Как си намалих месечните сметки

Ако вече сте чели Как се прави личен бюджет знаете, че първата категория разходи е “Неизбежни” – наем, консумативи, такси, храна и пр. При мен единственото, което можех още да орежа там, беше “такси”.

ПРЕДИ

 • Месечна такса Глобул 15лв, по бюджет 20лв
 • Месечна такса Мтел 5лв, по бюджет 10лв
 • Месечна такса Интернет 20лв
 • Месечна такса Кабелна 17лв

ОБЩО: 67лв

Очевидно в разходите за телефон съм бюджетирала освен фиксираната такса и малка сума за разговори. С Глобул имах 100минути към всички в Глобул, а с Мтел имах 100минути към 1 номер.

Повечето ми приятели имаха ужасно много минути към Глобул и винаги те ме набираха, затова никога не успявах да изговоря дори моите 100. За сметка на това от разговори към други мрежи (от глобулската карта) или към други номера (от мтелската карта) месечните ми сметки се разрастваха до бюджетирания размер.

Редакция: Благодарение на подсещането на [Георги Иванов], вече ми е спрян и без друго безполезният FunCall за 0.50лв месечно. Спира се с безплатен смс “STOP” на номер 147, изпращат и потвърждение.

Първата такса, която мина под ножа, беше интернета. Защо подобен ход беше възможен за мен, вижте тук: 500 до 1000лв годишно повече! Как?

Най-неприятната ми такса беше към Глобул – тлъстите 15лв, които реално не ми вършеха работа, щом не можех да се вместя в тях. За мой голям късмет договорът ми изтече и в момента съм на такса от 2.40. И това е с ДДС.

Следващата промяна в таксата беше на Мтел. Предложиха ми 2000 минути към 3 номера за 7лв такса. Въпреки, че таксата е по-висока от предишната, месечната ми сметка е по-малка.

Накрая: кабелна. Имахме някакъв договор, може би годишен, за 17лв. Срещу 18м договор таксата падна на 10лв + ъпгрейд на цифрова.

СЛЕД

 • Месечна такса Глобул 2.40лв, по бюджет 5лв
 • Месечна такса Мтел 7лв, по бюджет 7лв
 • Месечна такса Интернет 0лв
 • Месечна такса Кабелна 10лв

ОБЩО: 22лв

Това означава, че тези сметки намаляха с над 70%. Благодарение на това имам 40лв повече в джоба си, които ми помагат да запълвам сметката си със спестявания (скоро ще разкажа).

КАК ТОВА СТАНА ВЪЗМОЖНО

С малко мисъл и… питане.

Когато се върнах от София и пуснах интернет, вече си бях взела поука от работата с едногодишни договори. Затова предпочетох да плащам 20лв интернет без обвързване, отколкото да “спестя”, като плащам 15лв с едногодишен договор. Ползвах го може би 4м и го спрях :) Сами виждате, че ако бях на договор, щеше да ми излезе доста по-скъпо.

Останалото се уреди с питане. В началото Глобул ми казаха, че най-ниската им оферта е 7лв на месец. Благодарение на тази статия в lifehacker.bg реших да настоявам за прекратяване на договора. И – изненадааааааа! – изведнъж се намери такса 2.40лв. Можело значи….

За кабелната: този месец реших да отида до кабелната, понеже не помнех дали съм я платила. (Мда, това е един от минусите на прекалено доброто управление на парите – забравяш кое кога е платено, понеже ги няма КредитРеформ да те тормозят :)

Оказа се, че всичко е платено. Но понеже благодарение на бюджета парите ми бяха разчетени за известно време напред и дори имах излишни, реших да питам дали мога да предплатя примерно за 3м и така да получа отстъпка. Е, не можело, затова без особена надежда попитах дали има друг начин да намалим таксата. Ура! С 18м договор таксата падна на 10лв + ъпгрейд от аналогова на цифрова! (Знам, че вече го казах, но съм много горда със себе си!)

ТРИ СЪВЕТА

1. Хубаво огледайте таксите, които плащате. Минете на най-ниската възможна, дори и само експериментално – винаги можете да се качите на по-висока такса, докато слизането е възможно само при изтичане на договора.

2. Внимавайте за кои услуги подписвате договор, особено ако сте на квартира. Мобилни услуги може да ползвате от всяко място в България, но с интернета и кабелната основни проблеми възникват при смяна на адреса (примерно операторът, с който имате договор, има ограничено покритие и не може да при прехвърли).

3. При всяко плащане питайте за нови промоции. Понякога хубавите работи стават случайно – като при мен с кабелната. Ако не бях попитала, нямаше да ми кажат. Не е казано, че трябва да се възползвате от всяко глупаво намаление (някои са истински капани) – но и няма смисъл да изтървате добрите оферти просто защото не сте попитали.

Още материали: 13 вечни закона за парите , Как върнах 5000 лв заем

28 thoughts on “Как си намалих месечните сметки”

 1. За таксите – първо трябва да си наистина наясно какво ползваш и тогава да избереш най-удобният план според нуждите ти. Това не винаги е най-ниската възможна такса ;о) А за обвързването с 1-2 годишни договори, там наистина трябва да се внимава адски много. Те могат да бъдат много голям плюс или невероятни главоболия и непредвидени такси при необходимост от прекратяване. Като всеки договор – мнооооого внимателно трябва да четеш и да мислиш преди да подпишеш :о)

 2. Аз например си намалих сметката за телефон с 0.50лв. Не е много, но все пак:) Не знаех, че ако си ползвал някога услугата Фън Кол, плащаш по 50ст. докато се откажеш от нея, независимо, че нямаш мелодия, когато те търсят (изтекла е).

 3. Здравей!

  Намелението на таксата за кабелна телевизия на 10лв на месец и преминаването към цифров сигнал важи за всички стари абонати на Кейбълтел и Евроком. Това са новите цени на компанията. Учудращо е колко много от тях всъщност не знаят за това.

  Иначе внимавай със договора. Считано от вчера 01.02.2011 влязоха нови общи условия според които след изтичане на 18 месечния договор потребителя започва да плаща стандартната цена на услугата, вместо промоционалната. В твоя случай това са 20лв. на месец. Единственото “спасение” е 30 дневно предизвестие за прекратяване на услугата или преподписване на договора. Та имай го предвид това.

  п.с: в другите ти постове съм чел, че ползваш ePay. Ако си плащаш сметката през тяхната система имаш още 1 левче отстъпка на месец, т.е. 9лв/месец за кабелна/цифрова и стават от 67 на 21 :).

 4. @Георги – и аз отдавна се каня да спра тоя фън кол и все забравям. Не помня от колко време го имам – добре че ми каза!

  @Служител на Blizoo – не знаех, че може и през Epay да се плаща (2010та питах и ми казаха, че не може), сигурно е отскоро. Впрочем много полезна информация – много благодаря! :)

 5. Ох мила ми Рая, с това мислене на дребно едва ли някога ще се видиш с повече от тия 40 лв, които си успяла да спестиш :)

  Следя публикациите ти от самото начало и принципно ми допада желанието ти за прогрес, но моля те не така на дребно, че става мноого смешно.

  Поздрави

 6. Loker е много прав – започнеш ли да се замисляш толкова много за “фъстъци” пропускаш “бадемите”. Наздраве!

 7. @loker, kumcho vylcho – за съжаление огромна част от хората подценяват тежестта на дребните, но много на брой сметки. Не виждам абсолютно никакъв смисъл да плащам за услуги, които просто не ползвам. В конкретния пример тук става дума за 40лв месечно, които са към 500лв годишно и нямам никакво желание да изтичат в чужди джобове :) Ако пък някой смята, че може ей-така да прежали 40лв месечно – моля, има раздел “Реклама” :)

 8. До момента публикациите ти ми харесваха…за съжаление тази статийка ми напомня на борчето, което от толкова много дървета не можело да види гората.

  Успех…

 9. @Хашек, kumcho vulcho, loker Честно казано този начин на мислене много повече прилича на борчето, което не може да види гората. Представете си само 3 оптимизации на бюджета както Рая го е направила. Т.е 120лв на месец по малко като разходи. Това годишно са ви 1440лв или точно 6 минимални работни заплати. Мамка му все още има и хора които взимат по 240 лв на месец. Само с “дребните неща”, “жалкото мислене” и т.н. вие си прибирате 6 месеца труда на тези хора.

  Очевидно не сте работили във фирма, в която ви се налага да правите бюджет. Ами първото, което се прави е оптимизиране на разходите, още преди изобщо да се обмислят “стратегическите разширения”, “големия бизнес” и т.н. Същото, направено обаче в семейния бюджет на много хора им изглежда като мислене на дребно. Ами първо прибавете тези 6 минимални заплати към баланса си и тогава правете големия бизнес и големите приходи!

 10. Статията ти е много частен случай – за много хора тази ситуация не важи, защото не използват (плащат) неща, които не са им необходими. Всичко можеше да изчерпиш с 1 изречение – “огледайте се от какво можете да се лишите и го отстранете”. И толкова. Ами ако вече си го направил?

  Пробвай да пишеш за принципи и за неща които обхващат интересите на масата. Например новия филм Zeitgeist започва с това, че няма такова нещо като “определено от гена” – тезата беше много добре защитена и обоснована. След това се почнаха едни неща, че икономиката е порочна още в идеята си и великите мислители всъщност нарочно са излъгали в техните съждения – и никой не отчете, че без “злата икономика” и без “покварените пазари” на практика не може да има технически прогрес, защото натуралната размяна също не работи.

 11. @Kumcho vulcho – всъщност мотивите ми да напиша този материал бяха точно обратните – според мен много, ама МНОГО хора ползват много, ама МНОГО неща, които не са им необходими.

  Светослав е прав, че личните финанси много приличат на фирмените и оптимизирането на разходите освобождава солиден паричен ресурс, който после може да се насочи към спестявания (като при мен) или към инвестиции.

 12. добре де, имаш 500 лв повече на година, това е ок, но след това какво, ей това е важното,? разбирам, че за да имаш читатели трябва да пишеш повече за “масите” , защото спестяването е краят на мирогледа на повечето хора. Но явно активните ти читатели са надраснали това мислене според мен. Не е критика, а повод за размисъл.

  П.С замисли се да си смениш домейна, така че да подсказва повече за сайта.

 13. Dude, нелош повод за размисъл :) Колкото до “а след спестяването какво” – мисля, че като има пари, лесно се намира накъде да се насочат :)

  Впрочем статии като тази пиша не защото са мега популярни и търсени, а защото са важни и в същото време пренебрегвани. Статиите, които пиша с цел популярност, са точно обратното – в Повече пари и Бизнес. Те ми носят най-добър трафик, но да пиша само за това би било безотговорно и без останалите статии те няма да помогнат на никого. Най-много да докарат някоя беля, защото точно като са в безизходица хората се решават на някакви безумни и необмислени стъпки от желание за повече пари и в резултат затъват още повече. Преди да инвестираш, трябва да можеш да управляваш това, което имаш.

  I за домейна съм мислила, но не съм сигурна дали ще е добре да го сменя. Така или иначе договорът ми е до юли 2011, та има време :)

 14. то ако ще сменяш просто почваш да редиректваш този домейн към новия 2-3 месеца преди да го спреш. След това е доста по-трудно. А за това, че било лесно да се насочат- да ти кажа доста над 500 лв мога да насоча:), но нямам добри идеи, не е толкова просто

 15. ами искам да постигна поне 10 % възвращаемост от тях:) , като дейността няма значение

 16. Склонен ли си да рискуваш? Пробвай да питаш в групата, може някой да има идея. Можеш също да се свържеш с Валентин Новаков от Финансова сигурност, доколкото знам той е финансов консултант.

 17. Разбира се, че съм склонен, не очаквам да паднат от небето. Ще погледна дали Вальо може да ми е полезен с нещо. Благодаря!

 18. До всички критици. Да, действителност това може да изглежда като дреболия, но човек трябва да се научи да харчи парите си далеч по-умно преди да мисли как да печели повече. А при повечето хора това е обратното…

 19. А след като приятелите ти те набират, защо не минеш на предплатени карти за моб. тел.?

 20. @Прима – там минутите са по-скъпи и освен това губиш всички привилегии, които си натрупал като лоялен клиент за няколко години; имаш и лимит на разговорите (само толкова, колкото си предплатил). Затова реших да остана на такса.

 21. Аз така си ползвам интернет- сключвам промоционален договор за 1 година на половин цена с опция за 2ра година на цялата сума,прекратявам го в срок по-договор и после пращам приятелката ми да сключи същия, първо ,че плащам 50% по-малко второ ,че всяка година ми дават безплатен рутер който продавам по Йбеи за 20 Е и трето те имат програма за препоръчване на бъдещи клиенти- т.е- препоръчвам приятелката си и те ми дават 50 Е , после тя мен ме препоръчва.
  Така 3 години подред( чисто съм спестил 12 месецаХ3 години Х 15 Е)+ 3Х50Е + 3Х20Е= 750 Е
  Как ви звучи само с малко четене в нета и информираност?
  Сега направиха втората година задължителна, въпреки това бонусите си ги имам,вече 1 месец ме мързи да си продам новия рутер.
  Като цяло проучването на пазара е много важно, всички мобилни/интернет оператори винаги предлагат промоция за нови клиенти и тя винаги е по-изгодна от тази за сегашните клиенти, и винаги когато им обясните,че си прекратявате договора ви предлагат да останете с по-добра оферта, информирайте се предварително преди да взимате какъвто и да е договор.

 22. Страхотна схема :) Само че кой е този оператор дето ти дава “опция” за втората година, тоест не те задължава да продължиш? И безплатен рутер, дето не си го взимат обратно след договора?

  А иначе наистина като кажеш че се махаш и изведнъж изникват един куп специални оферти. Особено ако си си плащал редовно и си им дълго време клиент.

 23. Много полезни съвети! :) Аз например платих три пъти на Виваком за преместване на телевизията (3х20лв = 60лв) в рамките на едногодишният договор… просто така се получиха нещата – когато човек живее на квартира наистина трябва да си опича сметките.

  Поздравления за блога, Рая!

 24. @Стоянов – благодаря и добре дошъл при нас :)

  Не знаех, че Виваком имат такси за преместване. Интернета на Мегалан (София) можеше да си го местиш без такса.

 25. И аз незнаех, преди да ми излезе на фактурата при първото преместване… но съм си виновен само аз – вече при подписване на договор чета с лупа и малките грифове :)

 26. За кабелната телевизия да ви кажа аз как си намалих разходите. На Булсатком съм което за мен е супер голямо предимство понеже мога да си нося оборудването където си поискам. Та отидох до офиса да си платя таксата и ми казаха, че ако я платя за 3 месеца гледам 5 месеца. Ако пък я платя за 6 месеца гледам 10 месеца. А ако пък я платя за 12 месеца гледам 20 месеца. Та аз си платих за 12 месеца и така спестявам 120 кинта.

Leave a Comment