Снимка: http://dariknews.bg

Нали знаете как мразя да давам пари за храна, а особено по кафета?

По сметката ми в Булбанк имаше няколко плащания за Ръководството . Изтеглих 30лв за някои сметки тия дни. После седнахме на кафе с един човек и… платих 2.50лв сметка.

А по принцип ми се свидят дори 30 стотинки за кафе от автомат. Предпочитам да си направя.

Също ми се случва да се шматкам в Кауфланд с някого – дори не мисля да пазарувам, просто за компания – и накрая на касата сметката ми излиза дори по-голяма от неговата!

(Да, откакто си върнах заема и си развивам допълнителните доходи съм поотпуснала военния режим :)

Всъщност не че купувам неща, които не ми трябват . Купувам разни работи на промоция, които не се развалят – шампоан, стикче, паста. Само че те не ми трябват точно сега, и като давам пари за тях, после ми остават по-малко пари за планираните разходи.

Познато ли ви е?

„ЗНАМ ЧЕ МНОГО ХАРЧА, НО НЕ МОГА ДА СЕ СПРА”

…казват някои. Е, най-доброто решение е да не носите пари в себе си. Или да избягвате магазините, но тъй като те са навсякъде, няма как. Освен ако не се заключите вкъщи. И не спрете интернета. И телевизията. И си заковете пощенската кутия.

Като седнете на кафе с 2лв в джоба, можете да похарчите до 2лв сметка. Като седнете с 1лв в джоба, може да похарчите не повече от 1лв. Лесно. Просто. Гениално! :)

„НО АКО СПЕШНО МИ ПОТРЯБВАТ ПАРИ ?”

Първо, сладката розова блузка на витрината не минава за „спешно”.

Второ, за какво толкова спешно може да ви потрябват пари? В наши дни най-важно е да имате телефон и да можете да вземете такси. А таксито – 2 минути толкова ще ви изчака да се качите, да си вземете парите и да му платите.

Е, разбира се ако отивате в чужд град или държава, задължително си носете пари в брой – там няма на кого да се обадите, не знаете къде са банките, и може точно тогава картата ви да се прецака. Но това е друго.

„АМА АКО ИЗТЪРВА НЕЩО ИЗГОДНО ?”

Надявам се помните материала Промоции винаги ще има ?

Хората са много податливи на импулсивни покупки. Рекламите действат върху вас така, както кукичката за рибката. Това им е работата. Но ако не искате да свършите като шаран в тигана, трябва да намерите начин да се пазите.

И точно тук празният портфейл върши просто страхотна не, ами направо велика работа. Толкова е просто и ефективно, че ужасно ме кефи :)

Примерно вървите си вие по улицата, виждате нещо на витрината и влизате да питате. Продавачът започва да ви омайва, макар че няма нужда – колкото повече гледате нещото, толкова повече ви харесва и искате да си го купите. По навик вадите портфейла, обаче – стоп! – няма нищо в него.

Започвате да се ядосвате защо не сте си взели повече пари, сега ще трябва да се разкарвате до банката, а обедната ви почивка няма да стигне. Тюхкате се известно време и омърлушено се връщате на работа, като се заканвате веднага след това да минете.

За щастие това ви дава няколко часа време за размисъл, през които вероятно ще се откажете от покупката. Ако пък не се откажете, може би онова нещо наистина си струва и може би наистина го искате. Щом е така, давайте.

ВРАТИЧКИ ?

Е, вратички винаги се намират. Може да помолите продавача да ви го запази или да вземете назаем от колегата с вас. Обаче номерът ще мине само 1-2 пъти… освен ако не сте супер-сексапилна 20-годишна мадама :)

Постепенно ще свикнете да не държите много пари в брой у себе си, а така пък ще промените навиците си за харчене.

Снимка: http://www.helikon.bg

Ако още се съмнявате дали тази техника е ефективна, кратка история от книгата „Не казвай ДА, когато искаш да кажеш НЕ”.

Един човек имал проблем с хазарта. Все си обещавал да спре, и накрая все едно и също.

За известно време успявал да стои настрана, но после някоя сутрин жена му му поднасяла вестника със закуската. Той започвал да чете, стигал до спортната страница, виждал конните състезания, започвал да мисли кой кон може да спечели и да смята наум вероятностите. Цял ден на работа мислел само за това, накрая не издържал и отивал да залага.

Решението на терапевта му? Казал му да спре да чете вестници, в които има спортни страници.

Просто. Лесно. Гениално!