“Тия докога ще ми звънят бе!” – казвате намръщено и мрачно хвърляте телефона на масата, естествено в режим без звук. На екрана продължава да мига непознат стационарен номер, но вие вече сте се научили да не вдигате…

Повечето от вас сигурно вече знаят за разправиите ми с КредитРеформ, предизвикани по повод моя овърдрафт от 500лв + няколкото ми неплатени сметки към Мегалан и КейбълТел. Ще споделя с вас 5 тактики, които ще облекчат положението ви.

Преди това обаче задължително вижте и предната статия КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие. Там стана дума на какъв принцип работят колекторите (фирми за събиране на вземания). Да видим обаче какво конкретно може да направите, за да се отървете леко.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

Първо – да погледнем ситуацията реално.

Щом ви звънят колектори, значи дължите пари на някоя фирма* – това може да е Blizoo, Mtel, Globul, Vivatel (най-често), може да е Топлофикация, може да е Първа инветиционна или ОББ, а може да сте взели нещо на изплащане през EasyCredit.

*Ако задължението ви е неправомерно начислено и сте убедени, че има техническа грешка, тогава основната ви грижа е да накарате фирмата-кредитор да коригира задължението. В този случай е безсмислено да комуникирате с колектора.

Няма да коментираме ситуации, в които вие просто сте решили, че не ви се плаща повече и прекратявате вноските, въпреки че имате договор. Ако ползвате услуга – финансова или не – сте длъжни да си плащате. Точка.

Затова да приемем, че сте изпаднали във временно затруднение – и при най-добро желание просто няма откъде да намерите пари точно сега. Ще приемем също, че ще си вземете поука от тази ситуация и прилежно ще си направите буфер, веднага щом се измъкнете.

ВАЖНО!

0) За тези, които още не са прочели задължителната статия КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие, обясняваме – колекторът НЕ Е фирмата, на която дължите пари, тя е само събирач. Колекторът е нает от фирмата, на която дължите, и получава процент от събраните суми. (В някои случаи може и да откупи дълга ви от фирмата, но това е отделна тема.)

1) Колекторите ще направят всичко възможно, за да съберат парите доброволно по извънсъдебен път. Едва когато се убедят, че това е невъзможно, може да прибегнат до съд като крайна мярка, и то само след изрично нареждане от кредитора (самата фирма, на която дължите пари).

2) Колекторите са най-агресивни между 45-я и 90-я ден от просрочието. Тоест, ако последната ви вноска е на 01 декември и първата ви пропусната е на 01 януари, ще ви звънят активно най-вече от средата на февруари до края на март. Преди това вероятно ще получите 1-2 предупредителни писма и едва след като видят, че не реагирате на тях, ще започнат обажданията.

3) Колекторите разчитат главно на психологически натиск. Това означава, че от всичките им действия (писма, обаждания, срещи) лъха строгост и твърдост. Те целят да ви накарат да се чувствате възможно най-неудобно и да провокират у вас вина, срам, притеснение и дори страх.

“ КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ ТЯХ ?! “

Забележка: този материал не цели да насърчава нередовните платци! Понеже обаче всеки може да изпадне в лична финансова криза е редно да сме информирани как да се справяме с колекторите, без да стигаме до абсурдни крайности (като например да теглим от кредитна карта с безбожна лихва, само и само да се отървем от КредитРеформ).

1) Запазете спокойствие. В момента, в който спрете да плащате, можете да очаквате обаждане от колектор. Така че… очаквайте го :) Ако сте подготвени психически за него, няма как да сте изненадани. Така ще си спестите излишната паника и притеснения и ще може да се концентрирате върху оздравяването на финансите си.

2) Не се поддавайте на провокации. Колекторите са инструктирани да действат така, че максимално да ви притеснят. Ще ви говорят назидателно, не особено любезно, ще използват думи като “съд” и “адвокат” и прочее. Всичко това цели “да ви разтрепери” и да ви призная, лесно постига целта си – ако не сте подготвени :) Не си позволявайте да си изпуснете нервите, понеже това ви слага в графа “податливи” и само може да увеличи тормоза.

3) Не се обяснявайте. Често хората започват да се обясняват и оправдават пред колектора, като очакват съчувствие или поне разбиране от негова страна – ама останах без работа, ама случи се това и това, ама бавят ми заплатата… Това е без значение – който ползва, плаща. Освен това дори да се разплачете, нищо няма да ги трогне. Те са на процент.

4) Не спорете (в началото). Друга основна грешка е да се оспорва дългът по телефона, особено в началото – това е несериозно. Колекторите не си губят времето и преди да започнат работа по даден случай, изискват документация с доказателства от фирмата-кредитор. Щом са избрали вас измежду 7 милиона души, надали е било случайно. Освен това, ако твърдо оспорвате дълга, това увеличава шанса да решат да ви го докажат… в съда.

5) Пазете документацията и си водете записки, ако трябва. Ако имате едно или две писма, приберете си ги някъде. Когато ви се обадят, запишете час и продължителност на разговора, с кого сте говорили (име), какво сте говорили. Така при следващи обаждания ще можете да им говорите с цитати и конкретни цифри, което ще ги респектира – очевидно вие внимателно следите какво се случва. Това ви дава двоен бонус: първо, не се стряскате лесно и второ, сте сериозен човек.

Всичко това ще ви спести много нерви и притеснения при първите контакти с колекторите. Очаква се, че през това време вие сте успели да измислите нещо и скоро ще започнете да погасявате. Ако обаче това не се случи?

Няма проблем! Вижте темата 7 безотказни реплики, ако ви гонят за пари .

Вижте също 10 стъпки към финансова стабилност .