Ако вече сте чели Как се прави личен бюджет знаете, че първата категория разходи е “Неизбежни” – наем, консумативи, такси, храна и пр. При мен единственото, което можех още да орежа там, беше “такси”.

ПРЕДИ

  • Месечна такса Глобул 15лв, по бюджет 20лв
  • Месечна такса Мтел 5лв, по бюджет 10лв
  • Месечна такса Интернет 20лв
  • Месечна такса Кабелна 17лв

ОБЩО: 67лв

Очевидно в разходите за телефон съм бюджетирала освен фиксираната такса и малка сума за разговори. С Глобул имах 100минути към всички в Глобул, а с Мтел имах 100минути към 1 номер.

Повечето ми приятели имаха ужасно много минути към Глобул и винаги те ме набираха, затова никога не успявах да изговоря дори моите 100. За сметка на това от разговори към други мрежи (от глобулската карта) или към други номера (от мтелската карта) месечните ми сметки се разрастваха до бюджетирания размер.

Редакция: Благодарение на подсещането на [Георги Иванов], вече ми е спрян и без друго безполезният FunCall за 0.50лв месечно. Спира се с безплатен смс “STOP” на номер 147, изпращат и потвърждение.

Първата такса, която мина под ножа, беше интернета. Защо подобен ход беше възможен за мен, вижте тук: 500 до 1000лв годишно повече! Как?

Най-неприятната ми такса беше към Глобул – тлъстите 15лв, които реално не ми вършеха работа, щом не можех да се вместя в тях. За мой голям късмет договорът ми изтече и в момента съм на такса от 2.40. И това е с ДДС.

Следващата промяна в таксата беше на Мтел. Предложиха ми 2000 минути към 3 номера за 7лв такса. Въпреки, че таксата е по-висока от предишната, месечната ми сметка е по-малка.

Накрая: кабелна. Имахме някакъв договор, може би годишен, за 17лв. Срещу 18м договор таксата падна на 10лв + ъпгрейд на цифрова.

СЛЕД

  • Месечна такса Глобул 2.40лв, по бюджет 5лв
  • Месечна такса Мтел 7лв, по бюджет 7лв
  • Месечна такса Интернет 0лв
  • Месечна такса Кабелна 10лв

ОБЩО: 22лв

Това означава, че тези сметки намаляха с над 70%. Благодарение на това имам 40лв повече в джоба си, които ми помагат да запълвам сметката си със спестявания (скоро ще разкажа).

КАК ТОВА СТАНА ВЪЗМОЖНО

С малко мисъл и… питане.

Когато се върнах от София и пуснах интернет, вече си бях взела поука от работата с едногодишни договори. Затова предпочетох да плащам 20лв интернет без обвързване, отколкото да “спестя”, като плащам 15лв с едногодишен договор. Ползвах го може би 4м и го спрях :) Сами виждате, че ако бях на договор, щеше да ми излезе доста по-скъпо.

Останалото се уреди с питане. В началото Глобул ми казаха, че най-ниската им оферта е 7лв на месец. Благодарение на тази статия в lifehacker.bg реших да настоявам за прекратяване на договора. И – изненадааааааа! – изведнъж се намери такса 2.40лв. Можело значи….

За кабелната: този месец реших да отида до кабелната, понеже не помнех дали съм я платила. (Мда, това е един от минусите на прекалено доброто управление на парите – забравяш кое кога е платено, понеже ги няма КредитРеформ да те тормозят :)

Оказа се, че всичко е платено. Но понеже благодарение на бюджета парите ми бяха разчетени за известно време напред и дори имах излишни, реших да питам дали мога да предплатя примерно за 3м и така да получа отстъпка. Е, не можело, затова без особена надежда попитах дали има друг начин да намалим таксата. Ура! С 18м договор таксата падна на 10лв + ъпгрейд от аналогова на цифрова! (Знам, че вече го казах, но съм много горда със себе си!)

ТРИ СЪВЕТА

1. Хубаво огледайте таксите, които плащате. Минете на най-ниската възможна, дори и само експериментално – винаги можете да се качите на по-висока такса, докато слизането е възможно само при изтичане на договора.

2. Внимавайте за кои услуги подписвате договор, особено ако сте на квартира. Мобилни услуги може да ползвате от всяко място в България, но с интернета и кабелната основни проблеми възникват при смяна на адреса (примерно операторът, с който имате договор, има ограничено покритие и не може да при прехвърли).

3. При всяко плащане питайте за нови промоции. Понякога хубавите работи стават случайно – като при мен с кабелната. Ако не бях попитала, нямаше да ми кажат. Не е казано, че трябва да се възползвате от всяко глупаво намаление (някои са истински капани) – но и няма смисъл да изтървате добрите оферти просто защото не сте попитали.

Още материали: 13 вечни закона за парите , Как върнах 5000 лв заем