, да, не е много правилно това, ама – човешка природа.)

3. Не използвайте празни приказки. Активен, динамичен, бла-бла… Това нищо не ми говори на мен. А особено младите кандидати – явно поради липса на друго, с което да се похвалят – се оливаха с епитетите. Един беше писал, че имал добри социални умения в мултикултурна среда, с пояснение – имал чужденци за съквартиранти и се разбирали много добре :)

СТРУКТУРА

1. Снимка, име, години, контакти.
За снимката вече ви казах.

За годините – пишете ги. Ако някой не си пише годините, обикновено тя/той е или много млад, или много възрастен за позицията. Иначе защо ще ги крие? Освен това като ви извикат на интервю така или иначе ще си проличи горе-долу на колко години сте.

За контактите – за големите градове си пишете района, в който живеете. Ако е далече от местоработата, някъде по-долу напишете как смятате да пътувате или че пътуването не ви е проблем. Човек като няма работа е готов на какво ли не, но след 2-3 месеца висене по спирките му писва и хората напускат. Или междувременно се оглеждат за втора работа.

2. Образование
Образованието се пише тук ако скоро сте завършили или нямате много трудов опит.

В този случай към образованието добавете всичко, което може да ви донесе точки – курсове, практически игри, допълнителни семинари.

2а. Умения
Може да посочите умения, придобити от житейския ви опит. Например, ако често сте организирали пътуванията за 8-ми декември за вашия поток, това говори добре за организационния ви опит.

Също ако имате кола и сте активен шофьор и примерно обикаляте България всяко лято, това може да ви е от полза ако позицията е свързана с много пътувания със служебната кола.

Друг пример – ако от училище сте ходили на екскурзии в Европа и ви се е наложило да поемете функциите на симултантен преводач.

Умения, придобити от ваши хобита – писане, администрация на уебсайтове, рисуване – също си струва да се включат. Ако имат отношение към позицията, разбира се.

3. Трудов опит
(Това трябва да е на второ място, ако вече имате поне 3 години съществен трудов опит.)

Напишете го в обратно-хронологичен ред, като започнете с последната работа, след това предпоследната и така нататък, като най-назад трябва да остане първата ви работа.

По ваша преценка може да пропуснете част от трудовата си история – това, че сте продавали банички през 2005 надали е критично важна информация.

Все пак е добре да нямате големи дупки, тоест периоди, в които не е ясно какво сте правили. Ако 1 година сте се хващали тук-там на различни места, може да напишете примерно “Поради кризата в рамките на 1 година смених няколко позиции – ” и ги изброявате накратко.

4. Други
Примерно езици, шофьорска книжка, други умения.

5. Очаквана заплата
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПИШЕТЕ! Особено за ниски и средни позиции. За много високи позиции естествено нещата са въпрос на договаряне, а и за Главен изпълнителен директор обикновено не се пуска обява тип “изпратете биография”. Там си има други методи.

Когато пишете очаквана заплата, цаката е да улучите горе-долу това, което работодателят е предвидил. В идеалния случай – малко по-ниско.

Много хора не искат да пишат заплата. От една страна ги е страх, че ако напишат прекалено много няма да ги викнат на интервю. Това в общи линии е вярно. Ако заплатата за позицията е 1000лв, а вие напишете 1100лв, не е проблем. Но ако напищете 2000лв очевидно няма за какво да ви викат, нали.

Другото голямо притеснение на хората е да не се минат. Примерно ако заплатата е 1000лв, а вие напишете 900лв. Всъщност това рядко е така. За позициите си има предвидена щатна заплата и ако тя е 1000лв, няма да ви дадат 900лв, само защото така сте писали. Ще ви дадат пак 1000лв, първо защото така са я бюджетирали, второ защото така вие ще сте доволни и е по-вероятно да се задържите повече.

Сега ако позицията предвижда 1000лв заплата, а вие сте написали 500лв, очевидно има някакъв проблем. Вероятно вие не си давате сметка в какво се състои работата, какви умения изисква и колко е натоварена. Тоест, не сте в час.

Според мен добра тактика е да пишете не конкретна сума, а някакви рамки. Примерно 500-600 лв – така е вероятно да ви извикат за позиции със заплата от 400 до 650 лв, горе-долу.

Или ако напишете 1800-2000 лв, това ви отваря прозорец за 1700-2200 лв грубо.

Освен това като пишете някакъв интервал, а не конкретна сума, изглеждате по-гъвкави. После при преговорите можете да приемете по-ниска заплата ако сте на зор, без да изглеждате отчаяни, или обратно – да бутате към горната граница, като се оправдаете, че все пак след интервюто сте разбрали повече неща за работата и според вас за нея е нужно по-високо заплащане.

БОНУС СЪВЕТИ

1. Снимката по възможност да е усмихната, паспортна или най-много до кръста.

2. Не оставяйте по три телефона за контакт. Тъпо е. Изберете един и оставете него.

3. Email-ът трябва да е нещо разбираемо – име и фамилия примерно. Няма да забравя една биография, на която за контакт беше посочено qrebica_bqsna@…… :)

4. Като пишете трудовия си опит, бъдете конкретни, ама много конкретни. Не пишете “добър съм в продажбите” – това нищо не означава. Пишете конкретни резултати, например “правя средномесечен оборот от… лв при средна цена на стоките …. лв” или “увеличих продажбите от толкова на толкова чрез…” и пр.

5. НЕ ПЛЮЙТЕ по бившия работодател. Никога. Така освен че изглеждате кисели, човек се чуди доколко казаното от вас е истина или е плод на някакво ваше недоволство.

Темата с търсенето на работа е огромна, затова днес спираме дотук. В следващите материали ще разгледаме всяко от нещата поотделно и подробно – както по автобиографията, така и по мотивационното писмо, интервюто и прочее.

Част 2: Изповед на един бивш HR: всъщност НЕ обичаме да ви режем