Както знаете, до сега в блога доста статии бяха посветени на темата за правилно управление на парите. Определено смятам, че парите са първо за управление и после за харчене. Но всъщност всички искаме повече пари, нали?

ИЗТОЧНИЦИ НА ПАРИ

заплата. Ако това е основният ви източник, задължително помислете как можете да станете по-добри в работата си (ще има отделна статия). Обикновено обаче е по-лесно да договорите по-висока заплата на ново място, отколкото където работите в момента.

бонуси към заплата. За съжаление доста фирми използват бонусите като полулегален начин да правят удръжки от заплатата. Тоест, ако работодателят “не е в настроение”, веднага може да ви ореже половината заплата, защото е записана като бонус. НО, ако работите в нормална компания, бонусите са отличен начин да получите повече пари. Най-лесно е просто да отидете при ръководителя си и да попитате кой е най-добрия начин да си заслужите бонуса (често формално се иска едно, а неформално – друго).

стипендия. Ако учите или ако учите и работите едновременно е много възможно да вземете стипендия. Удивително е колко хора годишно фактически доброволно се отказват от тази възможност – заради няколко стотни недостиг в успеха или защото не могат да си подготвят документите навреме. Отделно за учащите до 29-годишна възраст има и един куп намаления, вкл. за транспорт. Възползвайте се.

обезщетения. Също пренебрегван източник на приход, който изисква минимално внимание и усилия. Необходими са две неща: първо, да сте съкратени от работодателя, а не да сте напуснали по взаимно съгласие (чл. 325 от КТ). Второ, да се регистрирате в Бюрото по труда в определения срок и с нужните елементарни документи. Може да сте без работа само месец-два, но защо не се възползвате от пари, които ви се полагат по право?

доход от наем. Необходимо е да имате свободно помещение, което да сте стегнали в приличен вид. Може да е стая в собствения ви дом, може да е отделен имот, може да е само мазе или таван, може да е гараж, може да е имот на село. Със съвсем малко пари и време можете чувствително да подобрите качеството на имота, съответно възможността да го дадете под наем. Пригответе се психически, че това няма да стане бързо, но не се отчайвайте – рано или късно ще стане.

допълнителен доход. Пари от допълнителен доход са много сладки :) Въпреки че не могат да заменят основния ви доход, те са много добра месечна инжекция към бюджета. Допълнителен доход можете да имате от втора работа или нещо, което правите допълнително – примерно уеб-дизайн, уроци по език, плетене, ремонт на коли, обущарство, блогване :) Всяко хоби може лесно да се превърне в източник на допълнителен доход, а защо не и основен след време. Вижте статията Допълнителен доход от нулата: как го направих аз .

пасивен доход / рента. Речниковото тълкуване на “рента” е “периодичен НЕтрудов доход”, което в моите представи се покрива с пасивния доход. Такъв е и доходът от наем (споменат отделно по-горе), но рента можете да получите и от банкови лихви, селскостопанска земя, авторски права над филм/книга (макар че това у нас е почти фантастика). Често цитиран източник на рента или пасивен доход е и МЛМ, на който аз лично гледам много скептично. Според мен МЛМ нито е пасивен, нито е доход :) но това е отделна тема. Осигуряването на добър пасивен доход е страхотно постижение, и много трудно.

дистрибуторство. Със сигурност няма да ви плати сметките за месеца и отново ще изисква време, но съществува като възможност. Много компании разпространяват продуктите си чрез дистрибутори и каталози (AquaSource, Avon, Oriflame). Можете да продавате и застраховки, принципът е същия. Имайте предвид, че доста дистрибуторски компании са МЛМ компании.

сделки. Изискват нюх и хъс – две качества, които са рядко срещани. Сделката може да бъде свързана с продажба на предмет, кола, дори имот. Знам хора, които могат да продадат и сладолед на ескимос :) – нещо, което аз лично не умея. По-големите сделки отнемат повече време и подготовка, като разбира се после и печалбата е по-голяма. Аз не бих заложила на това, но знам ли, някои се справят учудващо добре.

разпродажба. У нас няма традиция за гаражни разпродажби, но пък имаме aukro :) Аз лично не съм го ползвала, но това лято се заех да разчистя вкъщи – няма да повярвате колко много хубави неща намерих. Стари подаръци, декоративни предмети, играчки, книги… чисто нови! Лъснах ги и ги събрах в един шкаф (под, във, над и около) с идеята през Септември да направя импровизирана разпродажба, но не ми остана време. Сега съм отложила за пролетта. Не знам дали ще е точно тип гаражна разпродажба като по филмите, с изнесени масички на двора и хора, които ровят из тях :) Но ми се струва интересно да опитам да го направя точно така. Мисля, че спокойно ще изкарам към 50-на лева!

разни. Не е нужно да търсите само източниците на големи и постоянни доходи. Понякога сякаш от небето ви пада възможност да изкарате пари, например: да напишете статия; да оплетете пуловер; да помогнете с боядисване; да гледате деца; да свирите на сватба; да смените масло на кола; да сготвите нещо домашно; да продадете собствена продукция (мед, орехи, картофи) или животни (от кокошки и агънца до породисти котки и кучета). Тези възможности обикновено са еднократни, тоест не можете да разчитате на тях постоянно.

свободна практика / бизнес. Тук нещата стават най-бавно и всеки случай е строго индивидуален. Всеки от възможните източници на доход може да се превърне във ваш бизнес! Повече можете да прочетете в статията Какво е собствен бизнес (и какво не е) .

МОЖЕ, САМО ТЪРПЕНИЕ !

Често гледаме скептично на тези възможности, понеже обикновено мислите ни са концентрирани само върху приходи от заплата или от свободна практика. Защо обаче забравяме за останалите и не им обръщаме внимание?

Защото да създадеш нов източник на доход е трудно. Както отнема време да се разработи един нов търговски обект, така отнема време и планиране да се разработи нов източник на доход.

Понякога хората казват “Стига бе, това не може да стане”. Може, само да имате търпение. Не бива да се хвърляте в нещо ново с очакването да даде плодове още на първия месец. Бъдете готови да изчакате половин до една година. Нали говорихме, че стабилните неща се постигат бавно (Финансова стабилност).

Така че: мислете по-често за това къде може да са вашите източници на приходи. Приемете спокойно факта, че ще ви отнеме време да ги “измислите” и да ги реализирате на практика. Мислете върху това. Колкото по-често източниците на доход присъстват в съзнанието ви, толкова по-бързо ще откривате нови и нови такива. Гарантирам :)