man_tieЕдна вечер с мъжа ми пушехме на терасата и си говорехме за историите на наши приятели. Едно семейство бяха заминали за Канада с двете си деца. Моя приятелка се върна в родния ни малък град, след като няколко години се мъчи в големия град. Приятел на мъжа ми беше започнал бизнес преди 15 години, и най-накрая му беше потръгнало. Друг негов познат беше имал добър бизнес и много пари преди време, а сега нямаше нищо.

Историите им бяха много разнообразни, и понеже с него мислехме какво ние да направим за нашия живот, аз се опитвах да намеря общото между тях. Но общо нямаше. Мъжът ми каза:

“Пътят към успеха е строго индивидуален.”

Оттогава тази негова фраза ми е постоянно пред очите. Пътят към успеха, включително финансовият успех, наистина е индивидуален, тъй като всеки човек има различна съдба и различни силни и слаби черти в характера си. Така че всеки трябва да открие своя си път, своя си начин.

Въпреки това има някои универсални предпоставки, които, ако човек си ги създаде, могат значително да го улеснят в пътя към забогатяването.

Как да стана богат в България, фактор 1: Финансови навици

(Още: Инвестиране в правилните финансови… навици за успех)

Правилните финансови навици са ключови за вашия път към забогатяването, независимо дали сте в България или на друго място.

Първият и най-важен навик е никога, никога, ама никога да не харчите повече, отколкото изкарвате. В най-лошият случай трябва да сте поне на нула. Ако разходите ви системно превишават приходите, първата ви задача е да се научите да ги “нулирате”.

Вторият навик е да се научите да спестявате. Това трябва да е първото нещо, което правите след като получите заплатата си, а не последното. Като за начало започнете с 10% от дохода си и постепенно увеличавайте, докъдето можете. По този начин ще съберете пари, които после ще инвестирате.

Третият навик е да поддържате финансов буфер.

Четвъртият навик е да инвестирате. Целият смисъл на “упражнението” по спестяване е именно да стигнете до инвестирането. Най-елементарната и достъпна форма на инвестиране е срочният депозит, който ви носи лихва. Други опции за инвестиране са взаимните фондове, земеделските земи, финансовите инструменти (акции, облигации), собственият бизнес, и спекулативната търговия (може да е с акции, ДЗР върху акции, FOREX търговия и др.). Още: Къде (в какво) да инвестирам 5000лв.

Петият навик е винаги да търсите и да се борите за високи доходи. Високите доходи не са нещо, което пада от небето. Трябва да ги търсите целенасочено. Ако имате някакви спирачки в главата си, които ви казват – “парите не са важни”, “страхувам се да преговарям за по-висока заплата”, или “не мога да съм алчен!” – променете мисленето си. Няма как да търсите и да се борите (камо ли да постигнете) високи доходи, ако вътрешно се страхувате, срамувате или отвращавате от тях.

Как да стана богат в България, фактор 2: Изграждане на правилните предпоставки

Всеки човек се ражда с определени предпоставки. Доходите, социалното и финансово положение на родителите ви, както и техните финансови навици, играят голяма роля за бъдещото ви финансово положение. (Още: Може ли всеки да стане богат)

Семейството и обстоятелствата, при които се раждате и живеете, задават може би 80% от нивото на бъдещите ви финансови постижения. Но, разбира се, все пак и вие имате думата донякъде. Ако можете, опитайте се да изградите колкото може повече от следните предпоставки за финансов успех:

–Образование. Висшето образование е направо задължително в наши дни, ако искате да имате по-хубава и по-добре платена работа. Колкото по-престижен е университета и колкото по-търсена е специалността ви, толкова по-добре. (В случая имам предвид българските университети. Ако завършите образованието си в чужбина, би било безсмислено да се връщате да работите в България.)

Някои хора успяват да станат богати в България и без висше образование, но при тях има други предпоставки, които им помагат. Статистиката е категорична, че хората с образование имат по-високи доходи и по-добри условия на работа от хората без образование.

–Английски език. Владеенето на английски език също вече е на практика задължително за почти всички добри позиции.

–София. Успели и богати хора има във всички градове, но столицата дава най-много възможности за намиране на добре платена работа, за създаване на много контакти, и за кариера.

Ясно е, че големите градове дават повече възможности спрямо малките. Но моето лично мнение е, че София е съвсем отделна категория и дори няма база за сравнение с другите големи градове като Бургас, Русе, Варна, Пловдив.

В България най-добри възможности за реализация дава София; после следват другите големи градове; и на опашката са средните и малките градове.

Тук може да има изключения – ако вие или семейството ви имате добро социално положение в малкия град, тогава може би София и другите градове не са най-добрия вариант за вас.

–Кариера. Определено е много по-трудно (да не кажа невъзможно) да направите кариера в малкия град. Но и в големия град не е лесно. Тук също нещата зависят донякъде от вас, донякъде от късмета и обстоятелствата.

По отношение на кариерата спазвайте тези две правила:

1) Работете за големи, чужди, добре известни фирми, дори ако в дадения момент те плащат по-малко, отколкото подобни на тях малки, български, неизвестни фирми.
2) Когато сменяте работата, го правете или САМО за още по-голяма фирма, или САМО за още по-добра позиция и заплата. (Позицията и заплатата трябва да вървят ръка за ръка.)

–Контакти. Подбирайте хората, с които общувате, но не ограничавайте мрежата си от контакти. Колкото повече хора познавате, толкова по-добре.

Социалните контакти са нещо много важно и много силно. Това, което някой ще свърши на добра воля за вас, не можете да го платите с пари. Освен това хората, с които общувате оформят малко или много начина ви на мислене. Ако се събирате с позитивни и упорити хора, вие самите ще се настроите позитивно и упорито.

По мое мнение “социалният капитал” е също толкова ценен, колкото и финансовия капитал.

Как да стана богат в България, фактор 3: Вашият характер и личностни качества

Тук нещата са малко по-трудни за дефиниране, тъй като понятията “характер” и “личностни качества” са абстрактни.

Но като цяло, работете върху себе си за изграждането на силен характер. Както вече казахме в материала “Как да стана богат? Първо станете правилния тип човек” :

Хората мислят, че има нещо, което трябва да направят, за да станат богати. А в действителност въпросът е в това, в какъв човек трябва да се превърнеш.

Какво означава да имате “силен характер”?

Едно от първите неща е да можете да защитавате себе си. Да слагате граници и да не позволявате на другите да ги престъпват. Пример: търсите си работа и на второто интервю сте говорили за заплата. Казвате, че в момента сте се насочили към позиции между 1200лв и 1500лв чисто, и интервюиращият ви казва, че това няма да е проблем. На третото интервю ви предлагат работата, но със стартова заплата 1000лв, защото “в момента не можем да си позволим повече” или “по-нататък можем да я вдигнем” или “самата позиция струва толкова”. Ако се чувствате неудобно да извадите проблема на преден план – вие сте казали между 1200лв и 1500лв чисто, те са казали, че няма да е проблем, а сега изведнъж ви сервират друго – ако ви е неудобно да говорите за това, значи трябва да поработите върху себе си.

Друг пример – ваши роднини организират семейно събитие, и вие от самото начало им казвате, че можете да дойдете само ако е събота или неделя. Те казват добре. След три дена ви казват, че са го организирали за сряда. Вие естествено казвате, че няма да можете да дойдете, и тогава ви обвиняват, че не държите на семейството; че всички други могат, само вие не можете; и “за вас отпуски няма ли”. Ако се чувствате гузни или виновни, може би трябва да поработите върху себе си.

Друга черта на силния характер е да сте устойчиви дори когато срещате трудности или ви предстоят големи промени. Ако лесно се паникьосвате или изпитвате страх от нови неща, работете за това да преодолеете тези черти в характера си. Вие не можете да промените външния свят – може да промените само себе си. Вие не можете да промените някое лошо събитие, но можете да промените своята реакция към него.

Разбира се, няма смисъл да водите всяка дребна битка, само и само да докажете на някого (или на себе си) нещо. Все пак живеем в България, и поводи за битки има навсякъде. Избирайте тези, които ще ви донесат някакво дългосрочно предимство.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!