Всеки нормален човек има по няколко неща (а не само едно), които обича да прави. Например:

  • да поправя компютри
  • да плете
  • да рисува

Логично първо възниква въпросът: Защо трябва да избирате? Не може ли да правите всички неща едновременно, пък което потръгне… ? Да, това не е невъзможно, но не е най-бързият път към успеха.

За да започнете да печелите пари от дадена дейност, първо трябва да инвестирате в нея. Не говоря за пари (ако сте чели Златните принципи, ще знаете), а за време и “реклама”. Първоначално са необходими доста усилия, за да може хората да ви научат и да започнат да ви свързват с определено нещо. Затова трябва да се фокусирате върху една конкретна дейност и да я “засилите”, да й създадете инерция. Иначе се разпилявате между много неща, от които нито едно не върви като хората.

Например едно е да казват за вас “А, това е Иван – той разбира от всичко: поправя компютри, плете и рисува”; друго е да казват “А, това е Иван – той поправя компютри”. Което звучи по-сериозно и конкретно.

Сега идва ред и на втория въпрос, който е и по-важен: На кое да заложа? В идеалният случай трябва да постигнете следната комбинация:
1) нещо, което обичам
2) нещо, което мога
3) нещо, което се търси

Ако гледате дългосрочно, задължително избирайте в този ред. Примерно, много обичате да се занимавате с компютри, но тепърва има много да се учите, а и не знаете дали това ще се търси. Няма страшно – започнете да го правите! Докато го правите, неусетно ще научите много неща и постепенно самата страст към работата ще ви тласка да учите още и още и още за нея. А дали ще се търси – комбинацията мога+обичам винаги носи пари, и вече от вас зависи колко.

Ако гледате краткосрочно обаче, задължително избирайте в ОБРАТЕН ред и започнете с това, което се търси. Дори да не ви е любимо, ще го преглътнете – все пак целта ви е пряко и бързо изкарване на пари. Естествено, ще трябва и да се научите да извършвате съответната дейност, тоест “да започнете да можете”.

КАК ДА ОТКРИЯ ТАЗИ КОМБИНАЦИЯ ?

Много лесно! Ако вече сте чели Идеалната работа за вас , вие вече знаете какво обичате да правите; какво е вашето призвание.

Ако не, понеже упражнението отнема няколко часа, ще ви предложа съкратен вариант. Взимате един А4 и го обръщате настрани (дългата страна отдолу), като разчертавате редове. Сега правите четири графи – първата много дълга, последните три – по 1см всяка.

В първата графа на всеки ред пишете някаква* дейност – ремонт на компютри, поправка на обувки, рисуване, готвене, чистене, боядисване, пчеларство и така нататък. Останалите три графи номерирате 1), 2) и 3), съответно

1) нещо, което обичам
2) нещо, което мога
3) нещо, което се търси

За всяка дейност пишете “+” в толкова графи, колкото отговарят. Очевидно най-добрият вариант е дейност, събрала три плюса. Ако няма такава (най-вероятно няма да има), минавате към онези с два плюса и избирате от тях.

*Гледайте все пак дейностите да са такива, които вече сте правили поне малко, тоест които сте пробвали от първа ръка. Ако не сте хващали микрофон в ръка, не пишете “пеене” само защото винаги сте искали да сте на сцена. Но ако да кажем сте се изявявали поне на караоке и всеки път събирате очите на заведението, може би за вас има хляб в тази работа :)

КАК ДА ЗАПОЧНА РЕАЛИЗАЦИЯТА ?

1) Изяснете си какво точно ще правите. Дейността “поправка на компютри” може да означава много неща – ремонт на отделните части, инсталиране на програми или настройки за интернет и мрежа и т.н. Ако още не сте сигурни кое ще ви е най-интересно или ще се търси най-много – отложете решението и не се обричайте само на една дейност. С времето и практиката нещата ще се изяснят.

2) Започнете да го правите безплатно. Можете да помогнете на свои колеги, приятели и роднини с компютрите – ей така, за идеята. Въпреки че крайната цел е да печелите пари, в началото няма друг начин. (Затова е толкова важно да правите нещо, което обичате – иначе ще се откажете много преди да сте достигнали потенциала да изкарвате пари с него.) Целта тук е да съберете опит, което ще ви помогне да станете по-добри. Така ще се сблъскате и с първите непредвидени трудности, които ще можете да решите, без да се компрометирате професионално – все пак не взимате пари за това, което правите.

3) Започнете да се рекламирате*. Първото и най-важно нещо тук е да говорите за това, което правите. Споменавайте го при всеки удобен случай. Ако чуете нещо за компютри – питайте и предложете услугите си. Пишете за него в статуса си във Facebook, в блога, в профила си на някой сайт, пуснете си обява в интернет. Но, да повторим, най-важното е да говорите за това, което правите. Нямам предвид да повтаряте като папагал “Поправям компютри! Поправям компютри!” :) А да го вмъкнете елегантно в разговора. Примерно, чувате за ремонт по центъра и вмъквате “А, вярно. Оня ден сменях захранване на един познат и минах оттам – ужас е”.

*ВАЖНО: в никакъв случай не правете това, ако не сте сигурни, че ще се занимавате сериозно. Иначе ще ви запомнят с тази конкретна дейност и ако после решите да я смените, ще ви е много трудно. Ако решите да се откажете пък може да ви излезе име на несериозен човек, който само си приказва.

4) Напасвайте се според клиентите. Голяма грешка е да развивате дейността така, както вие искате и както вие сте си го представяли. Вие служите на пазара – а не той на вас. Може в своята идея за ремонт на компютри да сте си представяли как хората ще ги носят у вас, а в действителност да искат вие да ходите по адреси. Дайте им това, което искат, и в замяна ще получите пари.

5) Вие (вече) го правите за пари. Понякога е трудно да сложите цена на нещо, което просто обожавате да правите. Може би дори ви е неудобно. Оказва се, че някак не можете да направите прехода и да започнете да взимате пари за това, особено от познат. Или пък ви става жал за човек, който не може да ви плати пълната цена, а има нужда от вашата помощ. Или от страх да не загубите клиент смъквате цената до толкова, че работите на загуба…

Хубаво е, че не сте съвсем изпаднали до позиция “мръсен гаден алчен капиталист” :) Е, все пак сме хора и на всички ни е приятно, когато можем да направим нещо за някой друг и да му помогнем безплатно. Само че това трябва да е изключение, а не правило, иначе ще се разорите.

Повтарям – вие (вече) го правите за пари. Нали това беше идеята в самото начало? Водете се от този принцип и не го забравяйте! В крайна сметка ако мислите, че да поискате пари за труда си е нещо срамно и нередно, значи и двамата сме си загубили времето с тази статия…

Вижте и поредицата Как да изкарваме повече пари с допълнителен доход .