Как да стана лидер (2)

Вече успяхме по-подробно да разгледаме първата (и може би най-важната) черта на лидера, която ви дава ключа към това да мислите като лидер. Ставаше дума за това, че трябва да мислите първо за другите, за общото благо, а не за себе си. За всичко това и за някои основни виждания относно лидерството говорихме в предната статия.

Както казахме там, умението да мисли първо за другите е само една от чертите на лидера. Ако разчитате само на нея обаче, ще се превърнете не в лидер, а просто в човек, който изпълнява желанията на останалите за сметка на собствения си интерес. Затова сега ще разгледаме следващата по важност черта на лидера и как можете да я изградите у себе си.

ВТОРА ЧЕРТА НА ЛИДЕРА: УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ

Увереност – това е да сте сигурни в това, което правите.
Самочувствие – това е да сте сигурни в себе си.

Увереността изгражда вашия авторитет и работи за вас в дългосрочен план. Но за да докажете на дадена група, че действително сте уверени и знаете какво правите, ви трябва повече време, с което невинаги ще разполагате. От друга страна, самочувствието се вижда по-лесно и прави впечатление веднага, но ако е без покритие, в един момент позициите ви ще рухнат с гръм и трясък. Ето защо, за да сте добър лидер, трябва да притежавате и двете – и увереност, и самочувствие. По един кратък пример:

Пример за увереност – да кажем, вие сте много добър математик. Когато ви дадат задача за решаване, вие сте уверени, че можете да я решите. Благодарение на знанията си по математика вие знаете, че вашето решение е правилно и ако някой получи различен отговор от вашия, грешката е у него. Ако нямате необходимото самочувствие обаче, цялата увереност на света няма да ви помогне да убедите някого, че вие сте прави.

Пример за самочувствие – да кажем, вие имате силна вяра в себе си и в своите качества като човек. Можете да разговаряте с най-известния човек на света, без да ви мигне окото – което е чудесно. Смятате, че не стоите по-долу от другите и никога не се чувствате засенчени или заплашени от когото и да било. Дори ако получите грешен отговор по математика, можете да накарате другите да повярват, че отговорът ви е правилен… поне на първо време. Ако обаче действително не знаете какво правите, рано или късно това се вижда и самочувствието ви остава “кухо”.

И един случай от практиката. В компанията, където работех, се наложиха промени. Г-н Б беше дългогодишен директор на отдел Х, компетентен и уверен в знанията си, но без самочувствие. Беше назначен нещо като втори директор на отдела (много странна ситуация беше), да го наречем г-н А. Той пък беше от хората, които излъчват самочувствие от всяка своя клетка. На една от първите срещи между двамата възникна спор, който г-н А спечели, благодарение само на харизмата и самочувствието си. Г-н Б разполагаше с купища факти, които подкрепяха неговата теория… но беше много притеснителен и не можа да я защити подобаващо.

След известно време се оказа, че подходът на г-н А е бил абсолютно погрешен – дори тогава обаче той не показа да се е притеснил. Бяха необходими още няколко лоши решения, за да разклатят ефекта на самочувствието и харизмата му и да бъде уволнен… а г-н Б беше уволнен много преди него! Може би, ако това беше станало в друга компания с по-добро управление, изходът щеше да е различен. Но в този конкретен случай и двамата бяха уволнени, защото никой от тях нямаше комбинацията от увереност и самочувствие.

Как да бъдем по-уверени?

трябва да станете най-добрите в това, което правите – или поне едни от най-добрите. Затова първо разучете нещата, подгответе се предварително и си осигурете необходимия опит с практика. В противен случай няма да можете да водите групата в правилната посока на развитие, тъй като вие самите няма да знаете коя е тя. Помнете, че вашата цел като лидер е да мислите първо за другите и за това кое е най-добро за групата като цяло.

Представете си, че често играете баскетбол с група приятели, а на игрището към вашата игра се включват и непознати. Ако разчитате единствено на самочувствие, но де факто не сте уверени в това какво трябва да направите, ще ви бъде трудно. Вероятно ще разпределите позициите погрешно и хората ще ви послушат заради харизмата и самочувствието ви. След първите загубени разигравания обаче ще стане ясно, че не познавате достатъчно добре играта и качествата на съотборниците си. За нула време хората ще започнат да мърморят и сами да се преразпределят, а следващия път просто никой няма да ви слуша.

Затова, за да сте уверени, трябва да знаете какво правите. Трябва да няма човек на игрището, който да е по-добър от вас или да знае тънкостите по-добре от вас – вие трябва да сте сред най-добрите. Иначе няма как да вземете решение, което да ви осигури победа. Ако става въпрос не за баскетбол, а за нещо друго – например ходене на излет – отново важи същото. Трябва да сте най-подготвения от всички с фенерчета, въжета, аптечка и прочее, да познавате маршрута добре, да имате достатъчно опит с планината. Трябва да знаете какво правите. Ако не знаете или не сте сигурни, значи групата има нужда от друг лидер, не от вас.

Как да придобием самочувствие?

За да сте уверени в нещо е достатъчно да сте най-добри именно в това конкретно нещо. Може то да е математика, баскетбол или планински туризъм. Може да сте звезда само в баскетбола например, а във всичко останало да сте средна работа и това няма да се отрази на вашата увереност. Вие сте най-добрия баскетболист, и толкова. На игрището никой не се интересува как сте по история, дали сте ходили в чужбина и каква кола карате.

При самочувствието обаче не е така. Ако сте уверени, това може да ви помогне, но само донякъде. Може да сте гениален математик и да имате самочувствие, когато става въпрос именно за математика. Но животът не е само математика. Ако въпреки постиженията си там вие като цяло се смятате за “задръстени”, нямате шанс за лидер.

За да придобиете самочувствие, първо трябва да помислите какво в момента ви пречи да го имате. Липсата на самочувствие обикновено тръгва от някакви комплекси – че не знаем достатъчно по даден въпрос, че не изглеждаме достатъчно добре, че нямаме достатъчно пари, че ни е трудно да говорим с нови хора. Разберете коя е вашата спирачка и работете по нейното отстраняване. Не може да очаквате резултати в рамките на седмица или месец – ще се наложи да посветите повече време на това. Но дори самия факт, че работите върху себе си ще ви даде самочувствие. Да, в момента не сте доволни от себе си, но се развивате, променяте се, и няма завинаги да стоите на едно ниво. Виждате как се превръщате в по-добра версия на самите себе си.

След като разберете кои са вашите спирачки, трябва да промените и начина си на мислене и да започнете да приемате грешките си спокойно. Повечето хора без самочувствие се концентрират само върху лошите си черти и често предъвкват наум ситуации, в които са се справили зле – и всеки път обвиняват себе си. С това мислене нищо чудно, че нямат самочувствие! Трябва да можете да приемате грешките си спокойно – все пак сега се учите, сега тепърва развивате нови качества у себе си. Просто си кажете, че следващия път ще постъпите различно, и толкова. Лидерите също не са безгрешни – само че те се концентрират не върху миналото (“Ужас, как можах да кажа това”), а върху бъдещето (“Ще се извиня и друг път ще казвам…”). Станалото – станало, поправете го доколкото е възможно и продължавайте напред.

Също ще ви помогне, ако си задавате въпроса как би постъпил човек със самочувствие на мое място. Внимание – това не значи да се преструвате, че имате повече самочувствие от действителното! Целта на въпроса е само да ви подскаже какво е поведението, което целите да изградите при подобна ситуация. Например, пререждат ви на опашката. Ако си представяте, че идеалният отговор е категоричното “Госпожо, идете си на мястото и не се пререждайте”, но изобщо не се чувствате готови да излезе от вашите уста, пробвайте с по-проста версия на същото – мекото “Извинете, мога ли да ви помоля да не се пререждате… не мисля, че редно”. Да, това е далеч от идеалния отговор, но е по-добре отколкото да си мълчите, нали?

4 thoughts on “Как да стана лидер (2)”

  1. Pingback: Добрич

Leave a Comment