“Как да направя пари?

НЕ МОЖЕТЕ.

Точно така, не можете. Вие не сте печатница за пари и не ви се полага просто да си отпечатате, когато ви трябват. Парите трябва да се заработват.

Някои от вас веднага ще кажат “Игра на думи!” защото предпочитате да спорите, вместо да мислите. Но това изречение съдържа много повече от проста игра на думи. Парите не се “правят”, те се заработват. ”

Това са думите на Larry Winget от тази статия (какво начало, а!). Няма накъде повече да се съглася с него!

Всички искаме пари, нали? Естествено. И ако може някой да ни ги поднесе на тепсия :)

Само че така не става. Всяко нещо си има цена ( Цената на избора ), включително и парите. Не става дума да продадете душата си на дявола – макар понякога да ви се иска – а просто да запретнете ръкави. Защото парите, като всяко нещо, искат работа*.

*Разбирайте “работа” в смисъл на труд, а не “работа” само в смисъл на трудова заетост 8часа на ден, което е частен случай.

Larry Winget е успял да минира краткия си материал с доста експлозивни сентенции. Ето още една:

“Повечето хора не искат да си заслужат повече пари. Те просто искат да имат повече пари.”

За да имате повече пари, трябва да си ги заслужите по някакъв начин. Мда. Няма как да имате повече пари просто като си гo *пожелаете*. Дори и много да ги искате. Дори и много-много-много – ама много – силно да ги искате.

Кофти, знам.

От друга страна, може би не е толкова кофти. Нещата са във ваши ръце и колко пари имате или ще имате зависи главно от вас. Зависи от това как управлявате парите си и какви решения вземате. А решенията биват два вида.

Трудните решения изискват да направите каквото трябва. Те създават дискомфорт. Например: имате нужда от пари и оферта за допълнителна работа . Много добре знаете какво трябва да направите – да приемете. Това обаче означава по-малко време пред телевизора, по-малко време за шляене и по-малко време за сън. Затова вие наистина не искате тази допълнителна работа, нали? Но въпреки това въздъхвате, взимате телефона и казвате, че започвате.

Лесните решения изискват… глупости, те не изискват нищо. Не изискват воля, нито търпение, нито нищо. Затова са лесни. Например: казали са ви, че от другата седмица сте без работа, а КредитРеформ ви звънят за онзи телефон на изплащане. След работа се шляете унило по центъра и – оппааааа! Нов модел iPod на изплащане “само” за 200лв… или 6 вноски по 50лв! Много добре знаете какво не трябва да правите – не трябва да харчите. Обаче пък много искате да се утешите за горчивото уволнение с нещо, нали? Затова въпреки здравия разум разписвате лизинга. Нищо по-лесно.

С трудните решения вие доказвате, че заслужавате парите си. Че не просто ги искате, но сте готови да направите необходимото за тях.

Добре, стига толкова с решенията – минаваме нататък. Парите искат работа. При това първо давате работата, а после получавате парите. И понякога това «после» е толкова далеч, че дори Австралия ви изглежда близо.

Тук естествено не става дума за това, че първо работите един месец и после получавате заплата. Един месец не оправя финансите ви.

Необходима е около една година, за да усетите реална промяна във финансовото си положение. За целта трябва да осигурите постепенно натрупване на пари (вижте диаграмата на Валентин от блога Финансова сигурност ). И търпеливо да изчакате за резултата.

Ако управлението на личните финанси е нещо ново за вас, вероятно търпението не е силната ви страна. Нека отсега да ви кажа следното: да спестите (да не похарчите) 50лв е почти толкова трудно, колкото и да ги изкарате. В този смисъл спестяването също иска работа – необходимо е планиране, време и положен труд. Работа!

Три абзаца по-горе казхахме, че първо давате работата, а после получавате парите. Ако ви плащат на час за изработка на мартеници например, ще получите парите за работата си в края на деня, но ще бъдат малко. Ще получите повече, ако работите 8 часа дневно, само че ще трябва да изчакате един месец. Ако искате да развиете собствен бизнес пък имате шанс да печелите много, но сигурността намалява и получаването на парите се отлага във времето – може би 6 месеца до 1 година. Да не говорим за реализирането на мащабни инвестиции, които дават възвръщаемост след няколко години.

Тоест, колкото по-сигурно и бързо идват парите, толкова по-малко са те.

Въпреки това митът за «бързите пари» продължава да върлува по света. Когато хората питат «Как да направя пари», те искат лесен отговор. Нещо, което всеки би могъл да направи. Нещо, което не изисква труд и чакане. Нещо сигурно и гарантирано.

Но когато опрем до истинския отговор – парите искат работа – следват кисели физиономии. Чуваме дежурното “Съдбата ме притиска”, “точно сега не мога”, “трябват пари, за да правиш пари”.

Ако искате да се оправдавате с това – моля. Някои хора са пълни с оправдания, други са пълни с пари.