В рамките на няколко статии ще минем стъпка по стъпка материала как да изкарате повече пари с допълнителен доход.

Аз печелех по 240лв от уроци по английски в София с общо 10часа работа на седмица. Това беше доход, който създадох съвсем сама от нулата – никой не ми е помагал. (Цялата история е тук: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз ) Вие също можете да създадете свой допълнителен доход. Естествено, това няма да са уроци по английски, а нещо друго, което вие можете да правите.

Да започваме.

Вижте и Стъпка 2 от поредицата Как да изкарам повече пари с допълнителен доход. Пълната информация е налична в Ръководството.

СТЪПКА 1: ПРАВИЛНОТО МИСЛЕНЕ

Преди да навлезем в конкретика относно намиране, избор и реализация на идеи, ще трябва първо да направим дисекция на правилното мислене. Сега може да ви звучи като общи приказки, но като добиете опит с практиката, често ще се връщате на този текст. Тогава тези думи ще ви звучат много по на място.

От моя опит знам, че обикновено човек започва да мисли как да изкара повече пари едва когато го закъса. Аз самата започнах с уроците по английски именно като останах без работа. Явно когато човек е притиснат от обстоятелствата, ще-не ще започва да мисли в нова посока – просто защото няма голям избор.

Също така много хора никога не са имали друг доход освен заплатата и нямат никаква идея как да подходят към създаване на допълнителен доход. Нямат опит.

Следователно, щом четете този материал, за вие попадате в една от следните две* групи:

а) на вас ви трябват повече пари, и
б) вие не сте сигурни как точно да изкарате повече пари

*или в) вие сте намерили kadebg отдавна и сте редовен читател :) В такъв случай вероятно вие самите бихте могли да допълните този материал :)

Тоест, когато започнат да търсят информация как да изградят допълнителен доход, хората са

а] притеснени (трябват им повече пари) и
б] уплашени (не знаят как точно да ги изкарат)

Честно казано, това не е най-добрата нагласа при започване на допълнителен доход. Нищо чудно, че толкова хора блокират и се отказват. Затова сега ще поработим за това да я оправим.

1.1: ОТПУСНЕТЕ СЕ

Поне докато четете този материал, можете да си позволите за малко да забравите проблемите. Сложете всичко на пауза и четете внимателно. Това е важно.

Ако в момента сте уплашени, защото нищо не разбирате от създаване на доход (или защото в добавка нямате 30ст. за едно кафе), е съвсем нормално да сте притеснени. Но е излишно да се тормозите, защото това е само момент от живота ви. Началото е по-трудно, но то няма да е завинаги. То ще отмине и нещата ще потръгнат. (Вижте 10 стъпки към финансова стабилност, дори да сте много зле с парите )

1.2: НЕ СТЕ САМО ВИЕ

Притеснявате се, че не знаете как да започнете допълнителен доход? Не сте само вие. Когато започвах, аз също имах притеснения. Това е естествено. Все пак ще започвате нещо ново, което не знаете как ще потръгне и къде ще ви отведе. (По-подробно как да се справите с това вижте тук: Terra incognita или страхът от непознатото )

С уроците по английски ме беше страх. Със заминаването в Америка ме беше страх (заминавах съвсем сама). Със стартирането на бизнес ме беше страх ( Искам собствен бизнес! ). Сега със стартирането на втория сайт също имам притеснения. Това е част от процеса. Всички минават през него, не сте само вие.

1.3: ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ НАУЧИТЕ

Е, не знам дали може да се научите да давате уроци по английски, конкретно :) Но със сигурност можете да се научите как се прави допълнителен доход.

Няма да ви лъжа, че е лесно.

Но и няма да ви лъжа, че е трудно. Защото, откровено казано, какво пък толкова трудно има да направите така, че да си изкарвате допълнително пари? Човек се учи на това както с всяко друго нещо.

1.4: ВИЕ ВЕЧЕ НАМЕРИХТЕ ИНФОРМАЦИЯ

Тази малка поредица материали е точно за това, което търсите – как да изкарате повече пари с допълнителен доход. В следващите материали ще ви дам следващите стъпки и ще видите, че те са съвсем постижими.

Освен това, целият сайт kadebg е пълен с информация за това как да управляваме парите си. Разгледайте го хубаво, докато всичко е безплатно. Като начало, започнете с материала Как да печелим пари (с нещо, което обичаме) .

1.5: ГРЕШКИТЕ СА ЕСТЕСТВЕНИ

Не си мислете, че ще минете без грешки. Може би началната ви идея ще бъде не особено добра, или ще лепите листовките си за клиенти на лоши места. Може да пуснете много ниска цена в началото и после да ви е трудно да я дръпнете нагоре. Няма страшно – от вас се очаква да сбъркате.

Важното е да приемете грешките като част от цялото нещо. Няма нито един човек, който да се е справил блестящо още от първия път. Помнете, че грешката е просто сигнал, че не вървите в правилната посока. Нищо повече. Нищо фатално. Коригирайте и давайте нататък.

1.6: МИСЛЕТЕ СПОКОЙНО. И ВЕДРО.

Всяко начало е бавно. Затова, когато гледате напред и ви се струва, че с това темпо ще ви трябва цяла вечност, за да изкарате добри пари, не се шашкайте. Бъдете спокойни и търпеливи. Колкото по-търпеливи сте, толкова по-често ще се изненадвате как нещата всъщност далеч не се случват толкова бавно.

Също така, когато се натъкнете на нещо ново – нов въпрос, ново решение, нов казус – мислете за него спокойно и ведро. Вижте си предната точка и помнете, че от вас се очаква да сбъркате. Но една-две грешки са без значение за целия процес. Гледайте голямата картина и не се вманиачавайте в дреболии. Съдбоносни решения има само по филмите. Всичко е поправимо!

1.7: ВЯРВЯЙТЕ В СЕБЕ СИ

Вярвайте в себе си. Не започвайте нищо, ако не се чувствате уверени.

Когато започвате работа по създаване на допълнителен доход, ще срещнете много предизвикателства и нови ситуации. Както е казал Чърчил: “Дали мислите, че можете или мислите, че не можете – и в двата случая сте прави”.

Ще трябва да се преборите с много външни обстоятелства като пари, време, нагласи на хората и др. Но най-голямата ви битка ще е с вас самите. Ако не можете да се оправите със себе си, ако нямате контрол над волята и постоянството си, по-добре не започвайте. Но ако имате доверие в себе си – пригответе се за ново начало :)

 

Вижте и Стъпка 2 от поредицата Как да изкарам повече пари с допълнителен доход .

Знаехте ли, че kadebg предлага и платен продукт? Това е книгата “Как да печелим повече пари с допълнителен доход / Ръководство за начинаещи” , 111 страници в PDF формат и струва само 50лв!

(Шегувам се – струва доста по-малко :) Натиснете тук ! )