portfeil1) Не купувайте “евтини” стоки. Пиша “евтини” в кавички, защото специално за храната евтиното винаги излиза скъпо. По-добре дайте петдесет стотинки отгоре, но да ви е мирна главата.

Това важи особено за бързоразвалящи се храни като месо, мляко, сирене, яйца. За месото, всички знаем кое е най-евтиното месо – кренвиршите и саламите. Ние не купуваме такова месо – не само, че е наблъскано със сол и соя, а също е и много мазно. Вместо това взимаме охладено месо за готвене, като отново бойкотираме евтините варианти, които имат много жили и/ли сланина.

Мляко и сирене също купуваме по вкус, а не по цена. “Растително” сирене или така нареченото “деликатесно” взимаме по изключение евентуално за салата.

Позволявали сме си “евтини” експерименти с не-пресните дълготрайни продукти, като например:

–варива като боб, леща, ориз, фиде – тук може да се намери добър умерено евтин вариант, но отново най-евтината версия не струва – има много за чистене или е старо и трудно увира.

–допълнения в буркан като кисели краставички, люти чушки, туршия – тук също умерено евтиния вариант е окей.

–трайни сладки работи като шоколад, бонбони, вафли, конфитюри – аз съм голям фен на сладкото и за мен евтините не стават. Предпочитам да дам 1.69 за Milka отколкото 0.79 за някаква измислена “марка” с вкус на маргарин.

2) Издебвайте промоциите и се запасявайте на едро. Естествено, говорим за трайните продукти като олио, захар, шоколад, лютеница и пр. Ако си купите двайсет кофички кисело мляко на промоция, няма да можете да ги усвоите.

Ние най-често издебваме промоции на месо, понеже мъжът ми яде много месо. Ако в яденето няма месо, все едно не е ял :) Затова като има промоция взимаме малко повече и го бухаме във фризера :)

Аз пък обичам промоции на всякакви сладки работи, каквито в Kaufland има доста често, особено на любимата ми Milka. (Еййй, тези хора знаят как се прави шоколад! Единствените по-добри от тях за Lindt, но те са три пъти по-скъпи.)

Трудното при издебването на промоциите е, че не можете да обиколите всички големи вериги. Няма как да ходите до Kaufland за шоколад на промоция, до Billa за месо на промоция и до Carrefour за олио на промоция… И аз не го правя, при все че нашият град не е толкова голям, но пак не мога да обиколя всичките вериги. А и нямам време да гледам в интернет къде какво и кога пускат. Затова следя само една-две вериги.

(Още: 9 съвета кога една промоция си струва)

В случая вместо да се вманиачавате и да отделите 3 часа в търсене на перфектния вариант, по-добре изберете средно добрия вариант, но му отделете само 20 минути. В крайна сметка колко пък можете да спестите от една промоция? Дори да спестите 10лв, струва ли си да посветите на това час и половина време и два литра бензин?

(Още: 10 стъпки към вашата финансова стабилност)

3) Пазарувайте със списък. Е, този съвет си е малко клише, в смисъл че ще го видите навсякъде, но пък на мен ми е любимия. Аз не отивам да пазарувам без списък. От една страна, това е за да не забравя нещо; но от друга, за да не стане така да вляза за едно мляко и да изкупя целия магазин :)

Магазините нарочно са подредени така, че основните стоки – хляб, месо, млечни продукти – са в дъното. Така дори да влезете само за един хляб трябва да минете покрай всички други рафтове, което пък увеличава вероятността да направите импулсивна покупка (т.е. да купите нещо, което не сте имали намерение да купите). Но ако имате предварителен списък и се придържате към него, няма да имате този проблем.

4) Купувайте съставки, а не готови продукти. Крайният продукт е по-скъп от съставките си.

Например, ако купите от топлата витрина 300гр. картофен огретен, това ще ви струва повече, отколкото ако си го направите сами. (А и домашното си е домашно!)

5) Плащайте в брой, а не с карта. Ако плащате в брой и влезете в магазина с десет лева в себе си, няма как да похарчите петнайсет. Но ако плащате с карта, то вероятно в нея имате доста повече от десет лева. Особено ако това е картата, по която ви превеждат заплатата. В този случай е много лесно да влезете със списък за 10лв и да излезете с покупки за 20-30лв.

Освен това плащането в брой, поне за мен, е много по-осезаемо. От психологическа гледна точка плащането в брой (и разделянето с парите) се регистрира по-ясно в съзнанието ви. Плащането с карта е по-малко осезаемо – давате картата, въвеждате кода и край. Не виждате парите ви да излизат от джоба ви и да минават в ръцете на другите.

(Още: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз)

6) Пазарувайте по-рядко и по-едро. Вместо всеки ден да ходите до магазина и да правите по 6-7лв сметка, ходете 2-3 пъти седмично за по 15-20лв.

Разликата е там, че колкото по-често ходите до магазина, толкова по-вероятно е да направите импулсивни покупки и да похарчите пари за неща, от които нямате нужда. Също така всяко посещение ви отнема време, а може би и бензин – ако любимата ви верига няма магазин достатъчно близо до вас.

Още един плюс на пазаруването по-рядко е, че така трябва да планирате какво да купите предварително и е по-вероятно да се замислите какво наистина ви трябва. Съответно е по-вероятно да си направите списък и така да избегнете импулсивните покупки.

(Още: 13 вечни закона за парите)

7) Научете се да готвите :) Колкото по-добре готвите, толкова по-малко пари ще давате за храна и по-рядко ще купувате готова храна. Ще знаете как от елементарни (и евтини!) съставки да сготвите нещо наистина вкусно.

Впрочем да се научите да готвите не е толкова страшно, колкото си мислите. Нито отнема толкова много време. Казвам ви го като човек, който до вчера знаеше да готви само пържени картофи, боб и баница :) Има много неща, които се правят бързо, лесно и евтино, на които можете да се научите само след 2-3 опита. Ще ви подхвърля няколко идеи – месо в гювече, баница, картофи на фурна, пиле с ориз/картофи…

Така че вижте няколко рецепти в интернет и давайте смело напред към спестяванията! :)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!