Пълно е с безплатни неща! Спокойно можете да спестите пари, като ползвате тях вместо платените. Безплатните неща са навсякъде и ако не ги виждате, може би просто не сте ги потърсили.

Често хората с финансови проблеми казват, че няма от какво да спестяват. Това е вярно в много, много малко случаи. Обикновено има от какво и как да се спести, при това без много усилия. Да видим кои са нещата, които можете да ползвате напълно безплатно.

Събираме предложения! :) Освен ако някой вече не ви е изпреварил, ще можете да видите своите в края на статията.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: ИНТЕРНЕТ

Разбирам, че не всеки е като мен и не всеки може да живее без да има интернет у дома (впрочем и кабелната бих спряла, но за това друг път). Къде може да се ползва безплатен интернет?

1) безплатен интернет в училище / в университета. При това може да се ползва не само от учащите, но и от персонала, който има достъп до компютрите. Както и от приятели на персонала, който има достъп… :)

2) безплатен интернет на работа. Ако не може или ви е неудобно да го ползвате в работно време, елате 30мин по-рано или останете след работа и… си свършете своята работа. Можете дори да теглите филми – зависи от работодателя и качеството на връзката, но нищо не пречи сутрин да пуснете някои торента да се теглят до края на деня. После си ги взимате на флашка.

3) безплатен интернет в библиотеката. Всъщност там има много безплатни ресурси, не само интернет. Може би наистина не всички библиотеки имат, но нашата специално е много хубава (3 снимки) и има 9 компютъра с интернет.

4) безплатен Wi-Fi или безжичен интернет. Е, тук не мога да ви кажа готови варианти, понеже аз лично не ползвам такъв. Но щом в малък град като нашия имаме две кафета с безплатен нет… Освен това стартира проект за безплатен безжичен интернет в 5 гари: София, Бургас, Варна, Пловдив, Горна оряховица.

Естествено, ползването на безплатен интернет е свързано с някои дребни неудобства. Ще трябва да се съобразявате с часовете, в които работи даденото учреждение, ще трябва да излизате от вкъщи, определени сайтове/медии няма да работят поради ограничения в самия достъп или липса на приставки. В неделя почти никъде не можете да ползвате безплатен интернет.

Всичко това обаче има едно голямо предимство: отлепя ви от компютъра. Не ви позволява да се оливате и да стоите с часове (или дни!) пред екрана. Освен това ви стимулира да работите стегнато и продуктивно, без да се отклонявате. Аз лично много се радвам, че не плащам за интернет. В началото ми беше малко трудно да свикна, но сега изобщо не ми липсва. И това ви го казвам като човек, който има интернет блог :)

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КНИГИ

При това не говоря за пиратски или незаконно свалени книги. Аз лично много обичам да чета и ако имам свободни пари с удоволствие ще си взема една книжка… или няколко :) Като знаете какво е положението ми обаче, ще разберете защо в последно време изобщо не отделям пари за книги. Ето как.

1) безплатни книги от библиотеката. Нали ви казах, че имаме страхотна библиотека? Не помня преди колко време ме заведоха за първи път там – в детския отдел :) – но съм редовен читател. В нашата библиотека има не само книги, но и учебници, вестници, албуми, музика, снимки, софтуер, копирен център… не знам какво повече да искам! Вярно, че не всяко заглавие го има, но има немалко. Много книги и учебници са дарения от читатели :) В резултат имаме една много хубава и пълна с ресурси библиотека. Сигурно вече ви е станало ясно колко много си я обичам!

2) безплатни книги от библиотеката на kadebg.com . Не са много, но са подбрани и при това – напълно безплатни. Разгледайте.

3) безплатни книги от блогове. Много блогъри предлагат безплатни електронни книги като начин да популяризират дейността и блога си. Те могат да са художествени, а могат и да са наръчници на определена тематика.

4) безплатни книги от приятели. Много ми се иска да се включа в някаква инициатива за временна или постоянна размяна на книги, само че не държа много книги вкъщи (нали ви казах за нашата невероятна библиотека), а за размяна трябват двама. За сметка на това, макар и по-рядко, мои приятели и познати са ми давали книги. Бонус е, че обикновено са препоръчани и проверени и излизат хубави, като има и с кого да ги обсъдя после – нали и те са я чели :)

5) безплатни книги от онлайн томболи. В novavizia.com често пускат такива, а се оказа че и Петър Стойков (Longanlon) от kakacuuka.com раздава книги, при това ги изпраща за своя сметка.

6) безплатни книги от google книги. Не са много (особено на български), но потърсете. Някои автори пък предлагат безплатна съкратена версия на книгите си. Така че, търсете!

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: SMS

Със сигурност знаете за това, но може би забравяте да използвате тези услуги. И ГлоБул, и Мтел ви дават възможност да изпращате безплатни sms-и от техните сайтове (за ВиваКом не знам). Ако се поразровите, може би ще намерите и други сайтове за безплатни sms-и, но аз лично гледам скептично на тях. Ако решите да ползвате други сайтове, задължително проверете дали работят, като изпратите съобщение до своя собствен номер. Обикновено не пристигат.

Безплатните sms-и, освен че са безплатни, имат и две други предимства:
1) позволяват да ги напишете бързо. Клавиатурата на компютъра за мен е по-удобна от тази на телефона.
2) позволяват да изпратите бързо един и същи текст на няколко души – любимото Copy-Paste.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: ОБУЧЕНИЕ

Със сигурност много безплатни курсове се провеждат в Бюрата по труда. Някои от тях са насочени към безработни, но други са за работещи хора, които искат да придобият нова или да повишат квалификацията си.

Отделно има какви ли не обучения (кои полезни, кои – не толкова), организирани от различни фондации или консултантски фирми. На някои можете да се запишете сами, на други е необходимо това да стане от името (понякога и с парите) на работодателя.

За деца и студенти има много, ама наистина много възможности за безплатно обучение към читалища, центрове за обучение, младежки домове, частни организации (MENSA по мои спомени имаха специални занятия за деца), занимални и какво ли не. Обучението е най-добрата инвестиция.

Предупреждение: веднъж в София ми набутаха в ръцете брошура за безплатен английски. Обърнах се да видя човека – всъщност бяха трима, облечени в костюми, единият от които носеше оръжие. Много се учудих и погледнах по-внимателно листовката. Беше от някаква, хм, църква, по мое мнение – някаква сектантска организация. Много секти предлагат разни курсове и консултации безплатно, за да ви привлекат. Внимавайте с такива «възможности» !

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КАФЕНЦЕ

Много фирми предлагат на служителите си безплатно кафе – от автомат или машина – а някои осигуряват също чай, мляко и други. Досега при мен винаги ги е имало тези неща (без на сегашната работа, но там пък плюсовете са други) и май никога не сме ги оценявали по достойнство.

Пример: имаме безплатно кафе и чай от автомат, но с колегите си поръчваме кафе от бензиностанцията (ужас и безумие!!) за фантастичната сума от 1.80. Е, не всеки ден (или поне аз не всеки ден), но 1.80 са много пари за кафе. Не ме интересува колко много мляко или пяна има. С парите от няколко такива кафета ще си купя термос да си нося от вкъщи. 1.80 – това е цял литър мляко!

Друг пример: още по-щедър работодател, който освен всички видове кафе и чай осигуряваше и сметана, и мляко, дори и готови 3-в-1 в кухнята. Имахме и хладилник, за който иска да си носи мляко/сметана. Имахме и какао. И горещ шоколад. Обаче винаги се намира някой недоволен, който иска по-скъпа марка шоколад или определена марка кафе.

Аз пък в момента пия кафе Moca (Мока), на цена 4лв/200гр от Кауфланд. Спокойно ми стига за цял месец :) В началото не ми харесваше на вкус, после свикнах. Сега като пия друго кафе, дори да е по-качествено – пак не ми харесва. Явно е въпрос главно на навик и свикване.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КАКВО ЛИ НЕ

Преди всичко имайте предвид, че за да можете да получите нещо безплатно, трябва
а) да се оглеждате за него и
б) да споменете, че се оглеждате за него

Особено второто е много важно. Често това, което ви трябва, може да ви бъде осигурено от някой, който се чуди как да се отърве от него, но му е жал да го изхвърли :) Най-малкото може някой да ви каже къде да го намерите безплатно.

1) Безплатни дрехи. Преди много се ядосвах, когато роднина или приятел ми предложи дрехи тип “почти не са носени”. Всеки си има вкус и само защото нещо ми става не значи, че умирам от желание да се показвам с него.

Въпреки това обаче понякога попадам на невероятни съкровища – не просто запазени дрехи, а със страхотна кройка, цвят, и точно по мярка. Така че, ако роднина или приятел ви предложи някоя дрешка, поне я вижте. Ако не ви е съвсем по вкуса, можете да си я носите вкъщи или да я използвате за работа.

Естествено, безплатните дрехи са още по-лесни ако имате брат/сестра или братовчеди с близки до вашите мерки :)

2) Безплатна козметика. Почти на всеки са му подарявали козметика, която… хм… не е улучила целта. Прекалено ароматен сапун? Пяна за бръснене? Шампоан, парфюм, крем? Колко пъти ми се е случвало да се чудя на кого да подаря чисто нов парфюм, който не ми е по вкуса. Ако някой само ми беше споменал, че си търси парфюм – веднага го давам :)

Да не говорим колко често има промоции в големите вериги и на определени щандове има безплатни дозички шампоан/крем/друго. Минете няколко пъти покрай промоутърките или просто ги попитайте дали можете да си вземете двечки… или трички. Най-вероятно няма да ви откажат, или ако се замислят, кажете “Ще избираме подарък за приятел и искаме да е нещо ново, но което сме пробвали – и вие идвате като по поръчка!”. И сега ако ви откажат, що за промоутъри :)

Отделно хората дистрибутори (или просто феновете на козметика) често поръчват повече неща, отколкото им трябва, и после ги раздават на приятели. Аз лично не познавам много такива хора, но други ми казват, че е съвсем възможно.

3) Безплатни забавления. От рода на концерт или театър. Там, където има училища или школи по изкуства, има и безплатни концерти и постановки. Само трябва да се поинтересувате къде и кога. Тъй като те се правят за изява на учениците, по правило са безплатни.

Понякога можете да се насладите на наистина виртуозни изпълнения. Обикновено ученическите концерти рядко са такива (виртуозни), но пък да гледате старанието на децата си има свой чар :) Днес например моята бивша класна ми даде покана за театрална постановка, която ще се изпълнява от ученици 12-ти клас и е безплатна. Жалко, че ще пътувам и няма да мога да отида, но следващия път съм там!

Декември е месец с много безплатни културни прояви. Със сигурност във вашия град ще има новогодишна програма, може би също някаква игра или томбола. Изложби? Конкурси? Литературни вечери? При нас има всичко :)

4) Безплатни профилактични медицински прегледи. Освен годишния преглед, който ви се полага, всяка година има анти-СПИН кампании, кампании за ранна диагностика, за безплатни очни прегледи, за безплатни прегледи на белите дробове, сърцето и прочее. Достатъчно е да питате личния си лекар или да потърсите в интернет и да си запишете напомняне за датата. За отправна точка можете да ползвате и сайта health.bg.
Някои работодатели също осигуряват такива – възползвайте се. Само че, когато прегледите са осигурени от работодателя, внимавайте. Обикновено фирмата-изпълнител е частна клиника и може да се опита да ви стресне с нещо, за да ви стимулира да си поръчате допълнителни изследвания. Ако ви кажат нещо обезпокоително, първо се посъветвайте с личния си лекар. Така например на мен ми казаха, че трябвало да си направя очила (това беше преди поне 2 години) – но и до момента нищо ми няма :)

5) Безплатни програми и софтуер. Освен че вече има Google Docs и OpenOffice, има какви ли не онлайн програми, включително за управление на личните финанси (които са описани в края на материала Как се прави личен бюджет ). Безплатни органайзери, календари, напомняния, речници, игри…

6) Безплатни кашони и опаковки. Знам, че звучи странно. Само че аз май развивам мания към опаковките – бурканчета, кутии, джобове, папки, още буркани… Много са ми удобни за съхранение на захар / брашно / ориз и прочее, защото лесно се отварят и затварят, прозрачни са и са безплатни. Стават също за касички за стотинки, кутия за химикали, контейнерче за кабели / гайки / игли и други.
По същата причина обичам кутии, джобове, папки и прочее, но в момента изпитвам остра нужда от кашони – за дрехи, обувки, книги и изобщо за съхранение. Безплатни кашони, при това всякакви размери и съвсем запазени, можете да вземете от почти всеки магазин (така или иначе ги изхвърлят). Само проучете кога точно зареждат – тогава имат най-много и разнообразни кашони.

7) Безплатни канцеларски материали. Винаги можете да си вземете някой и друг джоб от работата… но тук искам да ви обърна внимание върху промоционалните (рекламни) материали – календари, тефтери, химикали, ключодържатели, папки и прочее. Вършат ми идеална работа, а и може би ще продам някои, ако осъществя замислената гаражна разпродажба (за която споменах в Източници на пари ).

А ОЩЕ?

Някои от тези неща може би изглеждат дребни, но събрани накуп могат да ви спестят доста пари през годината. Само разходите за интернет са към 250лв годишно. Един стенен календар струва между 5 и 10 лв. Разходи за кафе – по 0.60лв на ден за 20дена е 12лв на месец или към 150лв годишно. За книгите – по една всяка месец, дори за 10лв – пак стават 100лв годишно. Така че не пренебрегвайте тези възможности!

Сигурно има и още. Давайте предложения! :) Освен ако някой вече не ви е изпреварил, ще можете да видите своите предложения точно тук, в края на статията. Ето събраните до момента:

Edna: Има един форум за размяна на книги – обявяваш какво предлагаш и следиш какво предлагат другите и се пращат по пощата (не съм участвала, но ми се видя забавно, пък и се говори много за книги там). Сетих се още нещо – може да пестиш от топлата вода, като се къпеш във фитнеса ;)

Alex99: Повечето конкурси за безплатни и може да спечелиш нещо, е не винаги ти трябва, но е на далавера (http://konkurs-bg.blogspot.com/). Има сайт (http://podariavam.com/), където хората подаряват ненужни неща. Ето и един по-“женски”: http://www.bgdomakinq.com/showcat.php?cat=118. В повечето сайтове за покупко-продажба има секция подарявам. Безплатни са някои промоции и мострички, например скоро си взех еднократна опаковка кремче за лице. Просто трябваше да го поръчам в сайта им, без никакви други уговорки и те ми го изпратиха.

iKaramanchev: Като идея, която ми идва на ум е възможността да се кооперираш с колега/и да си делите парите за път ;о)

Философ: Не си купувате уиндоус и офис пакета му а минавате на алтернативен вариант:Линукс и Опън Офис и ето спестени няколко стотин лева.Друг е въпроса до колко в България се плаща и за първите две………….. :)

Пламен Пенев: 1. Може да се спестява от цигари. Допреди година пушех средно по 2 кутии на ден: 365 дена по 2 кутии = 730 кутии по средно 4.50 лв. = 3285 лв!!! Сега пуша по една, което прави: 3285 делено на 2 = 1642.5 лв!!! Спестени! Преди време се замислих върху това, колко пари съм попилял за цигари откакто пуша, ами… аз пуша от 11 години т.е. 4015 дена по средно 2 кутии по средна цена 3 лв. = 24090 лв… за бога… аз съм “изпушил” една чисто нова кола, даже с екстри! Замислете се!

2. Въоръжете се с всякакви карти за отстъпка. Когато стане на въпрос за пазаруване(парти, пикник и т.н.) предлагайте да пазарувате вие с вашата карта, така ще трупате точки и/или пари. Днес на обед разбрах, че за една година съм “скатал” близо 30 лева в картата ми от ЦБА, пазарувайки само за нуждите на офиса в който работя. Може да са малко тия 30 лева, но са достатъчни за скромен коледен подарък на любим човек.

Snejja: Програмата “аз мога” за наетите по трудов договор – безплатна еднократна субсидия за повишаване на квалификацията/обучение в размер около 700 лв май, аз лично мисля да започна да уча нов език – поне да поставя основата с безплатен курс, пък после може и сама да продължа.