Получавам следния въпрос по мейла:

older woman spendingНезависимо от доходите, които имаме с мъжа ми, винаги харчим повече, отколкото получаваме.

Преди години доходите ни бяха малки, но сега са много добри. На мен обаче парите все не ми стигат.

Дълги години сме били с много ниски доходи, поради което заминахме за Холандия и сменихме сферата на работа. За щастие имахме тази възможност. В началото единствено се радвахме на възможностите, които дават парите. Но кредитните карти, честите пътувания и прочее, позволяваха натрупването на дългове.

Мисля, че проблемът ми идва от ежедневните разходи.

Например две седмици бях в родния си град, ходех всеки ден на басейн с колело, излизах да пия кафе и кола всеки ден и 3-4 пъти на заведение да пия джин (от най-скъпия). Парите свършваха много бързо. Мъжът ми пращаше и пращаше, а накрая нямах пари да се прибера. Похарчих за две седмици може би 1500-1600 лв.

Никога не сме имали спестявания никакви, само увеличаваме дълговете. Сега ако вземем и ипотека за жилище в София, пак няма да можем да си направим сметката. На 52 съм. Иска ми се да нямам дългове, и да имаме спестявания поне за почивка или пътуване.

Причината да не спестяваме е, че аз не мога да се откажа от нищо. Пример: този месец сме затруднени заради преместването си в София. А днес аз си купих блуза, вярно, за 10 лв., но в момента никак не ми е нужна – пролетна е.

Вдъхновя се и поръчам книги онлайн, а живеем в момента на кредитни карти. Не мога всеки ден да смятам, колко сме похарчили.

Не искам да спестявам, просто защото е “редно”. Не, в никакъв случай. Искам да имаме някакво спокойствие, като имаш спестени 2000 лв. за почивка не харчиш повече отколкото можеш да си позволиш този месец. Искам и мъжът ми да няма тревоги. Така той ще бъде по-спокоен. Много е тревожен, че харча без сметка.

-Мария

Супер е, че имате добри доходи! Това е най-важното. Нататък всичко се нарежда.

Според мен причините да не спестявате нищо са, че в момента не изпитвате конкретна нужда да го правите. Оттам се нарушава и твоята мотивация.

По принцип най-лесният начин да ограничиш ежедневното харчене е просто да носиш малко пари в брой в себе си – например 10лв – и да не носиш никакви карти, кредитни или дебитни.

При пазаруването онлайн е по-трудно да се спреш, защото там ти трябва само един клик и готово. Тук можеш да опиташ да си отрегистрираш картите. Например ако пазаруваш от амазон и там си въвела и запаметила данните на картата, с които плащаш, изтрий ги. Така ако решиш импулсивно да си купиш нещо, ще трябва първо отново да ги въведеш. Ако имаш регистрация в paypal или epay и ползваш нея за плащане, направи същото.

Другото, което мога да предложа, е да ползваш само дебитни карти за плащане, а не кредитни. Така поне не можеш да похарчиш повече, отколкото имаш.

Не мисля, че има нещо лошо да пазаруваш онлайн или да си купуваш неща, които не ти трябват в момента. В крайна сметка това са едни от удоволствията в живота :) Но от удоволствия те могат да се превърнат в проблеми, ако им изпуснеш края и разходите системно превишават приходите.

Като цяло това, което ще ти помогне най-много в дългосрочен план, е не да правиш някакви временни “кампании” срещу ежедневното харчене, а да работиш за изграждането на нови, по-здравословни финансови навици. Това е същото, както при хората, които искат да отслабнат – нужна е дългосрочна промяна в мисленето, а не десет-дневни жестоки диети.

Това става постепенно и, най-важното, на малки стъпки. (Защо са богати евреите?) Не се опитвай изведнъж да промениш цялостно харченето си – това не е възможно. Давам ти 99% гаранция, че няма да успееш, а провалът после ще те демотивира и ще ти се иска да се “успокоиш” като си накупиш някои неща :) Затова, като за начало, пробвай едно от предложенията ми (а не всички наведнъж). Като свикнеш с него и то спре да ти прави впечатление, приложи следващото. И така, полека-лека.

Мисля, че за промяната много би ти помогнало, ако имаш другарче. Това може да е мъжът ти или някоя приятелка. Или някой друг. (Стивън Кинг?) Подобна промяна е голямо предизвикателство в личен план за теб, и ако имаш с кого да споделяш как се чувстваш или кое ти е трудно, ще го направиш много по-лесно и по-”осъзнато”.

Вашите въпроси и читателски истории изпращайте на kadebg @ abv . bg.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!