“Имам супер идея за бизнес – инвестицията е само 5000лв, но нямам пари. Проучил съм нещата, такова нещо още няма в България и 100% ще има успех! Откъде да намеря пари?”

Така звучи основното питане на хората, които искат да стартират бизнес… но които никога досега не са го правили. Само те могат да зададат наивния въпрос “откъде да намеря пари”! Още при първия опит за стартиране на бизнес бързо става ясно, че има само два варианта за финансиране.

ДВА ВАРИАНТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Ако сте решили да стартирате собствен бизнес и сте попаднали на нашия сайт, значи вече имате конкретна идея за бизнес. Огледали сте я в повече или по-малко детайли, решили сте как ще започнете и сте стигнали до последния въпрос: Откъде да намеря пари.

Относно финансирането имате два реалистични варианта:

 • да вложите свои лични пари
 • да вземете заем като физическо лице

Това е.

Иначе другите варианти, чиято успеваемост е въпросителна, са:

 • финансиране по програми на ЕС
 • финансиране по национални програми
 • бизнес-ангели
 • награда от конкурс

Повече за тях – в материала Алтернативно финансиране на стартиращ бизнес .

Да се върнем на основните варианти: да вложите свои лични пари или да вземете заем като физическо лице.

Но ако имахте достатъчно свои лични пари (буфер), с които да започнете, надали бихте попаднали на този материал за финансиране на стартиращ бизнес. Затова ще предположим, че вие търсите начин да осигурите чужди капитали, които да инвестирате в идеята си.

В този случай е добре да се ориентирате към това да вземете заем от банка като физическо лице (защо като физическо – след малко). Останалите варианти* с финансиране по програми и пр. също са възможни, но не са особено реалистични. Това е така, понеже всеки от тях е изключително специфичен и действа при различни, доста строги условия – съответно е подходящ за тесен кръг случаи.

*Те са разгледани тук: Алтернативно финансиране на собствен бизнес

КРЕДИТ* ЗА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС ?

*Говорим в общия случай.

Кредитиране за нов бизнес няма. Тоест, ако искате тепърва да регистрирате фирма и да стартирате дейност, няма откъде да получите пари за това. Банкови кредити за бизнес има, но те касаят вече съществуващи бизнеси с минимум 1-3г. дейност зад гърба си и добра финансова история за това време.

Защо банките не кредитират нови бизнеси? Елементарно – понеже има голям риск бизнесът да фалира и банката да не успее да си прибере парите. Ако се питате как разсъждава банката, какво изглежда добре в нейните очи и какво – не, просто се поставете на нейно място.

Представете си, че вие сте банката. При вас идва непознат човек с думите “Имам супер идея за бизнес – инвестицията е само 5000лв, но нямам пари. Проучил съм нещата, такова нещо още няма в България и 100% ще има успех!“. Никога не се е занимавал с бизнес. Никога не е изплащал заем и няма идея какъв сериозен ангажимент е това. Естествено, че няма да му дадете пари току-така.

А може би бизнес план? Много е широко заблуждението, че ако имате добър бизнес план, банката изведнъж ще повярва в невероятния успех на идеята и ще й се видите като новия Бил Гейтс. Всъщност… не. Това да отидете с един гол бизнес план в банката и те да ви отпуснат 5000-10 000лв само заради страхотната идея го има само по филмите.

Никой не го е грижа за вашия бизнес план – кредитиране за нов бизнес няма. Един бизнес план играе роля, ако имате вече съществуващ бизнес и 1-3г. успешна дейност зад гърба си. Тогава този план служи да покаже на банката какво ще правите с парите й и каква печалба ще имате от това.

При самото стартиране обаче този план няма да ви помогне. Което не значи, че е лошо да имате бизнес план – напротив! – просто той ще служи за други цели, не за достъп до финансиране.

ЗАЕМ КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

Никоя банка няма да финансира още несъществуващ бизнес. За сметка на това пък можете да вземете пари като физическо лице – срещу представено обезпечение (гаранция). Гаранция може да бъде:

 • ако сте на заплата с постоянен договор
 • ако имате жилище или някакво имущество
 • ако имате поръчител (който ще започне да плаща вместо вас, ако вие не можете)

Често срещана идея е да теглите заем срещу заплата, а после веднага да напуснете работа и да се посветите на бизнеса.

Това е интересно и съвсем законно заобикаляне на правилата, което може да ви се размине без никакви последствия. Но все пак, макар и законно, това нарушава интересите на банката и тя сигурно ще се опита да ви противодейства.

Затова е добре да знаете няколко неща:

1) Ако изобщо искате да имате шанс за кредит, в никакъв случай не казвайте на банката, че възнамерявате да напуснете работа. Тя и без това го допуска като възможност. Заявите ли го открито обаче, губите всякакви шансове за кредит.

2) Възможно е банката да бъде уведомена служебно за това, че сте напуснали работа. Заемът ви е бил отпуснат именно защото сте били на заплата с постоянен договор и именно това е гаранцията за банката. Вашето напускане е промяна в обстоятелствата и банката най-вероятно има право да изиска незабавно връщане на заема.

3) Въпреки това банката вероятно няма да ви тормози, ако редовно си плащате вноските – в крайна сметка това е важното за нея. Освен това за банката е ясно, че ако вече сте похарчили всички изтеглени пари от заема, няма как да ги върнете наведнъж и така или иначе пак ще са на вноски. При първото забавяне на вноска от вас обаче бъдете готови за усложнения.

4) Дори да не се възползва от правото си да изиска парите си веднага, банката вероятно ще вдигне лихвата по кредита ви веднага щом разбере, че вече не сте на работа. Защо? Защото след напускането ви кредитът става много по-рисков.

Ако се спрете на този начин за финансиране на вашия стартиращ бизнес – да теглите заем като физическо лице – запомнете следното:

 • почти невъзможно е да осигурите 100% финансиране
 • без гаранция няма да ви отпуснат пари
 • процедурата е дълга и сложна
 • ще трябва да плащате лихва
 • ще трябва стриктно да плащате вноските – като по часовник

НЯМА ЛИ ДРУГ НАЧИН ?

Винаги можете сами да финансирате бизнеса си, като използвате вашите лични пари. Собственото участие е винаги най-добрата гаранция за това, че сте готови да преследвате интересите си докрай.

Вижте и вариантите за Алтернативно финансиране на собствен бизнес . Тук ще разгледаме и изключенията от общите правила при финансирането. Междувременно ще имате възможност да споделите и своя собствен опит с останалите АЛФ-и :)