Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

stockmarket БФБ (българската фондова борса) е пазар*, на който се търгуват акции на български дружества.

*технически, БФБ е акционерно дружество, което организира пазара на финансови инструменти в България. Като цяло всяка борса е де факто дружество (фирма), която осигурява помещение за търговия, персонал, компютри, платформи и др.

1. Българската фондова борса НЕ Е КАТО ТЕЗИ ПО ФИЛМИТЕ.

Американската борса, тази от филмите, се казва NYSE – New York Stock Exchange. На нея се търгуват само американски компании. Тъй като САЩ е голяма и икономически силна държава, тяхната борса е голяма. Това означава, че на нея се търгуват много голям брой дружества (акции) и се извършват много голям брой сделки.

По-конкретно, търгуват се около 3300 дружества, като на ден се сключват сделки с около 3-5 милиарда броя индивидуални акции, а общата им стойност е…много :)

За сравнение, на българската борса се търгуват около 150 дружества, с обща стойност на сделките с акции около 0.5 милиона лева. Разбира се, зависи кой точно период гледате, но при всички случаи разликата в мащаба е такава, че няма база за сравнение.

Фондовата борса е отражение на състоянието на икономиката. Когато икономиката е голяма и силна, борсата е активна и разнообразна.

2. С някои акции ПОЧТИ НЯМА СДЕЛКИ.

Това, че дадено дружество се търгува на борсата, далеч не означава, че се търгува “активно”. Ако разгледате внимателно списъка с акциите на БФБ ще видите, че с много от тях не са сключвани сделки седмици наред, дори месеци.

Ако с дадена акция се сключват сделки през голям интервал от време, това не пречи цената да се покачи с времето. Но все пак липсата на сделки е сериозен минус, защото когато решите да продавате, може насреща да няма купувач. Преценете дали ви устройва при необходимост да чакате няколко месеца (или година), докато продадете акциите и си освободите парите.

В случая е от значение не само броя, но и големината на сделките. Ако видите, че с дадена акция се сключват по няколко сделки на ден, но една сделка е за около 20-30 акции, помислете какво ще се случи, ако вие имате голям пакет (примерно 1000 акции) и решите да го продавате. Не забравяйте, че комисионните са плащат на сделка. Ако имате 1000 акции и продадете целия пакет на веднъж, ще платите комисионна еднократно. Ако обаче имате 1000 акции, а купувачите отсреща търсят пакети по 20 броя, ще трябва да направите 50 отделни сделки, и за всяка от тях ще платите отделна комисионна!

3. Ако цената да тръгне НАДОЛУ ?

Когато решите да инвестирате в акции на българската фондова борса, вие го правите с идеята да спечелите пари. Тоест, да купите акции при цена 5лв (примерно) и да продадете при цена 6лв (примерно). Когато се готвите за инвестиция в дадена акция, вие естествено го правите с очакването, че цената ще тръгне нагоре. Ако очаквахте цената да тръгне надолу, нямаше да купувате, нали?

Но винаги, винаги бъдете подготвени за варианта, в който купувате на 5лв и цената пада на 4лв.

Примерно, вие купувате акциите по цена 5лв за брой с очакването цената им да стигне 6лв, и да реализирате 20% печалба. Вместо това обаче цената пада на 4лв, и вие веднага сте 20% на загуба. Не сте го очаквали. Какво ще правите тогава?

Имате два варианта за действие: да се паникьосате и да продадете всичко веднага, реализирайки загуба от 1лв на акция, но предотвратявайки евентуални по-големи загуби; ИЛИ да изчакате цената да се вдигне отново.

Ако парите, които сте инвестирали, ви потрябват точно в момента, когато цената е паднала на 4лв, за да си ги “изтеглите” от борсата ще трябва да се примирите с реализираната загуба. От друга страна, така предотвратявате евентуални още по-големи загуби, например ако цената падне до 3лв или дори до 1лв. (Да, и това е съвсем реално.)

Ако обаче можете да чакате, тогава може и да дочакате момента, в който цената ще се възстанови поне на 5лв – нищо не печелите, но и нищо не сте загубили, освен платените комисионни. Ако чакате достатъчно дълго, може и да дойде момента, в който цената ще се вдигне до търсеното от вас ниво на 6лв.

Всъщност, именно поради ситуации като тази се препоръчва да инвестирате САМО пари, които няма да ви трябват в скоро време (или никога). Колкото повече време можете да си позволите да чакате, толкова повече време давате на вашата акция да се възстанови и да продадете с печалба.

4. Печалбата не е просто процент, а процент спрямо време

Срещат се Иван и Мария. Иван казва на Мария: “Инвестирах в акция А, и имам 20% печалба!” Мария казва: “Аз инвестирах в акция Б, и имам 10% печалба!” Изглежда, че Иван е инвестирал по-добре?

Но Иван е реализирал тези 20% печалба за една година, докато Мария е реализирала нейните 10% печалба за два месеца. В този случай Мария е постигнала по-висока доходност от Иван, тъй като на нейните пари са били нужни само два месеца, за да “пораснат” с 10%.

Това, разбира се, не означава, че ако Мария е задържала акциите си една година, е щяла да реализира 60% печалба. Доходността от акциите не е право пропорционална на времето, както е при депозитите (там колкото повече ги държите, толкова повече лихва получавате). Ако този прозорец от два месеца, в които Мария е купила и продала акциите, беше изместен в друг период, Мария щеше да има съвсем различна доходност.

Защото:

5. На колко ще КУПИТЕ е също толкова важно, както на колко ще продавате.

Мария е реализирала добра печалба за кратък период, защото е купила в точния момент и е продала в точния момент. Основно правило при търговията с акции (както и при всяка търговия) е “buy low, sell high” или “купувай ниско, продавай високо”.

Много начинаещи инвеститори търсят акция, която има ясен тренд (посока) НАГОРЕ – тоест, чиято цена се вдига. По този начин те чакат крайната върхова точка на тренда и целта им е да спечелят от продажната цена, когато тя стане достатъчно висока.

Другият също толкова добър вариант е да потърсите акция, чиято цена в момента има тренд (посока) НАДОЛУ – тоест, чиято цена в момента пада. В случая вие се целите в моментната, или в покупната цена. По този начин вие ще спечелите, когато цената се върне на обичайните си нива отпреди спада, а ако дори надмине обичайните нива – още по-добре.

Идеалният вариант, естествено, е да “уцелите” както момента на покупка, така и момента на продажба. Не подценявайте възможностите, които евтината покупка ви дава. Когато гледате цената на дадена акция, вас ви интересува моментната цена спрямо цената, на която сте купили. Ако в момента дадена акция се търгува за 3лв, и вие сте купили на 2.80лв е едно; но ако сте купили на 2.00лв – съвсем друго.

6. Кога трябва да излезете от играта? При 30%.

Никой не може да каже със сигурност кога е абсолютното дъно (момент за купуване) и кога е абсолютният връх (момент за продаване).

Съответно, нормално е да не можете да уцелите абсолютните моменти и тогава си казвате – “ех, да бях изчакал още малко с покупката” или “ех, да бях продал преди един час”.

Моето мнение е следното: определете си целева печалба (например 30%), и когато я реализирате, не се лакомете за повече. Мисля, че това е едно добро и практично правило, което ще ви предпази от големи загуби – които се случват, ако вечно чакате “идеалният” момент. Защото “идеалният” момент обикновено е много кратък.

Разбира се, можете да си изберете и целева печалба от 50% или пък 10% – зависи какъв риск сте готови да поемете, и колко време можете да чакате. Важното в случая е да имате правило, което да следвате без емоции и без изключения.

7. Можете да инвестирате и само в ЕДНА* акция.

*като казвам “една акция”, имам предвид акции само на 1 дружество, а не 1 бр. акция.

Специалистите винаги съветват да диверсифицирате (разнообразявате) портфолиото си. Това е принципен и добър съвет. Но, като начинаещи инвеститори, за вас може би ще е по-добре да инвестирате само в ЕДНА акция като за начало. Защо? Защото това ще ви даде възможност да се фокусирате и да разучите в дълбочина нещата.

Ако решите портфейлът ви да включва две, три или повече акции, теоретично снижавате риска от загуба – защото ако една от акциите ви тръгне надолу, другите пък могат да тръгнат нагоре и да компенсират загубите ви. Само че, ако сте начинаещ инвеститор и не знаете какво точно правите, увеличавате шансовете си за грешка. Три компании “на сляпо” надали са по-добре от една компания “на сляпо”…

Очаквайте продължението в следващия материал.

Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!