Думите „собствен бизнес” създават асоциации за много пари, престиж, благополучие и прочее хубави неща. Те звучат внушително и ни харесва да ги използваме често – но дали ги използваме правилно? Понякога “собствен бизнес” наричаме едва ли не всеки източник на доход, различен от заплатата – продажба на коли, писане на блог, изработка на бижута – което е погрешно. Затова, да видим какво означава „бизнес” и кои са най-честите грешки при тълкуването му.

Обикновено не правим разлика между допълнителен доход, свободна практика, собствена фирма и собствен бизнес – всичко това се обединява с понятието „собствен бизнес”. Това е не само погрешно, но и опасно, защото води до фундаментално изкривена представа за начините за печелене на пари. Ако не разбирате разликата между тези понятия – бизнес, фирма, практика и доход – можете лесно да станете жертва на измама. Най-малкото, може да останете разочаровани от разликата в първоначалните ви очаквания и реалността. И така, да разгледаме понятията едно по едно.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД

Допълнителният доход не е собствен бизнес. Допълнителният доход е малък страничен доход, който не би могъл да покрие основните ви нужди и отнема сравнително малка част от времето ви. За да мога да говоря от опит, да разгледаме даването на частни уроци по английски език. За мен това беше допълнителен доход в продължение на около година. Тогава работех на пълен ден, а от частните уроци получавах приблизително 120 лв месечно – по 15лв за 60 минути два пъти в седмицата. Този доход далеч не беше достатъчен да покрие месечните ми разходи, но и отнемаше малка част от времето ми – няколко часа седмично в сравнение с 40 часа работа на трудов договор. Вижте повече в статията Допълнителен доход от нулата – как го направих аз .

СВОБОДНА ПРАКТИКА

Свободната практика не е собствен бизнес. Доходът от свободна практика е доход, който създавате сами и е достатъчен да покрие основните ви нужди. Разликите между него и работата на заплата са две. Първо, тук вие сами създавате източника на доход – например продажба на продукт или извършване на услуга – докато при заплатата източникът е вече създаден (щатно място). Второ, тук имате свободата да решавате кога и колко ще работите, за кого и за колко пари – тоест, имате независимост на решенията. Доходът от свободната практика може да покрива основните ви нужди (за разлика от допълнителния доход), но обикновено и изисква доста повече време.

Да се върнем на примера с частните уроци. Тогава работех с един ученик за 120 лв на месец. Ако обаче исках това да се превърне в по-сериозен доход, можех да работя с 5 ученика, вместо с един. Тогава доходът ми щеше да нарасне на 600 лв на месец – достатъчно, за да покриват основните ми нужди и да напусна работа, ако желая. Така че, главната разлика между допълнителен доход и свободна практика е в размера на получавания доход (а често и вложеното време).

СОБСТВЕНА ФИРМА

Създаването на собствена фирма е едно от нещата, които най-често се свързват и бъркат с понятието „собствен бизнес”. То е по-скоро необходимо, но не и достатъчно условие дадена дейност да се нарече бизнес. Само по себе си регистрирането на фирма е просто разновидност на предните две понятия – допълнителен доход или свободна практика. Създаването на фирма не променя нищо – нито размера на доходите, нито вложеното време или усилия. Освен това, както всички знаем, много видове бизнес процъфтяват и без наличието на регистрирана фирма :)

Ако като допълнителен доход вие получавате 120 лв от частни уроци и регистрирате фирма ЕТ „Аз – Име и Фамилия”, тези 120 лв пак ще си останат допълнителен доход, а фирмата е просто форма на отчетност. Същото е и ако сте на свободна практика и получавате 600 лв от 5 частни ученика. Регистрирането на „Уроци по английски” ЕООД няма автоматично да превърне свободната практика в бизнес. По същия начин дори с регистрирана фирма един златар си остава занаятчия, а не бизнесмен.

СОБСТВЕН БИЗНЕС

Собственият бизнес е дейност, при която с чужд труд си осигурявате доход, достатъчен за основните ви нужди. Тоест – за вас работят други хора и този доход не зависи пряко от собственото ви време и усилия.

Ето защо допълнителният доход не е собствен бизнес. Първо –допълнителният доход не е достатъчен да покрие основните ви нужди. Второ – защото трябва лично да работите за него.

Доходът от свободна практика също не е бизнес – защото печелите парите със собствения си труд, а не с чужд. Съответно ако утре се разболеете и не можете да работите, доходът ви секва.

Регистрирането на фирма само по себе си също няма нищо общо със собствения бизнес – то е необходимо, но не и достатъчно условие. Да вземем за пример хилядите малки магазинчета (обикновено „ЕТ”), в които собственикът е и управител, и продавач, и касиер, и чистач. Той използва собствения си труд, а не чужд, и ако утре не отиде на работа, няма да спечели нищо. В случая собственикът на магазинчето е просто търговец, а не бизнесмен – точно както собственичката на шивашко ателие е дизайнер, а не бизнес-дама.

Вижте повече за предимствата и недостатъците на бизнеса спрямо работата на заплтата в статията На заплата или собствен бизнес? .

ОТ ДОХОД ДО БИЗНЕС

И сега да проследим теоретичното развитие на примера с уроците от доход до бизнес. Да кажем, започвам да давам уроци по английски език на един ученик и превръщам това в стабилен допълнителен доход, като същевременно продължавам да работя на пълен ден – съответно имам сигурна заплата, докато чакам нещата да се стабилизират. После, благодарение на препоръки, обяви в интернет и прочее, постепенно броят на учениците нараства на двама, трима, четирима – тоест, носят ми 480 лв на месец. Тъй като за да живея, са ми необходими поне 600 лв на месец, засега не си позволявам да напусна работа и да се посветя изцяло на тази дейност.

Когато обаче учениците станат петима и ми осигуряват 600лв, напускам работа. Основният ми доход вече идва от работа на свободна практика като учител по английски. Вече имам свободата да избирам с какви ученици да работя, по каква система, в колко часа да е урокът и прочее. (Но и тук „свободата” си има граници, тъй като ако имам прекалено много изисквания, ще остана без ученици, съответно без доход.)

Постепенно учениците ми се увеличават от 5 на 10, което е и максималния брой ученици, които мога да поема. Теоретично, ако се появи 11ти, ще трябва да го върна, защото не мога да го вместя в графика. И така, при 10 ученика доходът ми от уроците стига до 1200 лв на месец, но и часовете работа се увеличават двойно – все разчитам само на личния си труд и време.

И ето че един ден се появява ученик No 11, който няма как да поема – вече имам 10 други ученика. Затова регистрирам фирма и решавам да намеря друг преподавател, който да поеме 11-я ученик. А може новият преподавател да поеме и някои от досегашните ми ученици – време е да си почина малко, а и след регистрацията на фирма имам доста повече работа. Така че за себе си оставям 5 ученика, а останалите 6 прехвърлям към новия преподавател.

В началото, след наемането на преподавател, доходите ми леко падат –има разходи за поддръжка на фирмата и част от парите отиват за заплата на учителя, а не при мен. Това обаче не ме притеснява, понеже има нови и нови желаещи за уроци. Постепенно броят на учениците и наетите от мен преподаватели нараства до толкова, че мога да получавам 600лв месечно, без изобщо да се занимавам лично. В този момент моята свободна практика се превръща в собствен бизнес.

Оттам-нататък вариантите са два. Ако реша, че тези 600лв ще са ми достатъчни сега и занапред, мога да не работя нито ден повече. Единствената ми работа ще бъде да поддържам вече съществуващия бизнес – отвреме-навреме да търся нови преподаватели и ученици, да се грижа за документацията на фирмата. В този случай бизнесът ще се задържи на нивото си от 600 лв.

Ако обаче тези пари не са ми достатъчни и искам да получавам повече, ще трябва да доразвия този (или друг) бизнес. Тогава ще трябва да инвестирам още от собственото си време и усилия – но вече не за самите уроци като преподавателска дейност, а за развитието на бизнеса като такъв. Например – реклама на самата фирма, за търсене на добри преподаватели, за осигуряване на зала за провеждане занятията на групи и така нататък. Къде ще спра, зависи от мен и от това какъв доход искам да постигна.

Това е накратко естествения път от допълнителен доход към собствен бизнес. А на въпроса “За колко време се изминава този път” – честният отговор е “По-бавно, отколкото ви се иска”.