В рамките на няколко статии ще минем стъпка по стъпка материала как да изкарате повече пари с допълнителен доход.

Аз печелех по 240лв от уроци по английски в София с общо 10часа работа на седмица. Това беше доход, който създадох съвсем сама от нулата – никой не ми е помагал. (Цялата история е тук: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз ) Вие също можете да създадете свой допълнителен доход. Естествено, това няма да са уроци по английски, а нещо друго, което вие можете да правите.

Пълната информация е налична в Ръководството.

Да започваме.

Както вече знаете, Стъпка 1 е правилното мислене, а Стъпка 2 е генериране на идеи.

СТЪПКА 3: ИЗБОР НА РЕНТАБИЛНА ИДЕЯ

Вече сте се настроили по-спокойно и имате (надявам се) голям списък с идеи за допълнителен доход.

Сега въпросът е, кои от тях са печеливши. За съжаление много хора се впускат да развиват някаква своя идея, без да се запитат дали изобщо може да се изкарат пари с нея.

И ако да, как точно.

3.1: ЗА КАКВО ПЛАЩАТ ХОРАТА

Само защото вие сте влюбени в сувенирите си от изрисувани охлювени черупки :) не означава, че всички са така. Разликата между мега-печелившите (Google) и не толкова печелившите (Jabse) е в това доколко са полезни.

Хората са винаги готови да платят за нещата, които са ценни за тях.

Има 5 неща, за които хората биха платили – подредени по важност:

  • За нещо, което не могат / не знаят (смяна на скоростна кутия)
  • За нещо, с което не им се занимава (отпушване на тоалетни)
  • За нещо, което им пести време / усилия (машина за рязане на картофи)
  • За нещо, което ги забавлява (телевизия)
  • За нещо, което просто искат (…)

Колкото по-нагоре е вашата идея, толкова по-добре.

Сега от списъка с идеи оградете тези, които отговарят на поне едно от петте условия. А има ли такива, които отговарят на две условия? Двойно кръгче. На три условия? Да?! Ако имате тройна идея, няма какво да четете нататък, направо тръгвайте да я правите.

Пример за тройна идея е изработката на уеб-сайтове. Огромна част от хората не могат / не знаят как се прави, а дори и да имат някаква представа, не им се занимава. Услугата по изработка на уеб-сайт пести много време и усилия и удря едновременно две големи групи хора: тези, които не могат да ги правят и тези, на които не им се занимава. Освен всичко тези три условия са в челната тройка. Затова не е чудно, че пазарът на тези услуги е направо… турбулентен.

3.2: КАКВО МРАЗИТЕ ДА ПРАВИТЕ

Задраскайте от списъка всичко, което мразите да правите.

3.3: МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЕ ОТЛИЧИТЕ ОТ ДРУГИТЕ

Както ви казах в Стъпка 2, не е нужно вашата идея да е революционна сама по себе си. Но все пак трябва да се отличите някак от останалите.

За да се отличите от останалите – тоест от потенциалните конкуренти – има няколко варианта:

  • да имате нещо уникално, което те нямат. В примера с прането това беше тайната рецепта на баба ви против петна. В моя случай с уроците по английски това бяха учебниците.
  • да правите нещо по-добре от тях. В примера с колата и тонколоните това би означавало по-добро свързване и звук. Или просто да се стараете повече от тях – да работите по-бързо, с по-хубави материали, да сте по-приветливи.
  • да ударите в цената. Използвайте го само в краен случай*, ако наистина няма какво друго да направите (е, или ако конкуренцията наистина се олива с цените). Ниската цена за вас означава по-малко пари. А в някои случаи ниската цена е синоним на ниско качество. Както казва един познат, “Разочарованието от лошото качество остава дълго след удоволствието от ниската цена”.

*Първо вижте материалите Всеки 1 лев е успех и Искате 2000лв? Изкарайте първо 20!

Разбира се, за някои неща просто има повече търсене, отколкото предлагане – например майстори през летния сезон. Дори да не сте по-добър от останалите, да взимате колкото тях и да няма какво уникално да предложите, мисля, че няма да останете без работа :) За сметка на това пък, ако с нещо се отличавате от останалите, направо ще ви позлатят!


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Както казахме, Стъпка 1 е правилното мислене, а Стъпка 2 е генериране на идеи. След сегашната Стъпка 3 следва да имате 4-5 до 10 обещаващи, рентабилни идеи за допълнителен доход. Мислете хубаво върху тях, доразвивайте ги, предвиждайте какви въпроси могат да изникнат.

В следващата стъпка ще говорим за това как да конкретизирате реализацията на идеята. Очаквайте да отпаднат още няколко идеи. Това е добре за вас – така накрая ще виждате само онези 2-3 идеи, които наистина ще ви носят пари.

Останете с нас :)

Знаехте ли, че kadebg предлага и платен продукт? Това е книгата “Как да печелим повече пари с допълнителен доход / Ръководство за начинаещи” , 111 страници в PDF формат и струва само 50лв!

(Шегувам се – струва доста по-малко :) Натиснете тук ! )